
Vicepremierul Nicu Popescu a participat la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei
Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a participat la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în Italia, la Torino, a relatat pentru MOLDPRES Biroul de presă al MAEIE.
În intervenția sa, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat faptul că țara noastră susține importanța respectării valorilor și principiilor europene, amintind aspirațiile care au stat la baza creării Consiliului Europei, de edificare a păcii pe continentul european și neadmiterea repetării atrocităților trecutului.
Ministrul Nicu Popescu a comunicat omologilor europeni că din primele zile ale războiului din țara vecină, Moldova și-a deschis larg ușile pentru refugiații ucraineni care au fugit de ororile conflictului, eveniment cu consecințe profunde economice, sociale și umanitare și pentru Republica Moldova.
„Le-am mulțumit partenerilor internaționali, inclusiv structurilor Consiliului Europei, pentru tot sprijinul acordat. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o tragedie de neimaginat pe întregul continent european, motiv pentru care țara noastră a susținut excluderea Federației Ruse din organizație”, a menționat oficialul moldovean.
În discursul său, vicepremierul Nicu Popescu s-a referit și la cooperarea ascendentă dintre Consiliul Europei și țara noastră, menționând rolul organizației în consolidarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, în particular la modul practic prin intermediul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru anii 2021 – 2024.
„Am punctat angajamentul incontestabil al guvernului de reformare a instituțiilor. Aici reforma justiției ocupă un loc central, iar Grupul de experți de nivel înalt în domeniul justiției al Consiliului Europei are un rol special în acest proces”, a adăugat ministrul Nicu Popescu.
În ceea ce privește situația gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a fost exemplificat modul de funcționare al școlilor cu predare în grafie latină din regiune, cunoscut la CEDO drept grupul Catan.
„Îi admirăm pe copiii, familiile, profesorii și personalul tehnic al acestor școli pentru voința de a învăța în limba maternă, în limba română”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.
Șeful diplomației moldovene a folosit acest prilej pentru a reitera ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova și a face apel către prietenii țării noastre să ne susțină în aspirațiile de a obține statutul de stat candidat la Uniunea Europeană, menționând că țara noastră a ales aderarea la UE ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace.
Foto: MAEIE
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova