
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Autoritățile Republicii Moldova au distrus prin topire 2.177 de arme de calibru mic și armament ușor, în cadrul unui eveniment desfășurat în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, comunică MOLDPRES.
Acțiunea a fost posibilă datorită sprijinului Uniunii Europene (UE) și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului regional SEESAC (Centrul de control al armelor de calibru mic și armament ușor din Europa de Sud-Est).
Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Bejan, a subliniat importanța acestei inițiative pentru combaterea criminalității și reducerea riscurilor transfrontaliere.
„Republica Moldova s-a angajat în asigurarea unei administrări responsabile a armelor de calibru mic și armamentului ușor, contribuind astfel la siguranța cetățenilor și la stabilitatea întregii regiuni. O societate mai sigură începe cu măsuri concrete, iar exercițiul de astăzi contribuie direct la reducerea amenințărilor și a riscurilor transfrontaliere. Prin astfel de inițiative, întărim securitatea națională și oferim un exemplu de bună practică în lupta împotriva criminalității organizate”, a opinat sursa citată.
La rândul său, Máté Csicsai, șef adjunct de misiune, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că distrugerea armelor contribuie la un mediu mai sigur și la întărirea cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în lupta împotriva traficului de arme.
„Traficul ilicit de arme alimentează conflictele și criminalitatea în întreaga lume și subminează dezvoltarea durabilă. Fiecare armă distrusă astăzi reprezintă o potențială viață salvată, o comunitate protejată și o contribuție la un viitor mai pașnic și mai prosper pentru copiii noștri. UE a sprijinit timp îndelungat Republica Moldova în aceste eforturi. Relațiile dintre UE și Republica Moldova sunt mai puternice ca oricând, iar acest lucru este valabil și pentru cooperarea noastră privind combaterea utilizării abuzive și a traficului de arme de foc”, a spus Csicsai.
Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, Seher Ariner, a evidențiat impactul social al acestor măsuri, menționând că reducerea armelor de foc contribuie la protecția femeilor, afectate disproporționat de violența armată, în special în cazurile de violență domestică.
„Acest eveniment reprezintă un pas important în direcția reducerii surplusului de arme de foc, prevenind orice posibilă proliferare a acestor stocuri și contribuind în mod direct la securitatea națională și regională. Reducerea disponibilității armelor de foc este importantă și pentru protejarea femeilor, care sunt afectate în mod disproporționat de violența armată, în special în cazurile de violență domestică și violență bazată pe gen”, a menționat Ariner.
Începând cu 2005, Moldova a distrus peste 13.000 de arme, în parteneriat cu UE și PNUD. În paralel, au fost modernizate mai multe depozite de arme și au fost donate echipamente esențiale pentru forțele de ordine, în valoare de peste 667.000 de dolari.
Asociațiile de băștinași, o verigă importantă în dezvoltarea comunităților locale și sporirea coeziunii sociale
Cetățenii pot participa pe 9 mai la discuții cu miniștri și diverse activități organizate în PMAN cu ocazia Zilei Europei
Republica Moldova a primit un nou pachet de asistență din partea SUA pentru modernizarea BPDS „Fulger”
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor de 30 de mii de lei
Peste șapte mii de persoane au fost plasate în câmpul muncii de la începutul anului 2025
Activitatea punctelor de trecere a frontierei moldo-române va fi sistată în această noapte, între orele 01:30 – 03:00
Vremea se menține posomorâtă joi, cu ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius
Republica Moldova va implementa sistemul e-Dosar, care va permite gestionarea electronică a cauzelor penale și contravenționale
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război