ro
Societate
13 Iulie, 2025 / 22:00
/ Acum 8 ore

Trei filme documentare despre represiunea politică sovietică vor fi proiectate în fața Guvernului

Trei filme documentare vor fi proiectate astăzi în fața Guvernului, între orele 20:30 și 22:00, în cadrul expoziției „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Victime, făptași, amploare”, informează MOLDPRES.

Primul film este „Salut din anii 1937 și 1949”, în regia lui Nicolae Ghibu, turnat în 1988 și axat pe deportările din anul 1949, precum și execuțiile din timpul Marii Terori din RASS Moldovenească. Cel de-al doilea film este „Delirul Blajinilor”, în regia lui Mircea Chistruga, scenariu de Andrei Dumbrăveanu, din 1989, și este dedicat foametei postbelice din 1946-1947. Cel de-al treilea film este „Alianța dintre seceră și ciocan”, regie Andrei Buruiană, scenariu de Ion Țurcanu, din 1990, și este despre colectivizarea agriculturii și deportarea din 1949.

Toate au fost produse la studioul Moldova-film. Aceste filme sunt practic necunoscute atât specialiștilor, cât și publicului larg. Proiecțiile conțin mărturii din partea unor oameni care deja nu mai sunt printre noi, oameni simpli sau personalități marcante ale culturii naționale, inclusiv mărturiile despre deportări ale lui Mihai Dolgan, legendarul fondator al Noroc-ului (1967) și Contemporanului (1974), deportat împreună cu familia în 1949 la vârsta de șapte ani în satul Onohoi, RASS Buriată, Rusia.

De asemenea, filmele includ și mărturiile cunoscutei interprete de muzică ușoară Nina Crulicovschi, născută în 1951 în regiunea Kurgan, părinții fiind deportați în Siberia. Proiecțiile conțin și mărturiile traducătoarei Elena Vatamanu, al cărei tată, scriitor, Mihail Curicheru, a fost deportat în Siberia în 1941, ea însăși fiind deportată cu mama ei Sofia și sora Valentina, în 1949.

Evenimentul este organizat de Moldova-film, Agenția Națională a Arhivelor și OWH Studio, cu sprijinul Guvernului și Ministerului Culturii.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Victime, făptași, amploare” a fost inaugurată la 5 iulie curent în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Aceasta este găzduită în două vagoane care prezintă povestea deportărilor staliniste și memoria victimelor terorii sovietice. Primul vagon conține documente, fotografii, obiecte personale și cărți ce ilustrează experiența deportaților, iar al doilea vagon este dedicat unui conținut multimedia pentru a aduce un omagiu victimelor. Expoziția, aflată la cea de-a treia ediție, va fi deschisă publicului larg până pe 27 iulie.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a orchestrat una dintre cele mai mari operațiuni de deportare din istoria Republicii Moldova și a întregii regiuni est-europene. Aproximativ 40.000 de oameni, inclusiv femei, copii și bătrâni, au fost forțați să părăsească casele lor și trimiși în condiții inumane în lagărele de concentrare din Siberia.

Această acțiune face parte din politica represivă stalinistă de „curățare” a populației, vizând în special țăranii bogați (numiți „chiaburi”) și alte categorii sociale considerate „dușmani ai poporului” sau potențiali opozanți ai regimului sovietic. Deportările aveau scopul de a elimina orice rezistență la colectivizare și de a impune controlul total asupra teritoriului și populației.