ro
Societate
11 Iulie, 2025 / 02:20
/ Acum 6 ore

Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală

Deputații Parlamentului Republicii Moldova au adoptat astăzi, în a doua lectură, un proiect de lege care prevede măsuri suplimentare de protecție a femeilor împotriva tuturor formelor de violență, inclusiv a celei exercitate prin intermediul tehnologiilor informaționale. Legea prevede, de asemenea, sancțiuni mai dure pentru cei care intimidează jurnaliști sau le îngrădesc activitatea, transmite MOLDPRES.

Documentul a fost votat de 62 de deputați și a fost elaborat de un grup de aleși din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în colaborare cu Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.

Noile prevederi includ, pentru prima dată, noțiunea de „violență cu dimensiune digitală”, ceea ce permite autorităților să intervină în cazurile de abuz comise online – inclusiv hărțuirea, urmărirea pe rețele sociale, publicarea fără consimțământ a imaginilor intime sau atacurile asupra conturilor digitale. Legea permite aplicarea de măsuri precum obligarea agresorului să șteargă conținutul abuziv, interzicerea folosirii serviciilor anonime de comunicații electronice sau limitarea accesului la rețele digitale.

De asemenea, definiția violenței economice a fost extinsă și va include cazurile în care agresorul utilizează în mod ilegal fondurile bancare ale victimei. Termenele de aplicare a măsurilor de protecție au fost prelungite. Ordonanța de protecție va putea fi emisă pentru o durată de până la 6 luni (față de 3 luni anterior), iar ordinul de restricție de urgență –  până la 20 de zile (față de 10 zile).

Legea aduce și modificări importante în Codul penal. Este vorba de introducerea infracțiunii de persecuție, care include urmărirea fizică sau online, contactarea repetată a victimei și publicarea de informații intime fără acord; definirea căsătoriei forțate drept infracțiune distinctă, sancționabilă penal; înăsprirea pedepselor pentru hărțuirea sexuală, care vor varia de la amenzi de până la 50.000 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității, până la 4 ani de închisoare.

Un element important introdus la lectura a doua vizează protecția jurnaliștilor. Cei care intimidează reprezentanții presei sau obstrucționează activitatea acestora vor fi sancționați conform legii penale sau contravenționale.

Potrivit datelor incluse în nota informativă, 73% dintre femeile din Republica Moldova care au avut un partener au fost supuse unei forme de violență, în special de natură psihologică. În anul 2024, autoritățile au emis 1.104 ordonanțe de protecție, dintre care aproape jumătate (498) au fost încălcate.

Legea va intra în vigoare după promulgare și publicare în Monitorul Oficial.