
R. Moldova are suportul comunității internaționale în avansarea sa pe calea europeană
Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Capitala României a găzduit astăzi cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Evenimentul a fost co-prezidat de ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru Dezvoltare, Francofonie și Parteneriate Internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou. Țara noastră a fost reprezentată la Conferință de o importantă delegație ministerială, condusă de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
În debutul evenimentului, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o intervenție online, în care a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul oferit țării noastre în depășirea tuturor obstacolelor momentului.
„Sunt recunoscătoare tuturor celor 36 de state și 10 organizații internaționale care s-au întrunit în cadrul acestei Conferințe, iar ajutorul făgăduit țării noastre ne arată că Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor cu care se confruntă. Moldova are nevoie de susținerea partenerilor pentru consolidarea independenței energetice, pentru asigurarea securității alimentare, pentru consolidarea infrastructurii de transport și de securitate, dar și pentru continuarea reformelor interne, ca să avansăm în parcursul nostru european”, a subliniat Maia Sandu.
Scopul organizării Conferinței este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova. Așadar, Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a depăși crizele cu care se confruntă, dar, în același timp, are rolul de a susține implementarea cu succes a reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea rezilienței instituțiilor sale.
În conferința de încheiere, șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a declarat că Republica Moldova este în atenția comunității internaționale și că susținerea stabilității Moldovei și a parcursului său european este esențială.
„Această conferință se desfășoară la 3 săptămâni după ce Republica Moldova a fost declarată stat candidat UE, iar Platforma este un suport necesar pentru susținerea tehnică și financiară a reformelor ce urmează. Știm cu toții că războiul din Ucraina a generat Moldovei crize grave și pierderi economice majore. Or, astăzi, prin intermediul acestei Conferințe, am reușit să adunăm o contribuție semnificativă pentru susținerea Republicii Moldova. Trebuie să continuăm și chiar să intensificăm suportul pentru cetățenii de dincolo de Prut, iar Moldova trebuie să simtă că nu e singură în fața problemelor pe care le are și a reformelor pe care le va face”, a menționat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a accentuat importanța susținerii Republicii Moldova în eforturile sale de a face față crizelor și de a se alătura marii familii europene. „Este crucial să rămânem uniți în aceste timpuri grele. Doar astfel vom putea face diferența chiar și pe timp de război. Germania planifică să acorde un grant de până la 77 de milioane de euro pentru dezvoltarea Republicii Moldova și pentru a sprijini cetățenii afectați de vulnerabilitatea energetică. De asemenea, vom oferi un suport financiar suplimentar pentru a susține refugiații și familiile acestora. Este esențial să avem grijă de copiii refugiaților și să-i integrăm în instituțiile de învățământ din Moldova”, a subliniat Annalena Baerbock.
Și ministrul de stat pentru Dezvoltare, Francofonie și Parteneriate Internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou, a reconfirmat sprijinul substanțial oferit de Republica Franceză țării noastre. „Franța prețuiește prietenia pe care o are cu Republica Moldova și va susține autoritățile în gestionarea crizei din domeniul energetic, celei a gazelor, a securității alimentare, dar și în ceea ce privește rezolvarea problemei refugiaților. Vom acorda asistență tehnică și financiară acolo unde este cea mai mare nevoie, inclusiv în agricultură”, a spus Chrysoula Zacharopoulou.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a salutat deciziile luate în cadrul evenimentului de la București și a adus apreciere tuturor celor implicați plenar în susținerea Republicii Moldova.
„În numele colegilor mei din Guvern și al cetățenilor Moldovei, îmi exprim înalta gratitudine pentru ajutorul acordat țării noastre de către participanții la Conferința de astăzi. Este, fără doar și poate, un semnal puternic de solidaritate oferit în timpuri foarte dificile. Rămânem ferm ancorați în obiectivul nostru de aderare europeană și întreprindem toate măsurile necesare pentru a combate criza economică, energetică, dar și pentru a oferi tot suportul de care au nevoie cei 77 de mii de refugiați care și-au găsit adăpost în Republica Moldova. Salutăm crearea Grupului de lucru pentru reforma administrației publice și managementul finanțelor publice. Ne angajăm să intensificăm activitatea în cadrul acestuia, astfel încât să înregistrăm progrese semnificative până la următoarea Conferință, care va avea loc la Paris”, a conchis Marcel Spatari.
Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Germania, pe 5 aprilie. Următoarea ediție este preconizată să se desfășoare până la sfârșitul acestui an, în Franța.
Foto: Guvern
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță
Premierul Dorin Recean, la Orhei: „Unica direcție care ne poate asigura continuarea investițiilor și proiectelor majore pentru oameni este direcția europeană”
Premierul Dorin Recean va efectua o vizită de lucru în raionul Orhei
Șefa statului s-a întâlnit cu participanții Programului „SPRINT”
Igor Grosu a avut o întrevedere de rămas-bun cu însărcinatul cu afaceri al SUA în țara noastră, Daniela DiPierro
Șefa statului, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Uniunii Europene de Parteneriat în Moldova
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare