
La AȘM s-a discutat despre situația epidemiologică din țară
Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Academia de Științe a Moldovei (AȘM) și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (USMF) a organizat astăzi o masă rotundă cu genericul „Infecțiile respiratorii: situația epidemiologică în Republica Moldova și în lume”, informează MOLDPRES.
La eveniment au participat președintele AȘM, Ion Tighineanu, rectorul USMF, Emil Ceban, specialiști notorii în domeniul medicinii, precum membrul corespondent al AȘM, dr. hab., prof. univ. Viorel Prisăcari (Departamentul Epidemiologie al USMF), dr. hab., prof. univ. Ghenadie Curocichin (Departamentul Medicină de familie al USMF), deputatul în Parlamentul Republicii Moldova dr. hab., prof. univ. Adrian Belîi (Departamentul de Anestezie și Terapie Intensivă al Institutului de Medicină Urgentă), șefa Clinicii Pneumologie a Institutului Mamei și Copilului dr. hab., prof. univ. Svetlana Șciucă (Departamentul Pediatrie al USMF), dr. hab., prof. univ. Gheorghe Plăcintă (Departamentul Boli infecțioase al USMF), profesorii universitari Ion Băhmărel și Ion Mereuță ș.a. Discuțiile au fost moderate de acad. Eva Gudumac, dr. hab., prof. univ., adjunct al conducătorului Secției Științe ale Vieții a AȘM.
În cuvântul său de salut, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a menționat că Academia de Științe a Moldovei urmărește dinamica situației epidemiologice. ”În 2020, când au apărut primele reportaje în lume despre coronavirusul SARS-CoV-2, noi am organizat la 6 februarie o masă rotundă, la care i-am invitat pe cei mai buni experți pe care îi avem și am tras clopotele în societatea noastră că de hotarele noastre se apropie un virus foarte agresiv coronavirusul SARS-CoV-2. Într-adevăr, la începutul lunii martie coronavirusul a trecut hotarele țării noastre. În primăvara anului 2020 am organizat și două conferințe internaționale cu implicarea experților din țările din Occident. În luna mai 2020 a fost organizată o conferință cu experți din China și desigur noi atunci am creat și o platformă academică de comunicare, condusă de academician Eva Gudumac, adjunct al conducătorului Secției Științe ale Vieții a AȘM. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru contribuția adusă la discuțiile care au avut loc la AȘM privind particularitățile coronavirusului SARS-CoV-2, interferența lui cu alte maladii, a specificat președintele AȘM.
Solicitat de MOLDPRES, membrul corespondent al AȘM, Viorel Prisăcari a afirmat că situația în domeniul infecțiilor respiratorii acute este foarte delicată. ”Noi am trecut prin pandemia COVID. Pandemiile sunt cele mai mari năpaste care se abat asupra omenirii și, vrem noi ori nu, situația ne-a impus să luptăm cu aceste infecții. Înainte de toate, noi am avut mijloace, am cunoscut agentul cauzal, particularitățile lui. Oamenii de știință au obținut foarte repede metode de testare specifice, metode de prevenire, precum ar fi vaccinul, tratamentul, cum se transmite boala. Datorită oamenilor de știință am salvat situația. Aceste măsuri ne-am deprins cu greu ca să le implementăm în practică: purtatul măștii, respectarea distanței sociale, măsuri de igienă, de autoizolare, de adresare la medic, etc. Aceasta a condus la diminuarea morbidității. Acum aceste măsuri sunt eficace și pentru gripă, și pentru infecțiile respiratorii acute. Între timp, a crescut receptivitatea populației: s-au născut copii, care nu au imunitate la aceste boli. Un alt factor de răspândire a infecțiilor este migrația. Iată de ce situația este delicată – pentru că, mai cu seamă copiii, nu au imunitate. Spitalele sunt pline de bolnavi, deoarece nu respectăm măsurile de prevenire a infecțiilor. Societatea trebuie să conștientizeze pericolul oricărei infecții”, a constatat Viorel Prisăcari.
La rândul său, profesorul universitar Gheorghe Plăcintă a spus că printre măsurile de prevenire a infecțiilor respiratorii este vaccinarea și adresarea precoce la medic, care stabilește diagnosticul, planul de investigații și tratament.
Lucrările mesei rotunde au fost transmise online.
CSM a dat acordul pentru urmărirea penală în privința a patru judecători
Polițiștii vor întocmi electronic procesele-verbale
Ministra Sănătății despre adolescenta căzută de la înălțime: „Vor urma sancțiuni”
Două femei din nordul țării vor ajunge pe banca acuzaților pentru escrocherie de 80.000 de dolari
Legea privind calitatea apei potabile va fi modificată
O femeie din Cahul a suferit arsuri în urma unui incendiu
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi în acest an 30 de mii de lei. Dorin Recean: „Semn de recunoștință pentru oamenii care au luptat împotriva nazismului și pentru pace”
Diaspora contribuie la modernizarea politicilor publice în Republica Moldova
Ala Nemerenco: Pacienții cu probleme acute au dreptul la consultație fără programare
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare și are interdicția de a ocupa funcții publice pentru următorii 12 ani
Premierul Dorin Recean, în dialog cu noua directoare a ODIHR, Maria Telalian
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă
GALERIE FOTO // Prima livrare comercială de mere moldovenești a pornit spre India
Autoritățile reamintesc cetățenilor că pot beneficia până la 31 martie de reduceri la asigurarea medicală
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
UE a lansat un apel de propuneri destinat organizațiilor societății civile din R. Moldova
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
O rețea de spălare de bani a fost deconspirată de autoritățile din Republica Moldova și Italia
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxele judiciare
Teatrul Național din Iași va prezenta două spectacole la Chișinău
Comisia de Evaluare a Judecătorilor a finalizat verificarea a doi magistrați
Vladimir Bolea, în sudul țării: „Fiecare cetățean merită șanse egale la condiții de viață mai bune”