ro
Societate
28 Aprilie, 2025 / 15:36
/ 20 Martie, 2025

2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD

Autoritățile Republicii Moldova au distrus prin topire 2.177 de arme de calibru mic și armament ușor, în cadrul unui eveniment desfășurat în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, comunică MOLDPRES.

Acțiunea a fost posibilă datorită sprijinului Uniunii Europene (UE) și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului regional SEESAC (Centrul de control al armelor de calibru mic și armament ușor din Europa de Sud-Est).

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Bejan, a subliniat importanța acestei inițiative pentru combaterea criminalității și reducerea riscurilor transfrontaliere.

„Republica Moldova s-a angajat în asigurarea unei administrări responsabile a armelor de calibru mic și armamentului ușor, contribuind astfel la siguranța cetățenilor și la stabilitatea întregii regiuni. O societate mai sigură începe cu măsuri concrete, iar exercițiul de astăzi contribuie direct la reducerea amenințărilor și a riscurilor transfrontaliere. Prin astfel de inițiative, întărim securitatea națională și oferim un exemplu de bună practică în lupta împotriva criminalității organizate”, a opinat sursa citată.

La rândul său, Máté Csicsai, șef adjunct de misiune, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că distrugerea armelor contribuie la un mediu mai sigur și la întărirea cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în lupta împotriva traficului de arme.

Traficul ilicit de arme alimentează conflictele și criminalitatea în întreaga lume și subminează dezvoltarea durabilă. Fiecare armă distrusă astăzi reprezintă o potențială viață salvată, o comunitate protejată și o contribuție la un viitor mai pașnic și mai prosper pentru copiii noștri.  UE a sprijinit timp îndelungat Republica Moldova în aceste eforturi. Relațiile dintre UE și Republica Moldova sunt mai puternice ca oricând, iar acest lucru este valabil și pentru cooperarea noastră privind combaterea utilizării abuzive și a traficului de arme de foc”, a spus Csicsai.

Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, Seher Ariner, a evidențiat impactul social al acestor măsuri, menționând că reducerea armelor de foc contribuie la protecția femeilor, afectate disproporționat de violența armată, în special în cazurile de violență domestică.

„Acest eveniment reprezintă un pas important în direcția reducerii surplusului de arme de foc, prevenind orice posibilă proliferare a acestor stocuri și contribuind în mod direct la securitatea națională și regională. Reducerea disponibilității armelor de foc este importantă și pentru protejarea femeilor, care sunt afectate în mod disproporționat de violența armată, în special în cazurile de violență domestică și violență bazată pe gen”, a menționat Ariner.

Începând cu 2005, Moldova a distrus peste 13.000 de arme, în parteneriat cu UE și PNUD. În paralel, au fost modernizate mai multe depozite de arme și au fost donate echipamente esențiale pentru forțele de ordine, în valoare de peste 667.000 de dolari.