
Programul de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+2” a fost aprobat de Guvern
Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Programul de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+2”, program elaborat de către Ministerul Economiei împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Programul are drept scop consolidarea oportunităților economice de valorificare a remitențelor, precum și facilitarea incluziunii migranților în dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Programul „PARE 1+2” a fost elaborat ca urmare a evaluării programului anterior de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+1”, care s-a dovedit a fi un instrument guvernamental eficient de dezvoltare a afacerilor și contribuie în mod direct la realizarea obiectivului politicii social-economice.
Astfel, noul program, în formula 1+2, vine ca o completare pentru Programul „PARE 1+1” și oferă suport financiar suplimentar pentru creșterea afacerilor create de către migranți.
Beneficiarii Programului vor putea obţine suportul financiar în două etape:
- În prima etapă, finanțarea nerambursabilă se va acorda în baza „Regulii 1+1”, adică fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul programului, iar valoarea maximă a grantului nu va depăşi 250 000 MDL;
- În a doua etapă, suportul financiar nerambursabil pentru afacerile în creștere se va acorda în baza „Regulii 1+2” și va fi destinat beneficiarilor care au implementat cu succes proiectul investițional din prima etapă (inclusiv absolvenții Programului PARE 1+1) și intenționează să-și extindă activitatea economică prin majorarea capacității de producere, diversificarea produselor, extinderea pe noi piețe de desfacere etc.
Finanțarea nerambursabilă în baza „Regulii 1+2” va fi acordată în valoare de până la 500 000 MDL pentru proiectele investiționale, care au drept scop extinderea activității companiei.
Îmbunătățirea Programului va contribui semnificativ la amplificarea impactului în economie, prin dezvoltarea afacerilor create de către migranți, sporirea investițiilor în economie, creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, dar și creșterea calității produselor și serviciilor oferite.
Termenul de implementare al Programului este de 36 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit pe baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.
Implementarea Programului necesită un buget estimativ de 30.000.000 MDL anual, bugetul total al Programului pentru perioada de implementare de trei ani constituind în medie 90.000.000 MDL, cu posibilitatea de a fi extins cu sprijinul donatorilor locali și externi.
Foto: Guvern
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță
Premierul Dorin Recean, la Orhei: „Unica direcție care ne poate asigura continuarea investițiilor și proiectelor majore pentru oameni este direcția europeană”
Premierul Dorin Recean va efectua o vizită de lucru în raionul Orhei
Șefa statului s-a întâlnit cu participanții Programului „SPRINT”
Igor Grosu a avut o întrevedere de rămas-bun cu însărcinatul cu afaceri al SUA în țara noastră, Daniela DiPierro
Șefa statului, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Uniunii Europene de Parteneriat în Moldova
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare