
Republica Moldova ar putea avea o Lege Magnițki
Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Republica Moldova ar putea avea o Lege Magnițki. Anunțul a fost făcut astăzi de către Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe susținute în comun cu premierul Natalia Gavrilița, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, proiectul de lege a fost deja pregătit și urmează să ajungă în scurt timp în Guvern și Parlament, urmând să fie dezbătut chiar până la finele anului.
Ministrul a precizat că noul document va clarifica care persoane pot fi subiectul sancțiunilor transpuse în Moldova. Proiectul va viza în special persoanele din lista de sancțiuni anunțată de SUA și pe cei ce au avut sau au legături directe sau indirecte cu aceștia. La fel, noua normă legislativă ar urma să prevadă și necesitatea înghețării activelor, dar și a bunurilor deținute de persoanele vizate. De asemenea, persoanele ce vor deveni subiecți ai noii legi nu vor putea face tranzacții bancare și nici nu vor putea dona sau vinde bunurile deținute. Iar bunurile acestora vor fi gestionate de persoane desemnate de stat.
Premierul Natalia Gavrilița a reiterat necesitatea eradicării corupției și a specificat că toți funcționarii corupți vor fi depistați și diferiți justiției. Ea a precizat că și anunțul făcut astăzi de autoritățile britanice în cazul lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc „este un semnal clar că cei care au jefuit țara, vor ajunge acolo unde le este locul”.
Guvernul Marii Britanii a anunțat astăzi un nou pachet de sancțiuni care vizează pe cei care oprimă libertățile fundamentale din întreaga lume, printre care și Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Potrivit Ambasadorului Marii Britanii în Moldova, Steven Fisher, cei doi “moldoveni corupți și-au folosit puterea și influența pentru a se îmbogăți ilegal – furând de la concetățeni și subminând statul de drept”.
Pe 26 octombrie, Trezoreria Statelor Unite a impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.
Legea Magnițki (Magnitsky Act) a fost adoptată în șase țări. Primele care au adoptat această lege au fost SUA – în 2012, fiind îndreptată iniţial împotriva funcţionarilor din Federaţia Rusă, care direct sau indirect au contribuit la moartea lui Serghei Magniţki sau au acoperit schemele de corupţie pe care acesta le-a deconspirat. În 2016, Congresul SUA a extins „legea Magnițki”, făcând-o globală, fiind aplicată nu numai împotriva cetățenilor Rusiei implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului, ci și cetățenilor din alte țări. Ulterior, au fost aprobate legi asemănătoare în Estonia – în 2016, în Canada și Lituania – în 2017, precum și în Letonia – în 2018. În Marea Britanie a fost adoptată în 2017. Principalul mecanism al Global Magnitsky Act constă în interzicerea emiterii vizelor de intrare pentru cetățenii implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului. Interdicția poate fi limitată la cinci ani sau mai mult. A doua măsură prevede că pe teritoriul țărilor care aprobă legea Magniţki sunt permise blocarea activelor, bunurilor, conturile bancare ale persoanelor străine implicate în derapajele menționate.
MAE respinge acuzațiile Rusiei privind intervenția de la Ambasada rusă din Chișinău
Maia Sandu despre Moldova 3: „Cu toții vrem să trăim bine aici, acasă, indiferent ce limbă vorbim, și e important să construim aceste punți între noi”
Republica Moldova și Nepal își vor consolida relațiile bilaterale
Speakerul Igor Grosu participă la Conferința Europeană a Președinților de Parlament
Președintele Cehiei, Petr Pavel, în vizită oficială la Chișinău
Ambasadorul Lilian Darii a fost convocat la Ministerul rus de Externe
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Guvernul a numit consuli generali la Padova, Chicago şi Sacramento
Moldova și India au semnat un memorandum în domeniul agriculturii
Republica Moldova se aliniază inițiativei globale „Ora Pământului”
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină