
USMF „Nicolae Testemițanu” a obținut acreditare internațională pentru încă cinci ani
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și-a reconfirmat statutul de instituție acreditată internațional conform standardelor Federației Mondiale pentru Educație Medicală (WFME). Recent, universitatea a primit certificatul de acreditare instituțională internațională pentru o perioadă de cinci ani, eliberat de Agenția Independentă de Acreditare și Rating (IAAR), comunică MOLDPRES.
Potrivit raportului de evaluare, comisia externă a identificat mai multe puncte forte în activitatea USMF „Nicolae Testemițanu”, printre care: existența unui cadru legislativ intern care reglementează politicile și procedurile de evaluare a performanței academice la toate nivelurile de studii; chestionarea sistematică a studenților privind gradul de satisfacție față de procesul de predare-învățare-evaluare, contribuind astfel la îmbunătățirea continuă a calității procesului didactic; implementarea unui Sistem Informațional de Management Universitar care permite evaluarea riguroasă a validității sarcinilor de testare și asigură transparența în comunicarea rezultatelor către studenți; spiritul de apartenență instituțională și devotamentul echipei administrative, a cadrelor didactice și a întregului personal universitar; politica eficientă de dezvoltare a resurselor umane, orientată spre motivarea și stimularea cadrelor didactice pentru perfecționarea continuă în domeniile educației și cercetării; numărul semnificativ de cadre științifico-didactice care dețin titlul de doctor și doctor habilitat în științe, având o vastă experiență didactică; rata înaltă de satisfacție a personalului universitar intervievat; politica de asigurare a calității bine fundamentată, reflectând clar legătura dintre cercetare, predare și învățare, ținând cont de specificul național și instituțional.
Comisia de experți externi a venit și cu câteva recomandări pentru a îmbunătăți calitatea educației în domeniul medicinei și farmaciei: dezvoltarea infrastructurii universitare și a bazei tehnico-materiale, inclusiv prin crearea unui spital universitar până în anul universitar 2029-2030; implementarea subproiectului FORCE_Farm pentru consolidarea capacităților Centrului de Dezvoltare a Medicamentului și a Centrului științifico-practic în domeniul plantelor medicinale; crearea unui centru de învățare și cercetare.
Rectorul instituției, Emil Ceban, a apreciat activitatea comisiei externe și a subliniat efortul considerabil al întregii comunități academice în obținerea acestor rezultate, evidențiind faptul că USMF „Nicolae Testemițanu” se distinge printr-o echipă profesionistă, responsabilă și devotată, determinată și orientată spre succes.
„În perspectivă, urmează implementarea mai multor proiecte de cercetare, extinderea CUSIM-ului și construcția unui bloc didactic nou. Ne dorim crearea unui spital universitar – o necesitate stringentă ce va aduce plusvaloare Universității, întregului sistem medical și oamenilor din țară. Vom ține cont de observațiile și recomandările comisiei, le vom examina minuțios și le vom realiza”, a punctat rectorul Ceban.
USMF „Nicolae Testemițanu” a obținut pentru prima dată acreditarea internațională instituțională în iunie 2019.
Rezerviștii sunt convocați la antrenamente, anunță Ministerul Apărării
Hidrologii au avertizat asupra creșterii nivelului apei în Prut, pe sectorul Criva-Costeşti
Din 9 mai, va fi permis pescuitul scrumbiei în obiectivele acvatice piscicole naturale
AGERPRES și MOLDPRES, parteneri ai evenimentului organizat la București: „De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie”
METEO // Cer noros și ploi se așteaptă miercuri, 7 mai
La Comrat va fi deschis un Colegiu moldo-turc
Profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare
CSM a dispus reevaluarea unui magistrat de către Comisia de Vetting
Mihai Potârniche, fotograful care a imortalizat în culoare „Podul de Flori” din 1990. „Mi s-a creat o impresie că era un val al Prutului care i-a cuprins pe toți”
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Tinerii care excelează în cunoașterea valorilor europene, recompensați la finala EuroQuiz 2025
Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos va efectua o vizită în Republica Moldova
Clădirile mai multor instituții de învățământ superior și spitale raionale vor fi reabilitate energetic
Conducerea țării s-a întâlnit, la Guvern, cu ambasadorii statelor UE și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Șase proiecte ale organizațiilor din domeniile cercetării și inovării vor beneficia de finanțare din bugetul de stat
Conducerea țării, în discuții cu ambasadorii. Dorin Recean: „Muncim pentru ca Moldova să devină stat membru al UE în următorii patru ani”
Republica Moldova și Regatul Unit își vor consolida parteneriatul strategic
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară
APP va iniția procesul de exproprieri pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA
Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa
Republica Moldova va avea un Sistem Național Antifraudă, pentru a asigura o utilizare mai transparentă a fondurilor publice sau externe
BUGET PLUS // 11.463 de copii cu dizabilități severe, accentuate și medii vor primi câte 5.000 de lei ajutor de Paște
Ministrul Dorin Junghietu: Achizițiile de gaze naturale din proiectul Neptun Deep vor asigura aproximativ un sfert din necesarul de consum al Republicii Moldova
GALERIE FOTO // Ceremonia de premiere a concursului național EuroQuiz 2025