
Profesorul universitar Anatol Gremalschi își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare
Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Ex-ministrul Educației și Științei, profesorul universitar Anatol Gremalschi, inginer, doctor habilitat în științe tehnice, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut în 1951, în satul Chiperceni, raionul Orhei. A absolvit școala medie din satul natal (1958-1968), după care și-a continuat studiile la Institutul Politehnic din Chișinău (astăzi Universitatea Tehnică a Moldovei), Facultatea de Electrofizică, Specialitatea construirea și producerea aparatajului electronic (1968-1973). Între anii 1973-1976 face studii de doctorat la aceeași instituție. În 1978 a susținut teza de doctor în științe tehnice la Institutul de Electrodinamică (Kiev), cu tema: „Studiul și elaborarea algoritmilor pentru construirea testelor complete ale dispozitivelor numerice”. În 1982 i s-a conferit titlul științifico-didactic de conferențiar universitar.
În 1992 a susținut teza de doctor habilitat în științe tehnice la Academia de Științe a Ucrainei (Kiev), cu tema: ,,Teoria și metodele de testare pseudo-aleatorie a echipamentelor digitale”. În 1994 i se conferă titlul științifico-didactic de profesor universitar, susținut la Universitatea Tehnică a Moldovei. A urmat cursuri de instruire postuniversitare: Queen Mary College of London University, UK Stagiar (1989); cursuri de instruire, Universitatea Tehnică a Moldovei (1994); Central European University, Budapest Curs postuniversitar „Elaborarea și implementarea politicilor publice: de la concepție la rezultate” (2000); curs de instruire Teachers College Columbia University, New York Curs postuniversitar de politici publice în domeniul educației (2003).
Potrivit ”Calendarului Național”, activitatea profesională a început-o în calitate de inginer, lector superior, conferențiar, profesor universitar (2000-2013), șef de catedră la UTM între anii 1994-1998. În 1992 a fost numit prim-viceministru al Științei și Învățământului din Republica Moldova. Din 1998 până în 2000 a exercitat funcția de ministru al Educației și Științei. Între anii 2004-2019 a avut funcția de director de programe la Institutul de Politici Publice.
Concomitent, a fost implicat în mai multe programe și proiecte în învățământul public, printre care: consultant național în dezvoltarea curriculară în învățământul general, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (2018-2019); cercetător științific principal în cadrul proiectului „Metodologii de formare continuă asistată de calculator a profesorilor de matematică și informatică”, Universitatea de Stat din Tiraspol (2015-2018); consultant în dezvoltarea curriculară în învățământul profesional tehnic, Universitatea de Stat din Tiraspol, German Development Cooperation (GIZ) (2017-2018); consultant național, membru al echipei de elaborare a strategiei naționale „Edificarea societății informaționale în Republica Moldova” în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (2004-2005).
De asemenea, a fost cercetător științific principal în cadrul proiectului „Fundamentarea teoretică și implementarea metodologiei de pregătire a cadrelor didactice pentru lucrul cu elevii dotați și supradotați la matematică și informatică”, Universitatea de Stat din Tiraspol (2011-2014); consultant național în cadrul proiectului „Descentralizarea educației în Republica Moldova” (proiect finanțat de PNUD Moldova (2012-2013); consultant național și șef al echipei proiectului „Modernizarea subsistemului de cartografiere al Sistemului Informațional Educațional” (Proiect finanțat de Banca Mondială și Ministerul Educației (2012-2013), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare; consultant superior în dezvoltarea curriculară în învățământul profesional tehnic, GOPA Gesellschaft für Organisation, Planung und Ausbildung mbH, companie germană ce a implementat proiectul „Support for VET Sector in the Republic of Moldova”, finanțat de UE (2017) ș.a.
Între anii 1995-1998 a exercitat funcția de președinte al Comisiei Naționale de atestare a cadrelor didactice în Informatică; 1995-2000 - președintele juriului Concursului Național la Informatică; 1996-2000 - președinte al Consiliului științific specializat de susținere a tezelor de doctor și doctor habilitat; 1996 - conducătorul Lotului Național Olimpic la Informatică, Ungaria; 1997 - conducătorul Lotului Național Olimpic la Informatică, Africa de Sud.
Este autor a peste 180 de lucrări științifice, inclusiv o monografie, 7 manuale, 24 de brevete de invenție. A editat publicații în limba română și în engleză, printre care: ,,Evaluarea nivelului de formare a competențelor cheie în învățământul general”, ,,Extinderea accesului la o educație de calitate”, ,,Th e Quality of Higher Education: National Endeavours in the European Context”, „Modernizarea și eficientizarea învățământului general” ș. a. A urmat stagii în instituții din Sankt Petersburg, Kiev, București, Marea Britanie, Ungaria, Africa de Sud.
VIDEO // Grup criminal specializat în acte false a fost anihilat de oamenii legii
Peste 255 de milioane de lei au fost virați de CNAM pentru serviciile medicale din luna mai
Bărbatul dispărut acum o săptămână din capitală a fost găsit împușcat într-o clădire abandonată
BUGET PLUS // Cele mai mari școli din capitală vor primi până la 2,3 mln de lei pentru dotarea cantinelor
Sesiune suplimentară pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat și cel de absolvire a gimnaziului
Un polițist din Edineț a fost reținut de CNA, iar alți patru sunt cercetați în libertate
Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Marcel Dumbravan, audiat în Comisia de evaluare
Cea de-a doua lună a verii, denumită Cuptor, începe cu temperaturi în jur de 30 de grade, fără precipitaţii
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice