
Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025 a fost publicat în Monitorul Oficial
Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Programul național de răspuns la tuberculoză pentru perioada 2022-2025, precum și planul de acțiuni pentru implementarea acestuia, a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 4 martie, transmite MOLDPRES.
Potrivit documentului, până în anul 2025, în urma implementării Programului, se propune atingerea mai multor rezultate, printre care reducerea incidenței tuberculozei cu 50% și a mortalității cu 75% comparativ cu anul 2015. La fel, este prevăzută majorarea ratei de vindecare în rândul pacienților, îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii.
Programul include șapte obiective prioritare, între care asigurarea accesului universal la screening sistematic al contacților și grupurilor cu risc sporit la tuberculoză; la diagnostic precoce și la testele de sensibilitate la medicamente, inclusiv utilizarea testelor rapide; la tratament de calitate și îngrijiri continue, prin abordare individuală și în baza necesităților fiecărei persoane. Documentul mai prevede asigurarea continuității serviciilor medicale, gestionarea maladiilor și problemelor social-economice conform nevoilor personale; extinderea tratamentului preventiv al tuberculozei; consolidarea abordării individuale, sensibile la gen și bazate pe drepturile omului pentru a crea un răspuns eficient și durabil la tuberculoză; consolidarea capacității naționale de cercetare și inovare.
Consiliile municipale Chișinău, Bălți și consiliile raionale urmează să elaboreze, aprobe și asigure realizarea programelor teritoriale de răspuns la tuberculoză în baza Programului național. Aplicarea acestuia va fi monitorizată de Consiliul național de coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și de control al tuberculozei.
Programul național de răspuns la tuberculoză pentru perioada 2022-2025 va fi implementat din mijloacele financiare aprobate anual în bugetul public național, precum și din alte surse, conform legislației în vigoare, inclusiv din resursele grantului oferit din partea Fondului Global. În acest scop se prevede un buget total de peste 1,3 miliarde de lei.
În Republica Moldova, tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar progresele privind prevenirea și tratarea ei au fost grav afectate de pandemia COVID-19. Astfel, în perioada martie - decembrie 2020, datele arată o reducere cu peste 38% a notificării cazurilor de tuberculoză în țara noastră. În acest condiții, au fost ajustate practicile de prestare a serviciilor pentru persoanele diagnosticate cu această maladie, inclusiv prin implementarea și extinderea tratamentului video-asistat, utilizarea regimurilor scurte de tratament și a schemelor terapeutice cu preparate non-injectabile.
Sursă: monitorul.gov.md
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova