ro
Politică
23 Mai, 2025 / 22:48
/ Acum 8 ore

Curtea Constituțională, 30 de ani de la fondare. Domnica Manole: „Ne aflăm într-o etapă decisivă a parcursului european, când sunt realizate reformele în justiție și consolidat statul de drept”

Ne aflăm într-o etapă decisivă a parcursului european al țării, iar reformele în justiție și consolidarea statului de drept sunt esențiale pentru coeziunea democratică. Mesajul a fost transmis astăzi de către președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, la conferința internațională dedicată celei de-a 30-a aniversări a CC a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Evenimentul reunește judecători și experți de la Curtea de Justiție a UE, precum și Curțile Constituționale ale Austriei, Letoniei, Ucrainei, Franței, România, Cehiei, ai Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția.

În deschiderea evenimentului, președinta CC, Domnica Manole, a subliniat că experții naționali și internaționali vor discuta despre provocările contemporane în activitatea Curților Constituționale Europene. Potrivit acesteia, subiectul reflectă convingerea că, într-o epocă marcată de crize geopolitice, democratice și sociale, rolul Curților Constituționale este mai important ca niciodată.

„Reuniunea de astăzi subliniază importanța unui dialog între instituțiile de jurisdicție constituțională. Astfel, Curțile Constituționale sunt chemate să protejeze ordinea juridică în fața unor provocări fără precedent. Este vorba de utilizarea tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale, care pune în pericol drepturile și libertățile fundamentale. De asemenea, presiunile geopolitice transformă justiția într-un teren de testare a loialității și legitimității. Aceste subiecte sunt extrem de importante pentru prezentul și viitorul instituțiilor noastre, iar conferința oferă posibilitatea de a aborda aceste provocări în spiritul cooperării și solidarității europene”, a spus Domnica Manole.

Aceasta a menționat că, pentru Republica Moldova, acest dialog are o semnificație dublă, întrucât „ne aflăm într-o etapă decisivă a parcursului european, când sunt realizate reformele în justiție și consolidat statul de drept”.

„CC a stabilit că integrarea europeană este o valoare constituțională, de aici trebuie să deduce repere esențiale: independența justiției nu este negociabilă, dialogul instituțional trebuie să fie loial și transparent, protecția drepturilor fundamentale trebuie să stea la baza fiecărei reforme. Integrarea europeană nu este un drum pe care îl parcurgem singuri, avem nevoie de consolidarea dialogului între CC europene și crearea unei jurisprudențe convergente și de preluare a bunelor practici. Astfel, conferința de astăzi trebuie să devină o platformă pentru cooperare activă”, a afirmat Domnica Manole.

În acest context, CC a propus inițierea unui forum anual informal al Curților Constituționale din Europa centrală și de est, care va fi găzduit prin rotație.

„De asemenea, propunem crearea unui compendiu comparativ de jurisprudență privind stările excepționale și crizele constituționale, accesibil instanțelor din regiune. Vom continua să consolidăm cooperarea instituțională cu Curtea de justiție a UE, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei în domeniul formării profesionale și a schimbului de experiență. Mulțumim UE și Consiliului Europei pentru contribuția constantă la consolidarea statului de drept în Republica Moldova”, a adăugat Domnica Manole.

La rândul său, șeful adjunct al Delegației UE în Republica Moldova, Máté Csicsai, a declarat că, de la proclamarea independenței țării, CC a avut o sarcină destul de dificilă – promovarea statului de drept, protejarea ordinii constituționale și ghidarea țării în timpul tranziții politice profunde.

„CC se află în centrul democrațiilor și reprezintă un garant al temeliei acesteia. Instanța are un impact major în ultimul deceniu, când a avut loc semnarea Acordului de Asociere cu UE. CC trebuie să se asigure că legislația națională corespunde standardelor europene pe componenta drepturile omului, anticorupție și independența judiciară. La fel, jurisprudența națională urmează a fi racordată la principiile Convenției europene a drepturilor omului. Republica Moldova tinde să devină un stat membru al UE, iar în acest context rolul CC devine și mai semnificativ”, a remarcat oficialul.

De asemenea, acesta a adăugat că un sistem judiciar imparțial și solid este esențial pentru integrarea europeană, iată de ce se pune accent pe ceea ce e legat de supremația legii și statul de drept.

„Salutăm efortul dumneavoastră în alinierea legislației naționale la standardele internaționale. Alte priorități sunt reformarea justiției și accesul echitabil la justiție. Calea spre Uniunea Europeană se bazează pe statul de drept, drepturile fundamentale ale omului, prosperitatea și stabilitatea. Acestea sunt principii universale care stau la baza unei societăți democratice. Suntem pregătiți să oferim sprijin și expertiză, iar astăzi urmează să facem schimb de bune practici și experiență, care este extrem de valoroasă. Să consolidăm statul de drept pentru o Moldovă europeană”, a afirmat Máté Csicsai.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a fost fondată acum 30 de ani.  Instituția este unica autoritate ce realizează jurisdicția constituțională. CC este independentă față de puterea legislativă, executivă și judecătorească și se supune doar Constituției. Instituția garantează supremația Constituției, asigurând realizarea principiului separării puterilor în stat, precum și responsabilitatea statului față de cetățean și a cetățeanului față de stat.