
Premierul Dorin Recean, despre Planul Național de Dezvoltare: „Reflectă efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale UE”
Planul Național de Dezvoltare 2026-2028, aprobat astăzi de Guvern, este documentul care reflectă efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean la începutul ședinței de astăzi a Guvernului, înainte de aprobarea documentului de către Executiv, transmite MOLDPRES.
„Acesta este planul nostru care arată cum ne vom dezvolta în următoarea perioadă, care ne aliniază efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale Uniunii Europene”, a declarat șeful Guvernului.
Potrivit premierului, Planul urmărește în principal patru segmente: modernizarea infrastructurii, securitatea și reziliența, dezvoltarea economică în beneficiul cetățenilor și aderarea la Uniunea Europeană.
Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a afirmat că documentul include 267 de proiecte concrete, care descriu cum va arăta Moldova în anul 2028.
„În ultimii patru ani, Guvernul a făcut pași concreți pentru a construi Moldova europeană: o țară sigură și prosperă pentru oameni și mediul de afaceri. Vom continua să implementăm reforme care să asigure o viață mai bună tuturor cetățenilor. Principalele acțiuni pe care ni le propunem să le implementăm se regăsesc în Planul Național de Dezvoltare. Sunt 267 de proiecte concrete care ne descriu cum va arăta Moldova în 2028”, a declarat secretarul general al Guvernului, care a prezentat Planul Național de Dezvoltare.
Documentul prevede 108 acțiuni de modernizare a țării, care vor fi implementate prin 267 de proiecte de dezvoltare. Dintre acestea, 65% asigură continuitatea proiectelor începute în cadrul PND 2025-2027, iar fiecare a treia inițiativă este una nouă, adaptată necesităților actuale și obiectivelor de integrare europeană.
Printre proiectele majore planificate se numără repararea a 200 km de cale ferată și a 1.370 km de drumuri naționale. În următorii ani, se prevede construirea și modernizarea a mii de kilometri de drumuri, printre care Autostrada Iași - Ungheni - Chișinău - Odesa, traseul Bălți - Florești - Mărculești, calea de acces spre Podul Cosăuți - Yampol și mai multe drumuri în zonele rurale.
De asemenea, vor fi construite două spitale regionale la Bălți și Cahul și vor fi procurate 100 de ambulanțe noi. În același timp, se planifică crearea a 3.000 de locuri noi în creșe și grădinițe, renovarea a 90 de școli, digitalizarea a peste 250 de servicii publice și sprijinirea a peste 3.200 de întreprinderi mici și mijlocii.
Potrivit documentului, Guvernul va continua să extindă rețelele de apă și canalizare pentru încă 100 de localități și să investească în securitatea energetică a țării prin construcția a 70 km de linie electrică Strășeni - Gutinaș și 90 de km Bălți - Dnestrovsk.
În următorii trei ani, Guvernul își va concentra eforturile pe modernizarea localităților, îmbunătățirea condițiilor de trai, crearea locurilor de muncă, consolidarea infrastructurii sociale și economice, garantarea securității cetățenilor și extinderea accesului la servicii publice digitale. Totodată, PND susține reformele esențiale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030.
„Planul Național de Dezvoltare este o garanție a faptului că fiecare cetățean va avea acces la servicii mai bune infrastructură modernă și noi oportunități”, a conchis Artur Mija.
Implementarea Planului Național de Dezvoltare va fi evaluată anual, pe baza indicatorilor de rezultat și impact, stabiliți pentru fiecare obiectiv strategic. Rezultatele vor fi reflectate în raportul anual consolidat al Guvernului, prezentat Parlamentului.
Consolidarea relațiilor bilaterale, pe agenda discuțiilor dintre Mihai Popșoi și noul însărcinat cu afaceri al SUA în Republica Moldova
Igor Grosu anunță cu cine va face coaliție PAS în viitorul Parlament și dezvăluie detalii despre negocierile cu alte partide
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
Daniel Vodă, după protestul de la Guvern: „În timp ce unii se agită, Executivul investește și continuă munca pentru cetățeni”
Sancțiuni UE pentru persoane și companii din Moldova // Daniel Vodă: „Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice”
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova