
Guvernul alocă 10 milioane de lei pentru 35 de proiecte de dezvoltare locală prin programul Diaspora Acasă Reușește
În acest an, 35 de proiecte de dezvoltare locală vor fi implementate prin Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”. Petru finanțarea acestora, Guvernul a alocat 10 milioane de lei, transmite MOLDPRES.
Inițiativele au fost selectate în urma unui concurs și au fost incluse într-un proiect aprobat astăzi de Executiv. Valoarea proiectelor variază între 200 de mii de lei și 350 de mii de lei. Acestea vizează domenii, precum dezvoltarea infrastructurii, protecția mediului, eficiența energetică, cultura, educația, protecția socială.
„Este un program aflat la cea de-a la șasea ediție, care vine să conecteze cetățenii noștri din diasporă la localitățile lor de baștină, un program de suflet, unde pe de-o parte Guvernul contribuie cu o sumă pentru realizarea proiectelor la nivel local, vin și cei din diasporă cu o parte din contribuție și nemijlocit autoritatea publică locală. Este un parteneriat tripartit de mare succes. Banii vor fi utilizați pentru amenajarea de terenuri de joacă, dotări în case de cultură, extinderea parcurilor, construcția de stadioane, reparații capitale, instalarea sistemelor fotovoltaice. Deci, în timp ce unii încearcă să blocheze dreptul la vot al diasporei, noi creăm punți, poduri și legături cu moldovenii, cărora le pasă foarte mult de ce se întâmplă în Republica Moldova și le suntem recunoscători pentru că vin să contribuie și financiar la localitățile de unde au provenit”, a declarat la ședința Guvernului, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Premierul Dorin Recean a mulțumit cetățenilor din diasporă care aleg să se implice în dezvoltarea localităților de baștină.
„Mulțumim celor din diasporă care își asumă aceste investiții în localitățile noastre și să felicit acele localități în care aceste proiecte vor fi implementate. Vom continua să alocăm resurse pentru astfel de proiecte utile pentru comunități”, a afirmat Dorin Recean.
Mai exact, bani vor fi utilizați pentru construcția drumurilor și căilor pietonale, instalarea iluminatului stradal, asigurarea cu apă și canalizare, renovarea instituțiilor preșcolare și școlare, a centrelor medicale, a centrelor de cultură.
Cu resursele financiare alocate prin Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, la Vălcineț, Călărași va fi renovată și dotată sala mare a Casei de cultură, vor fi modernizate străzi și trotuare în satul Sărătenii Vechi, Telenești, va fi renovat stadionul din satul Andrușul de Sus, Cahul, va fi renovat blocul alimentar de la Liceul teoretic „Alexandru Donici” din Peresecina, Orhei, vor fi amenajate terenuri de joacă și sport pentru copii în mai multe localități.
Programul DAR 1+3 este o inițiativă care încurajează diaspora să investească în dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Finanțarea proiectelor se efectuează în baza formulei „1+3”: diaspora, Guvernul Republicii Moldova, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare. Începând cu anul 2020, prin acest program au fost realizate peste 194 proiecte de dezvoltare locală.
Guvernul răspunde transportatorilor: „Nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate, siguranță și confort pentru pasageri”
Un adolescent s-a înecat în râul Nistru
Dosarul incendiului de la Durlești // Percheziții la proprietarul companiei de construcții
Medicamente mai aproape de cetățeni. Încă patru farmacii de stat au fost deschise în satele din țară
Cetățenii moldoveni stabiliți în Marea Britanie vor putea mai ușor să-și preschimbe permisele de conducere
Raionul Ștefan Vodă consolidează securitatea locală cu ajutorul Uniunii Europene
O femeie din Drochia a fost condamnată pentru coruperea alegătorilor în timpul alegerilor prezidențiale
EcoContact lansează a doua rundă a Programului de Granturi Mici
Un bărbat, condamnat la opt ani de închisoare pentru furt de circa 2 milioane de lei dintr-un oficiu
VIDEO // Poliția a documentat acțiuni de repartizare a banilor pentru participanții la un protest organizat la Judecătoria Ciocana
Încă un procuror anticorupție a fost audiat de Comisia de evaluare
Ultimele ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025 a Parlamentului. Proiectele care urmează a fi examinate de deputați
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Partidele politice urmează să-și prezinte rapoartele financiare până pe data de 15 iulie curent
Peste 2000 de persoane au vizitat expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” din PMAN
Inițiativă legislativă, pe masa deputaților: Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor fi trași la răspundere
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Republica Moldova va lansa noi licitații pentru construcția centralelor de energie regenerabilă
Rusia, condamnată de CEDO pentru multiple încălcări ale dreptului omului în Ucraina și pentru catastrofa aeriană din 2014
Primarul Ion Ceban are interdicție de intrare în România. Reacția edilului
Viorel Ursu va fi desemnat Ambasador în Regatul Suediei
Guvernul introduce reguli noi: accesul la arme va fi interzis pentru cei care au încălcat legea
Tichetele de masă vor putea fi oferite în format electronic
Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut