
Viitorii judecători și procurori au primit diplomele de absolvire ale INJ. Președinta Maia Sandu: „Această generație trebuie să redea încrederea în Justiție”
43 de tineri, candidați la funcțiile de judecător și de procuror, au primit astăzi diplomele de absolvire ale Institutului Național al Justiției /INJ/. La ceremonia de absolvire a promoției a XVII-a a participat și șefa statului, Maia Sandu, comunică MOLDPRES.
În debutul ceremoniei, directorul INJ, Ramona Victoria Strugariu, i-a felicitat pe absolvenți și i-a îndemnat să fie curajoși și corecți.
„Aș vrea să înțelegem cu toții că aici, la Institutul Național al Justiției, se formează coloana vertebrală a statului de drept, a democrației și a Moldovei europene. Fiecare dintre dumneavoastră, cei care pășiți pragul acestui institut, aveți un rol esențial. Aveți o misiune. Justiția nu este doar o profesie – este o vocație. Sper ca această profesie să vă fie și busolă morală. Îmi doresc să vă reîntoarceți, într-o zi, în calitate de formatori la Institutul Național al Justiției și să duceți mai departe nu doar cunoștințele, ci și valorile în care credem – în mod special, acea credință pe care am simțit-o și am auzit-o de la dumneavoastră: că Moldova nu poate fi decât un stat de drept, o democrație autentică. Iar voi sunteți parte integrantă a acestui proces”, a opinat sursa citată.
Președinta Maia Sandu le-a urat succes absolvenților și i-a îndemnat să pună umărul la reforma justiției.
„V-ați asumat o responsabilitate imensă: aceea de a face dreptate oamenilor, de a apăra legea, interesul public și democrația. Republica Moldova are mare nevoie de o nouă generație în justiție. Voi intrați într-un sistem care, din păcate, nu se află într-o perioadă de glorie. Este un sistem perceput ca având probleme mari de integritate și corupție. Și totuși, exact în astfel de momente este nevoie de oameni ca voi. Îmi amintesc când am decis să intru în politică. Mulți îmi spuneau că politica este murdară. Eu le răspundeam că politica este așa cum o fac oamenii care o practică. Dacă politica este făcută de oameni cinstiți, atunci ea devine onestă și dreaptă. La fel este și în justiție: atunci când în sistem lucrează oameni integri, justiția devine corectă și respectată”, a spus Sandu.
Șefa statului a adăugat că societatea, dar și guvernarea, are așteptări mari de la reforma justiției.
„Toți avem așteptări mari de la voi. Această nouă generație trebuie să încline balanța și să contribuie esențial la restabilirea încrederii cetățenilor în justiție. De încrederea oamenilor în justiție depinde încrederea lor în statul Republica Moldova. Vrem să fiți nu doar buni profesioniști – ceea ce este, desigur, fundamental –, dar vrem să fiți și curajoși. Să fiți modele pentru întreaga societate. Trăim vremuri în care democrația este pusă la încercare în întreaga lume. Pentru a proteja libertățile cetățenilor și securitatea statului, e nevoie de determinare și de integritate. Noi avem un program de țară – programul generației noastre: integrarea europeană. Dar integrarea europeană nu poate fi realizată fără progrese semnificative și credibile în domeniul justiției. Așteptările sunt mari, dar și oportunitățile sunt pe măsură”, a opinat Sandu.
Cu un discurs în fața absolvenților a venit și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
„Republica Moldova traversează un moment istoric – cel al parcursului nostru european. În acest context, angajamentul nostru pentru reforma justiției se va realiza inclusiv prin voi, prin contribuția noii generații de profesioniști ai dreptului. Rolul vostru nu este unul simplu. Acum, mai mult ca oricând, societatea are așteptări clare și ferme: mai multă transparență, mai multă comunicare, mai multă dreptate. Cred că formarea pe care ați primit-o aici, la Institutul Național al Justiției, v-a pregătit nu doar din punct de vedere tehnic și juridic, ci și moral, pentru a răspunde acestor așteptări. Trăim într-o societate care se transformă profund și rapid. Din acest motiv, misiunea voastră nu se limitează la aplicarea legii. Este esențial să înțelegeți spiritul normelor juridice, să le interpretați și să le aplicați cu integritate, înțelepciune și empatie. Reforma justiției are nevoie de oameni competenți și onești, iar voi sunteți chemați să puneți umărul la construirea unei justiții independente, eficiente și în serviciul cetățenilor. Să fiți conștienți că fiecare decizie pe care o veți lua va avea un impact real asupra vieții oamenilor. Tocmai de aceea, aveți datoria de a menține vie în voi vocația pentru dreptate și respectul pentru adevăr”, a conchis ministra.
