
Parlamentul a respins moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
Parlamentul nu a susținut moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, examinată la ședința plenară de astăzi. Moțiunea a fost înaintată de 24 de deputați din Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, comunică MOLDPRES.
Motivele invocate de autorii moțiunii
Printre motivele invocate de autori pentru exprimarea votului de neîncredere se regăsesc administrarea defectuoasă a domeniilor aflate în responsabilitatea ministerului, lipsa acțiunilor concrete menite să răspundă provocărilor curente, precum și abaterile de la termenele stabilite în implementarea proiectelor de importanță națională privind aprovizionarea cu apă și sanitație, dar și a celor privind infrastructura rutieră de interes național și internațional.
Realizările MIDR prezentate de viceprim-ministrul Vladimir Bolea
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a prezentat principalele realizări din perioada 2022–2024, subliniind progresele înregistrate în domenii esențiale pentru dezvoltarea comunităților. Potrivit ministrului, prin programul „Satul European I” au fost alocate 1,7 miliarde de lei pentru realizarea a 495 de proiecte finalizate. Totodată, au fost reabilitați din surse externe peste 576 de kilometri de drumuri, au fost construite și extinse peste 837 de kilometri de rețele de alimentare cu apă și 180 de kilometri de rețele de canalizare. Aproximativ 160 de mii de cetățeni au fost conectați la sisteme de apă potabilă, iar aproximativ 129 de mii au fost conectați, pentru prima dată, la sistemul de canalizare.
În aceeași perioadă, prin intermediul Fondului Rutier au fost reabilitați peste 600 de kilometri de drum, cu o investiție totală de 2,8 miliarde de lei. Au mai fost realizați 435 de kilometri de iluminat public stradal, iar 197 de instituții sociale și educaționale au fost modernizate. De asemenea, peste 40 de mii de gospodării din 27 de raioane urmează a fi conectate la apă și canalizare prin proiecte regionale care sunt deja în derulare la Ungheni, Cahul, Râșcani, Soroca, Edineț, Comrat, Florești, Călărași etc.
Totodată, ministrul a mai menționat că, prin intermediul programului „Satul European Expres” au fost realizate 380 de proiecte de dezvoltare locală, iar programul „Satul European II” a oferit posibilitatea ca peste 800 de proiecte să fie acum în faza activă de implementare sau în faza de contractare.
„Am construit drumuri, poduri, șosele, rețele de apă și canalizare, transport public și investiții în energie durabilă. Am lansat cel mai ambițios program de dezvoltare locală – «Satul European», care a ajuns în sute de localități nu cu vorbe, ci cu proiecte, cu rezultate, cu șantiere și oameni angajați la muncă. Am obținut sprijin financiar fără precedent de la Uniunea Europeană”, a subliniat ministrul Vladimir Bolea.
După sesiunea de întrebări și răspunsuri, moțiunea a fost supusă votului, iar majoritatea deputaților s-a pronunțat împotriva acesteia.
Conform Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă poate fi inițiată de minimum 15 deputați și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru noul cancelar al Germaniei: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a construi o Europă pașnică”
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
Șefa statului a felicitat locuitorii din UTA Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez: „Tradițiile comunității găgăuze fac parte din bogăția patrimoniului cultural al țării noastre”
CEC: Alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă la alegerile locale noi din 18 mai
Partidele politice pot opera până pe 8 mai modificări în listele pentru alegerile locale noi
Cum au votat alegătorii din Republica Moldova la scrutinul prezidențial din România
Deputații s-au întrunit luna trecută în cinci ședințe plenare
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat