ro
Oficial
25 Mai, 2025 / 11:02
/ Acum 22 ore

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la o conferință despre educație, unde a vorbit despre integrarea tehnologiilor digitale în școală

Viitorul școlii într-o lume digitalizată și impactul inteligenței artificiale asupra educației au fost subiectele unuia dintre principalele evenimente din cadrul Săptămânii Educației – conferința „Dialoguri pentru Viitor: Educație între Algoritm și Umanitate”.

În deschiderea conferinței, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că integrarea noilor soluții digitale și urmarea tendințelor moderne în educație sunt esențiale pentru a corespunde realităților actuale și nevoilor în continuă schimbare ale copiilor și adolescenților.

Totodată, șeful Guvernului s-a referit la impactul tehnologiilor digitale asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor, a atras atenția asupra riscurilor asociate cu dezinformarea și bullyingul online, dar și asupra oportunităților de a stimula curiozitatea și învățarea autentică.

„Am convingerea că generația aceasta se va descurca în moduri pe care noi încă nu le cunoaștem și nici nu ni le imaginăm. Pentru că ei au libertatea de gândire și creativitatea de a găsi drumul optim. Cel mai bun lucru pe care-l putem face este să le fim alături pe acest drum al căutărilor, să fim reperul lor. Să le demonstrăm prin fapt că empatia, cooperarea, libertatea de gândire, curajul căutării au o putere imensă”, a spus premierul.

În acest context, șeful Executivului a mulțumit tuturor profesorilor și specialiștilor în educație pentru eforturile depuse în vederea îmbunătățirii școlii. „Faptul că ne punem întrebări despre mintea umană, școală, inteligența artificială, despre nevoile adolescenților și cum să creștem copii fericiți înseamnă că îmbunătățirea actului educațional deja a început. Sunt întrebări complicate, fără răspunsuri unice, și mă bucur că suntem împreună aici să găsim ce e mai bun pentru copiii noștri”, a adăugat prim-ministrul Dorin Recean.

Conferința a reunit cadre didactice, cercetători, psihologi și specialiști în educație, care au abordat subiecte precum conținutul educațional și metodele didactice în era digitală, etica digitală și sănătatea mintală a elevilor.

Săptămâna Educației este organizată, pentru al doilea an consecutiv, de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Aceasta include evenimente dedicate celor mai importante inițiative din domeniul educației, implicând toți actorii din sistemul educațional – cadre didactice, elevi, părinți, studenți și reprezentanți ai autorităților.