ro
Societate
04 Mai, 2025 / 00:03
/ Acum 14 ore

Republica Moldova, în top 40 mondial privind libertatea presei. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate”

Anul acesta, Republica Moldova se regăsește în top 40 mondial privind libertatea presei, ocupând locul 35 din 180 de țări, conform clasamentului realizat de organizația „Reporteri fără Frontiere”. Datele au fost prezentate de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în contextul marcării Zilei Mondiale a Libertății Presei, informează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, Ziua Mondială a Libertății Presei este un prilej de reflecție asupra rolului esențial pe care îl are presa într-o societate democratică.

„O presă liberă, profesionistă și responsabilă nu este doar un garant al dreptului cetățenilor de a fi informați corect, ci și un pilon al statului de drept. Anul acesta, Republica Moldova se regăsește în top 40 mondial privind libertatea presei, ocupând locul 35 din 180 de țări, conform clasamentului realizat de organizația „Reporteri fără Frontiere”. Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate, dar și un semnal că trebuie să continuăm consolidarea unui ecosistem mediatic pluralist și echitabil”, a afirmat Sergiu Prodan.

Ministrul a subliniat că, deși se constată o reducere a influenței politice și oligarhice asupra presei, presiunile economice, editoriale și tentativele de manipulare rămân provocări reale pentru redacțiile independente.

„Ministerul Culturii își reafirmă angajamentul ferm în sprijinirea libertății presei și a politicilor publice dedicate mass-mediei. În anul 2024, am întreprins pași concreți în acest scop: am consolidat Direcția Politici Mass-Media, care coordonează eforturile în domeniu; am creat și operaționalizat Fondul de subvenționare în domeniul mass-media prin adoptarea Legii nr. 50/2024 și a cadrului normativ aferent; am triplat bugetul acestui fond, de la 5 la 15 milioane de lei, și am lansat primele concursuri de subvenționare pentru proiecte în domeniul jurnalismului cultural, educație mediatică și susținerea investigațiilor jurnalistice”, a menționat Sergiu Prodan.

De asemenea, pentru a sprijini presa scrisă, a fost instituit un mecanism de finanțare a distribuirii publicațiilor periodice, prin care au fost compensate cheltuieli în valoare de peste 10 milioane de lei, în folosul a 18 redacții și în beneficiul consumatorilor de informație.

„Presa are nevoie de mai mult decât recunoaștere simbolică. Are nevoie de susținere și condiții decente pentru a-și exercita misiunea cu profesionalism, etică și imparțialitate. Într-un climat fragil, în care adevărul poate fi ușor distorsionat, jurnalismul responsabil devine un act de rezistență democratică. Îi încurajez pe toți jurnaliștii și lucrătorii din mass-media să-și facă meseria cu integritate, cu respect pentru fapte și cu devotament față de interesul public. Ministerul Culturii va continua să fie un partener activ al presei libere și independente din Republica Moldova”, a adăugat Sergiu Prodan.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai - Ziua Internațională a Libertății Presei pentru a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948.