
Premierul Dorin Recean, despre Planul Național de Dezvoltare: „Reflectă efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale UE”
Planul Național de Dezvoltare 2026-2028, aprobat astăzi de Guvern, este documentul care reflectă efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean la începutul ședinței de astăzi a Guvernului, înainte de aprobarea documentului de către Executiv, transmite MOLDPRES.
„Acesta este planul nostru care arată cum ne vom dezvolta în următoarea perioadă, care ne aliniază efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale Uniunii Europene”, a declarat șeful Guvernului.
Potrivit premierului, Planul urmărește în principal patru segmente: modernizarea infrastructurii, securitatea și reziliența, dezvoltarea economică în beneficiul cetățenilor și aderarea la Uniunea Europeană.
Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a afirmat că documentul include 267 de proiecte concrete, care descriu cum va arăta Moldova în anul 2028.
„În ultimii patru ani, Guvernul a făcut pași concreți pentru a construi Moldova europeană: o țară sigură și prosperă pentru oameni și mediul de afaceri. Vom continua să implementăm reforme care să asigure o viață mai bună tuturor cetățenilor. Principalele acțiuni pe care ni le propunem să le implementăm se regăsesc în Planul Național de Dezvoltare. Sunt 267 de proiecte concrete care ne descriu cum va arăta Moldova în 2028”, a declarat secretarul general al Guvernului, care a prezentat Planul Național de Dezvoltare.
Documentul prevede 108 acțiuni de modernizare a țării, care vor fi implementate prin 267 de proiecte de dezvoltare. Dintre acestea, 65% asigură continuitatea proiectelor începute în cadrul PND 2025-2027, iar fiecare a treia inițiativă este una nouă, adaptată necesităților actuale și obiectivelor de integrare europeană.
Printre proiectele majore planificate se numără repararea a 200 km de cale ferată și a 1.370 km de drumuri naționale. În următorii ani, se prevede construirea și modernizarea a mii de kilometri de drumuri, printre care Autostrada Iași - Ungheni - Chișinău - Odesa, traseul Bălți - Florești - Mărculești, calea de acces spre Podul Cosăuți - Yampol și mai multe drumuri în zonele rurale.
De asemenea, vor fi construite două spitale regionale la Bălți și Cahul și vor fi procurate 100 de ambulanțe noi. În același timp, se planifică crearea a 3.000 de locuri noi în creșe și grădinițe, renovarea a 90 de școli, digitalizarea a peste 250 de servicii publice și sprijinirea a peste 3.200 de întreprinderi mici și mijlocii.
Potrivit documentului, Guvernul va continua să extindă rețelele de apă și canalizare pentru încă 100 de localități și să investească în securitatea energetică a țării prin construcția a 70 km de linie electrică Strășeni - Gutinaș și 90 de km Bălți - Dnestrovsk.
În următorii trei ani, Guvernul își va concentra eforturile pe modernizarea localităților, îmbunătățirea condițiilor de trai, crearea locurilor de muncă, consolidarea infrastructurii sociale și economice, garantarea securității cetățenilor și extinderea accesului la servicii publice digitale. Totodată, PND susține reformele esențiale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030.
„Planul Național de Dezvoltare este o garanție a faptului că fiecare cetățean va avea acces la servicii mai bune infrastructură modernă și noi oportunități”, a conchis Artur Mija.
Implementarea Planului Național de Dezvoltare va fi evaluată anual, pe baza indicatorilor de rezultat și impact, stabiliți pentru fiecare obiectiv strategic. Rezultatele vor fi reflectate în raportul anual consolidat al Guvernului, prezentat Parlamentului.
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
CEC anunță că pentru alegerile locale noi s-au înregistrat 23 de candidați pentru funcția de primar
VIDEO// Speakerul Igor Grosu a anunțat lansarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte: „E de datoria noastră să păstrăm și să conservăm acest patrimoniu național”
MAE: Republica Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori
O delegație a Comisiei de la Veneția vine săptămâna viitoare la Chișinău
Autoritățile vor colabora cu experți europeni pentru a preveni manipularea procesului electoral
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Ministrul Dorin Junghietu: „Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”