La ceremonia de absolvire au fost prezenți și șefii de la Consiliul Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procuraturii.
Institutul Național al Justiției (INJ) a fost inaugurat pe 9 noiembrie 2007. Potrivit Legii, INJ realizează formarea iniţială a candidaţilor la funcţiile de judecător şi de procuror, formarea continuă a judecătorilor în funcție şi a procurorilor în funcţie, a grefierilor, a asistenţilor judiciari, a şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti, a consultanţilor procurorului, a consilierilor de probaţiune, a avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat, precum şi formarea inițială și continuă a altor persoane care activează în sectorul justiţiei, în cazurile prevăzute de legislaţie.
Igor Grosu, la Festivalul „La Vatra Învârtitelor”: „Atât timp cât în satele noastre sunt oameni care știu să-și păstreze tradițiile, țara va merge înainte”
Atenție, călători! Activitatea punctului de trecere a frontierei „Leova–Bumbăta” va fi temporar suspendată
MAE: Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are informații privind cetățeni moldoveni răniți în urma atacurilor din Israel
DOC // Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile publice va fi restricționată în zilele caniculare
Maia Sandu, vizită la soția lui Eugen Doga: Președinta donează 10 mii de euro pentru păstrarea creațiilor maestrului și anunță sprijin pentru ca Aeroportul să poarte numele compozitorului
VIDEO // „Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată”. Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical
VIDEO // Premierul Dorin Recean, de Ziua Lucrătorului Medical: „Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți”
VIDEO // Ziua Lucrătorului Medical, marcată în R. Moldova. Igor Grosu: „Vă mulțumim pentru devotamentul cu care aveți grijă de pacienți și dedicația cu care salvați vieți”
SATUL EUROPEAN // Locuitorii din Drepcăuți, raionul Briceni, vor avea apă potabilă la robinet
Prima rundă de instruiri privind clasificarea carcaselor de carne conform standardelor Uniunii Europene, organizată de ANSA
Un inginer cadastral din capitală, condamnat pentru mită de 3,5 mii euro
R. Moldova găzduiește Congresul Mondial al Viei și Vinului. Maia Sandu: „Recunoaștere internațională pentru un sector care a înfruntat imperii”
Medicul, care a votat în locul bătrânilor din azilul din Comrat, a fost condamnat
Evaluarea externă a Curții de Apel Centru s-a încheiat
Tehnologia - în centrul procesului judiciar. Prima e-sală de judecată din nordul țării, inaugurată la Bălți
Peste 3800 de șoferi, trași pe dreapta în zilele de weekend
Nume noi în echipa PAS. Igor Grosu: „E momentul să strângem rândurile și să ne unim”
Parlamentul European cere fonduri de preaderare pentru Republica Moldova în bugetul multianual al UE
Droguri de peste 1,5 milioane de lei, ridicate de poliție. Patru suspecți au fost reținuți
Reconstrucţia podului de la Buţeni, Hânceşti, finalizată până în toamna acestui an #MoldovaPoate
Noi cazuri de rujeolă în capitală. Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii
Un studiu EcoContact privind drepturile de mediu va fi examinat de Oficiul Avocatului Poporului și partenerii instituționali
ANRE: Criza din Orientul Mijlociu influențează prețurile la carburanți
Cronicarii sportivi din R. Moldova, cu un reprezentant al AIS „MOLDPRES” în teren, și-au adjudecat un nou trofeu internațional
Atenție, șoferi! Continuă lucrările de întreținere, reparație și reconstrucție a drumurilor publice naționale