
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Deputații Parlamentului Republicii Moldova au adoptat astăzi, în a doua lectură, un proiect de lege care prevede măsuri suplimentare de protecție a femeilor împotriva tuturor formelor de violență, inclusiv a celei exercitate prin intermediul tehnologiilor informaționale. Legea prevede, de asemenea, sancțiuni mai dure pentru cei care intimidează jurnaliști sau le îngrădesc activitatea, transmite MOLDPRES.
Documentul a fost votat de 62 de deputați și a fost elaborat de un grup de aleși din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în colaborare cu Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.
Noile prevederi includ, pentru prima dată, noțiunea de „violență cu dimensiune digitală”, ceea ce permite autorităților să intervină în cazurile de abuz comise online – inclusiv hărțuirea, urmărirea pe rețele sociale, publicarea fără consimțământ a imaginilor intime sau atacurile asupra conturilor digitale. Legea permite aplicarea de măsuri precum obligarea agresorului să șteargă conținutul abuziv, interzicerea folosirii serviciilor anonime de comunicații electronice sau limitarea accesului la rețele digitale.
De asemenea, definiția violenței economice a fost extinsă și va include cazurile în care agresorul utilizează în mod ilegal fondurile bancare ale victimei. Termenele de aplicare a măsurilor de protecție au fost prelungite. Ordonanța de protecție va putea fi emisă pentru o durată de până la 6 luni (față de 3 luni anterior), iar ordinul de restricție de urgență – până la 20 de zile (față de 10 zile).
Legea aduce și modificări importante în Codul penal. Este vorba de introducerea infracțiunii de persecuție, care include urmărirea fizică sau online, contactarea repetată a victimei și publicarea de informații intime fără acord; definirea căsătoriei forțate drept infracțiune distinctă, sancționabilă penal; înăsprirea pedepselor pentru hărțuirea sexuală, care vor varia de la amenzi de până la 50.000 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității, până la 4 ani de închisoare.
Un element important introdus la lectura a doua vizează protecția jurnaliștilor. Cei care intimidează reprezentanții presei sau obstrucționează activitatea acestora vor fi sancționați conform legii penale sau contravenționale.
Potrivit datelor incluse în nota informativă, 73% dintre femeile din Republica Moldova care au avut un partener au fost supuse unei forme de violență, în special de natură psihologică. În anul 2024, autoritățile au emis 1.104 ordonanțe de protecție, dintre care aproape jumătate (498) au fost încălcate.
Legea va intra în vigoare după promulgare și publicare în Monitorul Oficial.
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Peste 6 900 de persoane asigurate au beneficiat în acest an de operații de cataractă
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”