
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Autoritățile Republicii Moldova au distrus prin topire 2.177 de arme de calibru mic și armament ușor, în cadrul unui eveniment desfășurat în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, comunică MOLDPRES.
Acțiunea a fost posibilă datorită sprijinului Uniunii Europene (UE) și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului regional SEESAC (Centrul de control al armelor de calibru mic și armament ușor din Europa de Sud-Est).
Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Bejan, a subliniat importanța acestei inițiative pentru combaterea criminalității și reducerea riscurilor transfrontaliere.
„Republica Moldova s-a angajat în asigurarea unei administrări responsabile a armelor de calibru mic și armamentului ușor, contribuind astfel la siguranța cetățenilor și la stabilitatea întregii regiuni. O societate mai sigură începe cu măsuri concrete, iar exercițiul de astăzi contribuie direct la reducerea amenințărilor și a riscurilor transfrontaliere. Prin astfel de inițiative, întărim securitatea națională și oferim un exemplu de bună practică în lupta împotriva criminalității organizate”, a opinat sursa citată.
La rândul său, Máté Csicsai, șef adjunct de misiune, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că distrugerea armelor contribuie la un mediu mai sigur și la întărirea cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în lupta împotriva traficului de arme.
„Traficul ilicit de arme alimentează conflictele și criminalitatea în întreaga lume și subminează dezvoltarea durabilă. Fiecare armă distrusă astăzi reprezintă o potențială viață salvată, o comunitate protejată și o contribuție la un viitor mai pașnic și mai prosper pentru copiii noștri. UE a sprijinit timp îndelungat Republica Moldova în aceste eforturi. Relațiile dintre UE și Republica Moldova sunt mai puternice ca oricând, iar acest lucru este valabil și pentru cooperarea noastră privind combaterea utilizării abuzive și a traficului de arme de foc”, a spus Csicsai.
Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, Seher Ariner, a evidențiat impactul social al acestor măsuri, menționând că reducerea armelor de foc contribuie la protecția femeilor, afectate disproporționat de violența armată, în special în cazurile de violență domestică.
„Acest eveniment reprezintă un pas important în direcția reducerii surplusului de arme de foc, prevenind orice posibilă proliferare a acestor stocuri și contribuind în mod direct la securitatea națională și regională. Reducerea disponibilității armelor de foc este importantă și pentru protejarea femeilor, care sunt afectate în mod disproporționat de violența armată, în special în cazurile de violență domestică și violență bazată pe gen”, a menționat Ariner.
Începând cu 2005, Moldova a distrus peste 13.000 de arme, în parteneriat cu UE și PNUD. În paralel, au fost modernizate mai multe depozite de arme și au fost donate echipamente esențiale pentru forțele de ordine, în valoare de peste 667.000 de dolari.
Lucrări de extindere a rețelei de canalizare în orașul Sângerei și comuna Bilicenii Vechi #MoldovaPoate
Escrocherie de 4,4 milioane lei cu mașini din Germania, coordonată din penitenciarul Bălți. 25 de persoane au fost păgubite, iar 11 condamnate
Trei magistrați de la Judecătoria Chișinău au promovat evaluarea externă
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Speakerul Igor Grosu, în discuții cu președinta Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei: „Relația dintre țările noastre devine tot mai consolidată”
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”