
R. Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la UE până la finele anului 2027. Președinta Maia Sandu: „E un termen real”
Republica Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) până în decembrie 2027, iar integrarea țării în blocul comunitar va depinde de voința politică de la Chișinău în special de următorul Parlament care va fi ales la toamnă. Afirmațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TV8, comunică MOLDPRES.
Președinta a specificat că noului Legislativ i-ar reveni misiunea de a decide aderarea și de a intra în istorie drept Parlament al Integrării Europene.
„Totul depinde acum de noi. Bruxelles-ul a confirmat de mai multe ori prin vocile funcționarilor săi (sprijinul pentru aderarea R. Moldova, n.a.). Acum totul este în mâinile noastre și de alegerea pe care o vom face la scrutinul parlamentar, pentru că totul depinde de sprijinul Parlamentului, de majoritatea parlamentară. Noi cunoaștem despre Parlamentul Independenței. Următorul Parlament poate deveni al Integrării Europene, dacă acolo va fi o majoritate de deputați care vor sprijini integrarea europeană, atunci acest parlament va deveni unul al integrării europene, pentru că în mandatul său va avea loc integrarea europeană, sau acest parlament va deturna totul și va îngropa integrarea europeană”, a declarat Maia Sandu.
Există toate premisele ca Republica Moldova să încheie procesul de negociere până în decembrie 2027 și aderarea la Uniunea Europeană să aibă loc în următorii ani, în condițiile în care la Chișinău va fi menținut sprijinul politic pentru acest proces, a subliniat președinta Maia Sandu, referindu-se la termenel discutate în cadrul vizitei în R. Moldova a comisarei europene pentru Extindere, Marta Kos .
„Consider că un termen real ar fi încheierea negocierilor până la finele anului 2027. Doi ani și jumătate pentru a încheia negocierile. Ulterior, anul 2028, când toate statele membre ale UE vor trebui să ratifice acordul nostru. Atunci vom încheia acest proces până la finele mandatului actualei Comisii Europene. Noi am văzut că această Comisie ne susține, am auzit cât de mult comisarul ne susține și își dorește aderarea noastră. Ea a spus că din toate statele, Republica Moldova se mișcă cu cea mai mare viteză în toate procesele de integrare europeană. Așa că este real: putem încheia negocierile până în decembrie 2027. Sunt toate premisele ca integrarea europeană să aibă loc, aderarea Republicii Moldova la uniunea Europeană să aibă în următorii ani. Noi nu vorbim de zece-cincisprezece ani, dar totul depind ede noi să asigurăm sprijinul parlamentar și să continuăm să muncim în toate instituțiile: ministere, agenții”, a explicat președinta.
Maia Sandu a relevat că este în interesul Republicii Moldova ca și Ucraina să adere la UE.
„Noi am început împreună și ne-am dori să ne mișcăm împreună pe această cale și vom urmări care vor fi deciziile Consiliului European din 20 iunie”, a mai spus președinta.
Totodată, șefa statului și-a exprimat speranța că la Bruxelles va fi identificată o soluție pentru rezistența opusă de Ungaria în raport cu Ucraina.
„Ungaria nu poate bloca la infinit acest proces. Sper că se va identifica o soluție. Dacă ne uităm la principiile UE, acolo este clar stabilit că procesul depinde de pașii concreți pe care i-a făcut o anumită țară, adică e un proces bazat pe merite. Ungaria și alte state trebuie să reiasă din aceste principii”, a subliniat Maia Sandu.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. În iunie a aceluiași an, țara noastră a devenit candidată la aderare, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.
În perioada 9-11 mai, Republica Moldova a fost vizitată de comisara europeană pentru Extindere, Marta Cos, care a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a UE în trei ani și zece luni pariind cu premierul Dorin Recean, care anunțase un termen de patru ani pentru aderare.
Citește și: Când va adera Republica Moldova la UE? Dorin Recean și Marta Kos au pariat la Chișinău
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia