
Republica Moldova, în top 40 mondial privind libertatea presei. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate”
Anul acesta, Republica Moldova se regăsește în top 40 mondial privind libertatea presei, ocupând locul 35 din 180 de țări, conform clasamentului realizat de organizația „Reporteri fără Frontiere”. Datele au fost prezentate de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în contextul marcării Zilei Mondiale a Libertății Presei, informează MOLDPRES.
Potrivit oficialului, Ziua Mondială a Libertății Presei este un prilej de reflecție asupra rolului esențial pe care îl are presa într-o societate democratică.
„O presă liberă, profesionistă și responsabilă nu este doar un garant al dreptului cetățenilor de a fi informați corect, ci și un pilon al statului de drept. Anul acesta, Republica Moldova se regăsește în top 40 mondial privind libertatea presei, ocupând locul 35 din 180 de țări, conform clasamentului realizat de organizația „Reporteri fără Frontiere”. Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate, dar și un semnal că trebuie să continuăm consolidarea unui ecosistem mediatic pluralist și echitabil”, a afirmat Sergiu Prodan.
Ministrul a subliniat că, deși se constată o reducere a influenței politice și oligarhice asupra presei, presiunile economice, editoriale și tentativele de manipulare rămân provocări reale pentru redacțiile independente.
„Ministerul Culturii își reafirmă angajamentul ferm în sprijinirea libertății presei și a politicilor publice dedicate mass-mediei. În anul 2024, am întreprins pași concreți în acest scop: am consolidat Direcția Politici Mass-Media, care coordonează eforturile în domeniu; am creat și operaționalizat Fondul de subvenționare în domeniul mass-media prin adoptarea Legii nr. 50/2024 și a cadrului normativ aferent; am triplat bugetul acestui fond, de la 5 la 15 milioane de lei, și am lansat primele concursuri de subvenționare pentru proiecte în domeniul jurnalismului cultural, educație mediatică și susținerea investigațiilor jurnalistice”, a menționat Sergiu Prodan.
De asemenea, pentru a sprijini presa scrisă, a fost instituit un mecanism de finanțare a distribuirii publicațiilor periodice, prin care au fost compensate cheltuieli în valoare de peste 10 milioane de lei, în folosul a 18 redacții și în beneficiul consumatorilor de informație.
„Presa are nevoie de mai mult decât recunoaștere simbolică. Are nevoie de susținere și condiții decente pentru a-și exercita misiunea cu profesionalism, etică și imparțialitate. Într-un climat fragil, în care adevărul poate fi ușor distorsionat, jurnalismul responsabil devine un act de rezistență democratică. Îi încurajez pe toți jurnaliștii și lucrătorii din mass-media să-și facă meseria cu integritate, cu respect pentru fapte și cu devotament față de interesul public. Ministerul Culturii va continua să fie un partener activ al presei libere și independente din Republica Moldova”, a adăugat Sergiu Prodan.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai - Ziua Internațională a Libertății Presei pentru a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948.
De astăzi, ajutorul financiar unic de Paște oferit de Guvern este disponibil pentru beneficiari
USM, premiată pentru contribuția la cercetarea și păstrarea memoriei Revoluției din 1989 din România
Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat parțial pe anumite străzi din capitală
Percheziții la Cahul: un fost primar și un om de afaceri, cercetați pentru prejudicierea bugetului de stat cu peste 630 de mii de lei
Un bărbat de 67 de ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Ialoveni
Un judecător va ajunge pe banca acuzaților pentru fals în declarații
Peste 70 de arbori, tăiați ilicit în pădurea de la Rîșcani. Poliția investighează cazul
Asociațiile de Băștinași din Moldova se vor reuni pe 7 mai
Tinerii pot beneficia de stagii plătite în instituțiile publice. Cererile pot fi depuse până pe 20 mai
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 13.00, peste 21 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
Președinta Maia Sandu de Ziua Internațională a Libertății Presei: „Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău”
Trafic sporit în postul Sculeni, la ieșirea din Republica Moldova
Speakerul Igor Grosu: „Presa liberă înseamnă curaj, responsabilitate și respect față de cetățean”
Maia Sandu de Ziua Libertății Presei: „Este responsabilitatea noastră să rămânem vigilenți și să alegem surse de informare credibile”
Premierul Dorin Recean a votat la alegerile din România: „Să ne aducem contribuția la protejarea viitorului european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”
Republica Moldova, în top 40 mondial privind libertatea presei. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate”
Departamentul de Securitate Națională al SUA anunță retragerea desemnării României în Programul Visa Waiver
Moldovenii cu cetățenie română pot vota sâmbătă și duminică la alegerile prezidențiale din România
Președinta Maia Sandu invită moldovenii din Germania la o discuție on-line
METEO // Vreme frumoasă cu mult soare și temperaturi generoase în weekend
Grădina publică din centrul capitalei a rămas fără iluminat în urma incendiului
Alegeri prezidențiale în România // Peste 11 mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în prima zi a scrutinului
Comercianții vor putea utiliza case de marcat virtuale și bonuri fiscale electronice. Ministra Doina Nistor: „Vor economisi bani, timp și vor evita amenzile”
Guvernul investește 72 de milioane de lei în sectorul construcțiilor din satul Ratuș, raionul Criuleni
GALERIE FOTO // Incendiu în centrul capitalei.Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit pentru stingerea flăcărilor