
Trei filme documentare despre represiunea politică sovietică vor fi proiectate în fața Guvernului
Trei filme documentare vor fi proiectate astăzi în fața Guvernului, între orele 20:30 și 22:00, în cadrul expoziției „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Victime, făptași, amploare”, informează MOLDPRES.
Primul film este „Salut din anii 1937 și 1949”, în regia lui Nicolae Ghibu, turnat în 1988 și axat pe deportările din anul 1949, precum și execuțiile din timpul Marii Terori din RASS Moldovenească. Cel de-al doilea film este „Delirul Blajinilor”, în regia lui Mircea Chistruga, scenariu de Andrei Dumbrăveanu, din 1989, și este dedicat foametei postbelice din 1946-1947. Cel de-al treilea film este „Alianța dintre seceră și ciocan”, regie Andrei Buruiană, scenariu de Ion Țurcanu, din 1990, și este despre colectivizarea agriculturii și deportarea din 1949.
Toate au fost produse la studioul Moldova-film. Aceste filme sunt practic necunoscute atât specialiștilor, cât și publicului larg. Proiecțiile conțin mărturii din partea unor oameni care deja nu mai sunt printre noi, oameni simpli sau personalități marcante ale culturii naționale, inclusiv mărturiile despre deportări ale lui Mihai Dolgan, legendarul fondator al Noroc-ului (1967) și Contemporanului (1974), deportat împreună cu familia în 1949 la vârsta de șapte ani în satul Onohoi, RASS Buriată, Rusia.
De asemenea, filmele includ și mărturiile cunoscutei interprete de muzică ușoară Nina Crulicovschi, născută în 1951 în regiunea Kurgan, părinții fiind deportați în Siberia. Proiecțiile conțin și mărturiile traducătoarei Elena Vatamanu, al cărei tată, scriitor, Mihail Curicheru, a fost deportat în Siberia în 1941, ea însăși fiind deportată cu mama ei Sofia și sora Valentina, în 1949.
Evenimentul este organizat de Moldova-film, Agenția Națională a Arhivelor și OWH Studio, cu sprijinul Guvernului și Ministerului Culturii.
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Victime, făptași, amploare” a fost inaugurată la 5 iulie curent în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Aceasta este găzduită în două vagoane care prezintă povestea deportărilor staliniste și memoria victimelor terorii sovietice. Primul vagon conține documente, fotografii, obiecte personale și cărți ce ilustrează experiența deportaților, iar al doilea vagon este dedicat unui conținut multimedia pentru a aduce un omagiu victimelor. Expoziția, aflată la cea de-a treia ediție, va fi deschisă publicului larg până pe 27 iulie.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a orchestrat una dintre cele mai mari operațiuni de deportare din istoria Republicii Moldova și a întregii regiuni est-europene. Aproximativ 40.000 de oameni, inclusiv femei, copii și bătrâni, au fost forțați să părăsească casele lor și trimiși în condiții inumane în lagărele de concentrare din Siberia.
Această acțiune face parte din politica represivă stalinistă de „curățare” a populației, vizând în special țăranii bogați (numiți „chiaburi”) și alte categorii sociale considerate „dușmani ai poporului” sau potențiali opozanți ai regimului sovietic. Deportările aveau scopul de a elimina orice rezistență la colectivizare și de a impune controlul total asupra teritoriului și populației.
Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întâlnit într-o tabără dedicată coeziunii sociale și implicării civice
Vicepremierul Vladimir Bolea a semnat la Roma Acordul privind recunoașterea permiselor moldovenești în Italia
Pompieri moldoveni vor pleca în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor forestiere
100 de profesori din școli alolingve vor participa la cursuri intensive de limbă română, desfășurate în România
Accident fatal la Sângerei. Un bărbat a decedat, după ce a fost lovit de un camion
Un bărbat din capitală, reținut pentru tentativă de omor a concubinei sale
Doi tineri din Tighina au fost condamnați la cinci ani de închisoare pentru sustragerea a 27 de mii de lei din conturile unor cetățeni
Schimbări majore în legislația moștenirii. Legea intră în vigoare din 2026
Un copil de cinci ani a rămas blocat într-un automobil pe o stradă din capitală. A fost nevoie de intervenția salvatorilor
Igor Grosu, la hramul satului Boghiceni: „Aici trǎiesc adevǎrați patrioți ai neamului, cetǎțeni cu valori europene”
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării”
În capitală se desfășoară cursa de ciclism VELO ROAD 2025
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Vicenza și Modena: „Ne ajutați să câștigăm sprijin pentru ca Moldova să devină parte a UE”
Igor Grosu, mesaj de felicitare pentru noul președinte al PNL, Ilie Bolojan: „Noi, cei din Republica Moldova, vă suntem alături”
Atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Președinta Maia Sandu: „Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană”
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”