
La Universitatea de Stat a fost inaugurat centrul de producție digital-media MEDIACOR
Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Administratoarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power, în cadrul vizitei sale oficiale în Republica Moldova a inaugurat astăzi MEDIACOR, primul centru de producție digital-media, ce marchează o nouă etapă în dezvoltarea industriilor creative din țară, transmite MOLDPRES.
Găzduit de Universitatea de Stat din Moldova (USM), MEDIACOR oferă spații pentru colaborare, producție, filmări și post-producție care vor permite studenților, profesioniștilor și studiourilor de producție să realizeze produse media la standardele industriei media, aplicând noi tehnologii în pas cu tendințele globale din media digitală.
„Vin din sectorul de producție media și știu cât de valoros este să asigurăm accesul tinerilor profesioniști și studenților la tehnologii moderne, de ultimă generație. Astfel, ei învață să creeze conținut media de calitate, competitive pe piața națională și internațională”, a estimat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
MEDIACOR va fi o platformă de dezvoltare pentru antreprenori din domeniile servicii creative și media, care în Republica Moldova numără circa trei mii de companii, unele având deja colaborări cu parteneri internaționali pentru producție audiovizuală, film, animație și design grafic.
De asemenea, peste o mie de studenți de la facultățile de jurnalism, IT și comunicații, precum și specialiștii și companiile din domeniul industriilor creative vor avea acces la cele patru zone de pre-producție și post-producție video și audio de la MEDIACOR. Este vorba de Zona de pre-producție care oferă spații de pregătire pentru filmări, sală de proiecții sau evenimente, birouri pentru creație media; Zona Data Center, cu spațiu pentru păstrarea recuzitei destinată filmărilor; Zona de post-producție ce oferă studiouri de înregistrare a sunetului, mixaj audio, dublare, foley, editare video (corectoarea culorilor); Zona de producție HiTech care dispune de două platouri de filmare ce vor putea fi utilizate pentru producerea de emisiuni TV, produse vlogging etc.
„USM, cu peste zece mii de studenți, este bucuroasă să găzduiască MEDIACOR. Noul centru media oferă studenților de la facultățile de jurnalism, tehnologii informaționale, economie, matematică, filologie, limbi străine acces la echipamente moderne ce le vor oferi posibilitatea de a îmbina cunoștințele teoretice cu cele practice. Astfel, vom pregăti specialiști ce vor putea răspunde cerințelor pieței muncii”, a relevat rectorul instituției Igor Șarov.
Centrul MEDIACOR va fi administrat de Asociația COR, care gestionează de doi ani activitatea centrului creativ ARTCOR. Primul rezident al MEDIACOR este Școala de Studii Avansate în Jurnalism.
Crearea MEDIACOR a fost posibilă datorită parteneriatului dintre Ambasada SUA, USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația COR. Valoarea parteneriatului este de aproape trei milioane de dolari, dintre care 1,3 mln reprezintă suportul USAID, Suedia și UK aid.
Foto: facebook.com
Descinderi într-o suburbie din municipiul Chișinău
Geniștii Armatei Naționale au lichidat peste 50 de obiecte explozive în raionul Leova
Două incendii au fost lichidate de pompieri în această dimineață în capitală
Ministrul Mediului va fi audiat în Parlament
Cazurile de femicid vor fi monitorizate și analizate de Comisia de Monitorizare a Violenței în Familie
CSP a inițiat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție
O fetiță de nouă ani s-a înecat într-un canal de scurgere
BTA: Comunitatea bulgară din Moldova a primit trei autobuze donate de orașul Varna
METEO // Joi, vremea continuă să se încălzească
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”