
Guvernul simplifică procedura de accedere în profesia de expert judiciar
Accederea în profesia de expert judiciar va deveni mai simplă și mai transparentă. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern. Ca rezultat al modificărilor operate, autoritățile estimează că numărul experților judiciari va crește, iar termenul de efectuare a expertizelor, precum și volumul de muncă, se vor reduce semnificativ, transmite MOLDPRES.
Potrivit proiectului, candidații la profesia de expert judiciar vor putea susține examenul de calificare la una dintre instituțiile publice de expertiză judiciară, facilitând astfel accesul în profesie.
Totodată, fiecare instituție publică de expertiză va avea propria comisie de calificare, ceea ce va reduce birocrația și va spori responsabilitatea instituțiilor pentru calitatea profesională a experților. Instituțiile publice de expertiză vor fi obligate să organizeze cel puțin două sesiuni de examinare anual, contribuind astfel la admiterea continuă în profesie și reducerea întârzierilor în efectuarea expertizelor.
Inițiativa mai prevede că termenele pentru realizarea expertizelor vor fi stabilite și ajustate în funcție de gravitatea cazului, iar conducătorii instituțiilor vor avea posibilitatea de a prioritiza lucrările pentru a grăbi soluționarea cauzelor.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a prezentat la ședința Guvernului principalele beneficii ale proiectului pentru sistemul de justiție.
„Pe termen lung, instanțele vor putea soluționa cauzele într-un timp mai scurt, vom crește numărul de experți judiciari și respectiv va crește calitatea și eficiența expertizelor judiciare”, a explicat ministra.
Potrivit notei informative a proiectului, modificările au fost necesare în contextul în care în ultima perioadă se observă o reticență în a accede în profesia de expert judiciar, iar în mai multe specialități există o insuficiență de experți judiciari, cauzată inclusiv de formalitățile excesive în procesul de admitere în profesie.
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
Forțele Aeriene și Poliția de Frontieră primesc noi competențe
Bașcana Evghenia Guțul rămâne în arest la domiciliu până la pronunțarea sentinței
Noi reguli de organizare a evenimentelor publice, votate în prima lectură
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei