ro
Externe
11 Iulie, 2025 / 14:47
/ Acum 5 ore

Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica

Mii de persoane sunt aşteptate vineri la Srebrenica pentru a comemora genocidul comis în urmă cu treizeci de ani de forţele sârbilor bosniaci, unul dintre cele mai grave masacre comise pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial, relatează AFP, citată de news.ro.

Srebrenica a fost cel mai sângeros episod al conflictului intercomunitar bosniac (1992-1995), care a cuprins această fostă republică iugoslavă după proclamarea independenţei sale, dorită de bosniaci (musulmani) şi croaţi (catolici), dar respinsă de sârbi (ortodocşi).Asediată timp de mai bine de trei ani, enclava Srebrenica din estul Bosniei, aproape de frontiera cu Serbia, deşi proclamată „zonă protejată” de către Organizaţia Naţiunilor Unite, a fost atacată în iulie 1995 de către forţele sârbo-bosniace ale generalului Ratko Mladic.

În decurs de câteva zile, aproximativ 8 000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci au fost executaţi, trupurile lor fiind aruncate în zeci de gropi comune. Până în prezent, rămăşiţele a peste 80% dintre victime au fost găsite şi îngropate.

Vineri, supravieţuitorii şi familiile vor înmormânta şapte victime în timpul comemorărilor de la Centrul Memorial Srebrenica-Potocari, inclusiv doi tineri care aveau 19 ani la momentul masacrului şi o femeie care avea 67 de ani.

Familiile acestora au aşteptat mai mulţi ani pentru a le înmormânta, în speranţa că vor fi găsite şi alte rămăşiţe.

În încercarea de a ascunde gravitatea crimelor, autorităţile sârbo-bosniace au organizat operaţiuni de mutare a cadavrelor, care erau adesea „mărunţite” de utilaje grele şi transportate în mai multe municipalităţi fictive „secundare”, potrivit experţilor.„Căutăm încă puţin sub 1 000 de victime”, a declarat Emza Fazlic, purtătoarea de cuvânt a Institutului bosniac pentru persoane dispărute.

Foştii lideri politici şi militari ai sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională pentru crime de război şi genocid. Dar gravitatea acestei crime continuă să fie relativizată de mulţi lideri politici sârbi, atât în Bosnia, cât şi în Serbia.