
Premierul Dorin Recean, despre Planul Național de Dezvoltare: „Reflectă efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale UE”
Planul Național de Dezvoltare 2026-2028, aprobat astăzi de Guvern, este documentul care reflectă efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean la începutul ședinței de astăzi a Guvernului, înainte de aprobarea documentului de către Executiv, transmite MOLDPRES.
„Acesta este planul nostru care arată cum ne vom dezvolta în următoarea perioadă, care ne aliniază efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale Uniunii Europene”, a declarat șeful Guvernului.
Potrivit premierului, Planul urmărește în principal patru segmente: modernizarea infrastructurii, securitatea și reziliența, dezvoltarea economică în beneficiul cetățenilor și aderarea la Uniunea Europeană.
Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a afirmat că documentul include 267 de proiecte concrete, care descriu cum va arăta Moldova în anul 2028.
„În ultimii patru ani, Guvernul a făcut pași concreți pentru a construi Moldova europeană: o țară sigură și prosperă pentru oameni și mediul de afaceri. Vom continua să implementăm reforme care să asigure o viață mai bună tuturor cetățenilor. Principalele acțiuni pe care ni le propunem să le implementăm se regăsesc în Planul Național de Dezvoltare. Sunt 267 de proiecte concrete care ne descriu cum va arăta Moldova în 2028”, a declarat secretarul general al Guvernului, care a prezentat Planul Național de Dezvoltare.
Documentul prevede 108 acțiuni de modernizare a țării, care vor fi implementate prin 267 de proiecte de dezvoltare. Dintre acestea, 65% asigură continuitatea proiectelor începute în cadrul PND 2025-2027, iar fiecare a treia inițiativă este una nouă, adaptată necesităților actuale și obiectivelor de integrare europeană.
Printre proiectele majore planificate se numără repararea a 200 km de cale ferată și a 1.370 km de drumuri naționale. În următorii ani, se prevede construirea și modernizarea a mii de kilometri de drumuri, printre care Autostrada Iași - Ungheni - Chișinău - Odesa, traseul Bălți - Florești - Mărculești, calea de acces spre Podul Cosăuți - Yampol și mai multe drumuri în zonele rurale.
De asemenea, vor fi construite două spitale regionale la Bălți și Cahul și vor fi procurate 100 de ambulanțe noi. În același timp, se planifică crearea a 3.000 de locuri noi în creșe și grădinițe, renovarea a 90 de școli, digitalizarea a peste 250 de servicii publice și sprijinirea a peste 3.200 de întreprinderi mici și mijlocii.
Potrivit documentului, Guvernul va continua să extindă rețelele de apă și canalizare pentru încă 100 de localități și să investească în securitatea energetică a țării prin construcția a 70 km de linie electrică Strășeni - Gutinaș și 90 de km Bălți - Dnestrovsk.
În următorii trei ani, Guvernul își va concentra eforturile pe modernizarea localităților, îmbunătățirea condițiilor de trai, crearea locurilor de muncă, consolidarea infrastructurii sociale și economice, garantarea securității cetățenilor și extinderea accesului la servicii publice digitale. Totodată, PND susține reformele esențiale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030.
„Planul Național de Dezvoltare este o garanție a faptului că fiecare cetățean va avea acces la servicii mai bune infrastructură modernă și noi oportunități”, a conchis Artur Mija.
Implementarea Planului Național de Dezvoltare va fi evaluată anual, pe baza indicatorilor de rezultat și impact, stabiliți pentru fiecare obiectiv strategic. Rezultatele vor fi reflectate în raportul anual consolidat al Guvernului, prezentat Parlamentului.
VIDEO // Maia Sandu, după întrevederea cu omologul său italian: „Am găsit în președintele Mattarella un susținător ferm al moldovenilor, al Moldovei și al drumului nostru european”
Eurodeputatul Dan Barna: Republica Moldova este complet pregătită în acest moment să înceapă negocierile cu Comisia Europeană
Ultimele ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025 a Parlamentului. Proiectele care urmează a fi examinate de deputați
Partidele politice urmează să-și prezinte rapoartele financiare până pe data de 15 iulie curent
Primarul Ion Ceban are interdicție de intrare în România. Reacția edilului
Viorel Ursu va fi desemnat Ambasador în Regatul Suediei
Daniel Vodă: „Evenimentul organizat de Ilan Șor la Moscova este calificat de Executiv drept un act de trădare de țară”
Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat va avea un nou șef adjunct
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Parlamentul de legislatura a XI-a își încheie mandatul, însă instituția legislativă va continua să exercite anumite funcții. Sesiunea ordinară de primăvară 2025 se încheie la 31 iulie
Un copil de cinci ani a rămas blocat într-un automobil pe o stradă din capitală. A fost nevoie de intervenția salvatorilor
Percheziții cu mascați la Taraclia într-un dosar de abuz de serviciu
Cod Galben de pericol de incendiu. Recomandările pompierilor și salvatorilor
Germania, al doilea cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova în UE. Ce produse sunt exportate în această țară
Donald Trump amenință Canada cu tarife vamale de 35%
Circa 400 de familii au aplicat la Programul „Casa Verde”, în prima săptămână de la lansare
Cania și Pleșeni, localități din sudul țării care sunt modernizează prin proiecte de mediu finanțate de stat
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei