
Guvernul simplifică procedura de accedere în profesia de expert judiciar
Accederea în profesia de expert judiciar va deveni mai simplă și mai transparentă. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern. Ca rezultat al modificărilor operate, autoritățile estimează că numărul experților judiciari va crește, iar termenul de efectuare a expertizelor, precum și volumul de muncă, se vor reduce semnificativ, transmite MOLDPRES.
Potrivit proiectului, candidații la profesia de expert judiciar vor putea susține examenul de calificare la una dintre instituțiile publice de expertiză judiciară, facilitând astfel accesul în profesie.
Totodată, fiecare instituție publică de expertiză va avea propria comisie de calificare, ceea ce va reduce birocrația și va spori responsabilitatea instituțiilor pentru calitatea profesională a experților. Instituțiile publice de expertiză vor fi obligate să organizeze cel puțin două sesiuni de examinare anual, contribuind astfel la admiterea continuă în profesie și reducerea întârzierilor în efectuarea expertizelor.
Inițiativa mai prevede că termenele pentru realizarea expertizelor vor fi stabilite și ajustate în funcție de gravitatea cazului, iar conducătorii instituțiilor vor avea posibilitatea de a prioritiza lucrările pentru a grăbi soluționarea cauzelor.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a prezentat la ședința Guvernului principalele beneficii ale proiectului pentru sistemul de justiție.
„Pe termen lung, instanțele vor putea soluționa cauzele într-un timp mai scurt, vom crește numărul de experți judiciari și respectiv va crește calitatea și eficiența expertizelor judiciare”, a explicat ministra.
Potrivit notei informative a proiectului, modificările au fost necesare în contextul în care în ultima perioadă se observă o reticență în a accede în profesia de expert judiciar, iar în mai multe specialități există o insuficiență de experți judiciari, cauzată inclusiv de formalitățile excesive în procesul de admitere în profesie.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova