
2 mai va fi zi lucrătoare
Bugetarii vor avea liber pe 1 mai, atunci când în țara noastră este marcată Ziua Internațională a Muncii. Totodată, vineri, 2 mai, va fi zi lucrătoare pentru angajați. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, transmite MOLDPRES.
„1 mai va fi zi liberă pentru majoritatea cetățenilor, dar totuși reprezentanții mai multor profesii vor continua să muncească. Mulțumim fiecărui medic, asistent medical, conducător de ambulanță, brancardier, infirmier, felcer, salvator, polițist, pompier, militar, operator de la Serviciul 112, agent de pază, șofer de troleibuz, autobuz sau taxi, controlor de trafic aerian, pilot, mecanic de tren, brutar, muncitori din salubritate, lucrători din sistemul electroenergetic, asistenți personali și orice angajat care nu are niciodată zi de odihnă. Mulțumim tuturor celor care lucrează și noaptea și de sărbători, inclusiv de Paști sau de Crăciun”, a afirmat Daniel Vodă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că ziua de 1 mai este dedicată recunoașterii eforturilor și contribuției fiecărui lucrător la dezvoltarea Republicii Moldova.
„1 mai este Ziua Internațională a Muncii. Munca legală pentru un viitor mai sigur este grija autorităților și în acest an. Este o zi dedicată recunoașterii eforturilor și contribuției fiecărui lucrător la dezvoltarea Republicii Moldova. Cu această ocazie, Guvernul reafirmă angajamentul de a susține muncitorii prin politici care duc la creșterea veniturilor și la crearea unui mediu de muncă sigur și legal”, a afirmat Daniel Vodă.
El a adăugat că în ultimii ani autoritățile au depus eforturi constante pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a nivelului de trai al cetățenilor. Astfel, salariul minim a fost majorat, ajungând în 2025 la 5500 de lei, o creștere de 87 la sută față de 2021, când era de doar 2935 de lei, a spus Daniel Vodă. Totodată, potrivit lui, salariul mediu prognozat pentru acest an se estimează la 16100 lei, comparativ cu 9100 de lei în 2021.
Statisticile mai demonstrează că rata șomajului în Republica Moldova a înregistrat o scădere de 4,6 la sută în 2023, la 4% în 2024.
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago (SUA) din 1886, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
O companie de curățenie din Cahul își extinde activitatea cu sprijinul Uniunii Europene
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova