
R. Moldova va participa la un nou program de prevenire și reducere a poluării în bazinul Mării Negre
Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova va fi membră a unui nou program de prevenire și de reducere a poluării în bazinul Mării Negre, ce urmează a fi lansat de Banca Mondială în a doua jumătate a anului curent. Consultările cu țara noastră au avut loc ieri în contextul marcării Zilei mondiale a apei, transmite MOLDPRES.
Pentru a discuta despre noul program regional „Blueing the Black Sea”, precum și despre cele mai importante probleme de interes comun în legătură cu prevenirea poluării marine și schimbările climatice în regiunea Mării Negre, Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) va organiza mai multe seminare consultative cu țările membre.
Evenimentul a fost organizat în două sesiuni de lucru, la care au participat reprezentanți ai OCEMN, experți din cadrul Băncii Mondiale și exponenți ai mediului de cercetare. Eforturile părților au fost conjugate pentru stabilirea nivelului de poluare a apelor în țara noastră, identificarea metodelor de prevenire și de reducere a poluării în râurile Prut și Nistru, revizuirea modalităților de evacuare a apelor uzate industriale, evaluarea fondurilor financiare prevăzute pentru reducerea poluării în bazinul Mării Negre.
„Accesibilitatea resurselor de apă în Republica Moldova și vulnerabilitatea la schimbările climatice, determină intensitatea provocărilor asupra sectorului de apă – anul 2020 fiind un exemplu elocvent referitor la importanța resurselor de apă. Marea Neagră este un laborator natural de importanță globală, pentru știința fundamentală, politica de sustenabilitate și economia albastră, aceasta având un mare potențial în țările riverane Mării Negre, în ansamblu, deoarece poate fi considerată drept instrument de promovare a cooperării, de stabilitate și abilitare a comunităților din regiune”, a declarat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).
Oficialul a confirmat disponibilitatea de a orienta și sprijini punerea în aplicare a acestor inițiative, ce vor fi o prioritate în cooperarea regională a Mării Negre în anii următori. Invităm instituțiile și autoritățile statului să ia în considerare prioritățile Agendei Strategice de Cercetare și Inovare la Marea Neagră în programele lor de cercetare transnaționale, transfrontaliere și naționale.
Programul regional „Blueing the Black Sea” urmează să fie lansat de către Banca Mondială în a doua jumătate a anului 2021 și să fie implementat de OCEMN. Valoarea totală a proiectului este estimată la şapte milioane de dolari, sumă orientată spre reducerea poluării pe căile navigabile și în Marea Neagră. Programul a fost conceput pentru sporirea investițiilor în economia albastră pentru regiunea Mării Negre și consolidarea dialogului între state.
foto: euneighbours.eu
Descinderi într-o suburbie din municipiul Chișinău
Geniștii Armatei Naționale au lichidat peste 50 de obiecte explozive în raionul Leova
Două incendii au fost lichidate de pompieri în această dimineață în capitală
Ministrul Mediului va fi audiat în Parlament
Cazurile de femicid vor fi monitorizate și analizate de Comisia de Monitorizare a Violenței în Familie
CSP a inițiat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție
O fetiță de nouă ani s-a înecat într-un canal de scurgere
BTA: Comunitatea bulgară din Moldova a primit trei autobuze donate de orașul Varna
METEO // Joi, vremea continuă să se încălzească
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”