
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
La finalul mandatului actualului legislativ, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a susținut un discurs în care a trecut în revistă realizările celor patru ani de activitate parlamentară. El a subliniat complexitatea acestei perioade, marcată de provocări majore, dar și de progrese semnificative pentru Republica Moldova, comunică MOLDPRES.
„Au fost patru ani interesanți, complicați, plini de provocări. Dar, oricât de mari au fost aceste provocări, pot spune cu certitudine că a meritat. A meritat tot efortul nostru, al deputaților, al funcționarilor, al colegilor care, deși nu se văd mereu, au muncit din plin pentru binele țării”, a declarat Igor Grosu.
Șeful legislativului a mulțumit cetățenilor pentru mandatul oferit, pentru încredere, dar și pentru criticile constructive transmise pe parcursul întâlnirilor din țară.
„Mă mândresc cu realizările acestui legislativ. Și cel mai important lucru pe care l-am reușit a fost păstrarea păcii și liniștii în societatea noastră. Acesta este cel mai scump și cel mai de preț lucru. Indiferent cât de inventivi au fost unii în a încerca să destabilizeze, să răstoarne barca, nu le-am permis”, a spus speakerul.
Grosu a menționat drept o reușită majoră parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit lui, în ciuda presiunilor și tentativelor de manipulare, cetățenii au fost fermi și au susținut aderarea țării la Uniunea Europeană.
„Am reușit să transformăm provocările în oportunități. Una dintre cele mai mari reușite este apropierea ireversibilă a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Asta este meritul dumneavoastră, al celor care ați muncit zi și noapte, dar și al cetățenilor care, anul trecut, prin votul lor la referendum, au decis ca drumul european să fie consfințit în Constituție. Oamenii nu s-au lăsat cumpărați cu saci de bani, nu s-au temut de minciuni, de intimidări sau sperietori. Au stat drepți”, a adăugat Grosu.
În discursul său, președintele Parlamentului a vorbit și despre independența energetică a țării, un obiectiv care a devenit esențial în contextul geopolitic din ultimii ani.
„Ne-am debarasat de dependențele umilitoare. Am învățat lecția după câteva ierni dificile. Acum, cel puțin pe malul drept, suntem bine. Linia de interconectare electrică este în construcție și sunt încrezător că va fi gata mai repede decât preconizat.”
Grosu a punctat și măsurile sociale luate de actuala guvernare.
„Am avut grijă de oameni – de familii, tineri, agricultori, medici, profesori, funcționari, polițiști, grăniceri, veterani, pensionari, copii. Din puținul avut, am găsit resurse pentru a majora salarii, pensii și indemnizații. Nu e suficient – știm asta –, dar este un început. Pentru că cea mai mare valoare a unei țări sunt oamenii.”
La final, Igor Grosu a ținut să transmită un mesaj special tinerilor, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior, dar și întregii societăți.
„Avem niște tineri extraordinari și le doresc să se afirme oriunde vor merge, dar să nu uite niciodată că sunt cetățeni ai acestei țări și trebuie să se comporte ca atare, mai ales atunci când țara are nevoie de ei.”
Președintele Parlamentului a încheiat cu un apel la mobilizare. „Au mai rămas 80 de zile. 80 de zile până când țara va avea nevoie de fiecare dintre noi – de la mic la mare, de la sud la nord și de la est la vest. Pentru această țară, care a fost chinuită mult timp, a venit vremea să-și găsească locul binemeritat în marea familie europeană. Și sunt sigur că, împreună, o vom duce acolo”, a conchis Grosu.
Parlamentul Republicii Moldova își încheie oficial mandatul pe data de 11 iulie, dar va rămâne funcțional până la validarea noii legislaturi, care va fi aleasă la scrutinul din 28 septembrie 2025.
Legislatura a XI-a a Parlamentului Republicii Moldova, constituită în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, își încheie mandatul cu o configurație diferită față de momentul constituirii, înregistrând mai multe schimbări în componența fracțiunilor. În urma scutinului, în Legislativ au acces trei entități politice: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), cu o majoritate de 63 de mandate (52,80%), Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), cu 32 de mandate (27,17%), și Partidul „Șor”, cu 6 mandate (5,74%).
Pe parcursul celor patru ani de activitate parlamentară, fracțiunea PAS a pierdut doi membri. Victoria Cazacu și Olesea Stamate au ales să activeze în calitate de deputate neafiliate. BCS a fost părăsit de cinci deputați: Vasile Bolea, Gaik Vartanean, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, care au ales să își continue mandatul în calitate de deputați indpendenți.
În 2023, Partidul „Șor” a fost declarat în afara legii, iar cei cinci deputați rămași din această formațiune au devenit neafiliați.
Legislatura a XI-a a fost marcată de reforme importante, inițiative legislative majore în domeniul justiției, combaterii corupției, integrării europene, precum și de provocări legate de crizele energetice. Parlamentul a votat numeroase legi care au contribuit la avansarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Partidele politice urmează să-și prezinte rapoartele financiare până pe data de 15 iulie curent
Primarul Ion Ceban are interdicție de intrare în România. Reacția edilului
Viorel Ursu va fi desemnat Ambasador în Regatul Suediei
Daniel Vodă: „Evenimentul organizat de Ilan Șor la Moscova este calificat de Executiv drept un act de trădare de țară”
Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat va avea un nou șef adjunct
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării