
Premierul Natalia Gavrilița a participat la Reuniunea Liderilor de la München
Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat astăzi la Reuniunea Liderilor de la München - un format al Conferinţei de Securitate de la München. Evenimentul, desfășurat la București, a reunit participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, oficiali, experţi și formatori de opinie, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
În discursul de deschidere a sesiunii „Dark Clouds Over the Black Sea? Regional Security in Flux”, șefa Executivului a vorbit despre consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina pentru țările vecine, precum este Republica Moldova, dar și pentru întreaga lume. Premierul s-a referit la întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu alimente, limitarea accesului producătorilor pe piețele tradiționale de export, presiunile pe bugetul național în contextul gestionării fluxului de refugiați și adaptării infrastructurii de transport și logistică. Cu toate acestea, țara noastră a contribuit considerabil la menținerea rutelor comerciale care leagă Ucraina de litoralul românesc al Mării Negre, completând eforturile Turciei în ceea ce privește coridorul de cereale prin Bosfor.
„Republica Moldova s-a dovedit a fi un furnizor de încredere de securitate alimentară și alternative de transport, contribuind astfel și la menținerea importanței economice a regiunii Mării Negre în ansamblu. În același timp, apropierea țării noastre de prima linie și absența unei umbrele de securitate continuă să ne facă cei mai vulnerabili dintre vecinii Ucrainei - suntem sub o presiune atât de crescândă, încât vom avea nevoie de asistență suplimentară din partea partenerilor noștri din Occident. Numai astfel putem continua să contribuim la securitatea regiunii Mării Negre în toate dimensiunile ei”, a spus Natalia Gavrilița.
Prim-ministrul a subliniat că cele mai mari amenințări cu care se confruntă în prezent Republica Moldova sunt legate de războiul hibrid și securitatea energetică. În ultimele șapte luni, Gazpromul a crescut prețurile la gazele naturale de circa șapte ori, fiind înregistrate și scăderi ale calităților livrate. Mai mult, țara noastră se confruntă acum cu o criză de alimentare cu energie electrică. Din cauza interconexiunilor tehnice ale rețelelor electrice, atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene duc automat la deconectarea alimentării cu energie a Republicii Moldova.
„Fără ajutorul prietenilor noștri români, care ne-au sprijinit cu livrări de energie electrică și păcură, nu îmi pot imagina în ce situație ne-am afla acum. Ne confruntăm cu provocări care, dacă nu sunt abordate împreună cu partenerii noștri transatlantici și europeni, riscă să conducă la o instabilitate sporită în întreaga regiune a Mării Negre”, a subliniat șefa Cabinetului de miniștri.
În acest context, premierul a accentuat importanța îmbunătățirii dialogului politic și cooperării practice cu UE și NATO, inclusiv în abordarea amenințărilor hibride și combaterea dezinformării. „Nu trebuie să renunțăm niciodată la speranța că, la un moment dat, rațiunea și umanitatea vor prevala. Până atunci, trebuie să rămânem vigilenți și solidari cu UE, NATO și toate țările din regiunea Mării Negre, care promovează pacea și prosperitatea”, a declarat Natalia Gavrilița.
Foto: Guvern
Mobilitatea cetățenilor Uniunii Europene pe teritoriul Republicii Moldova va fi facilitată
Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Confederația Elvețiană vor beneficia de pensii
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Chișinău găzduiește primul Summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Ministrul de Externe al Germaniei aflat în vizită la Chișinău
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Ziua Taților, sărbătorită în premieră în Republica Moldova
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova