
AGERPRES și MOLDPRES, parteneri ai evenimentului organizat la București: „De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie”
Comisia pentru cultură și media a Senatului României a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat „De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie”, comunică MOLDPRES cu referire la AGERPRES.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Agenția Națională de Presă a României- AGERPRES și Agenția Informațională de Stat a Republicii Moldova - MOLDPRES.
La eveniment au participat membri ai Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova, membri ai Casei Regale, ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic, academicieni, istorici, jurnaliști, artiști, reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor patrimoniale.„De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie” este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al „recunoașterii noastre comune și al valorificării patrimoniului nostru cultural”, a subliniat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean.
„Suntem aici să aducem un omagiu unui moment de mare încărcătură simbolică - Podul de Flori peste Prut. În același timp, ne aplicăm cu responsabilitate asupra unei inițiative care privește viitorul memoriei noastre colective, înființarea Muzeului Presei. Podul de Flori reprezintă unul dintre cele mai emoționante capitole din istoria noastră recentă. A fost momentul când granițele artificiale au fost spulberate de puterea sentimentelor autentice. Atunci, românii de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat mâna într-un gest care a întruchipat aspirația la libertate și unitate. Podul de Flori nu a fost doar un gest politic, a fost o clipă de adevăr, a fost o mărturie vie că între România și Republica Moldova există o legătură care nu poate fi ștearsă de hotare sau regimuri. O legătură de limbă, cultură și suflet. Acel moment a fost poate cea mai pură formă de diplomație culturală, o punte de conștiință națională și solidaritate umană. Căci cultura este ceea ce ne unește cu adevărat, nu granițele, nu tratatele, ci limba, memoria și simțirea comună”, a transmis Abrudean la evenimentul organizat la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului.
Expoziția fotografică realizată de AGERPRES și MOLDPRES, evocând simbolistica Podului de Flori,a fost însoțită de momente muzicale, intervenții de înaltă ținută și un segment dedicat semnării unei Declarații comune privind cooperarea culturală și parlamentară între România și Republica Moldova.
Evenimentul marchează și debutul unei serii de inițiative culturale menite să pună în lumină rolul presei în consolidarea democrației și al culturii în definirea unei identități europene comune.
„Această manifestare solemnă constituie o reverență adusă unui moment definitoriu în istoria relațiilor româno-moldovene - Podul de Flori - și deschide, în același timp, o perspectivă modernă asupra unui demers de amploare națională: înființarea Muzeului Presei, proiect legislativ, inițiat sub egida Comisiei pentru cultură și media. (...) În anul în care Biserica Ortodoxă Română sărbătorește centenarul ridicării sale la rangul de Patriarhie, iar națiunile europene caută răspunsuri comune în fața provocărilor contemporane, această manifestare se dorește a fi o punte între memorie și viitor, între identitate și solidaritate”, a afirmat președintele Comisiei, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, potrivit unui comunicat.
Președintele interimar al Senatului a salutat, de asemenea, lansarea proiectului legislativ privind Muzeul Presei.
„În același spirit, salut lansarea proiectului legislativ privind Muzeul Presei, o instituție necesară, firească și aș spune chiar urgentă. Într-o perioadă în care adevărul este adesea umbrit de zgomotul informațional, presa rămâne un reper al memoriei și un fundament al democrației. Este datoria noastră să conservăm acest patrimoniu, să-l arhivăm, să-l facem accesibil publicului larg și generațiilor viitoare. Legătura dintre Podul de Flori și acest muzeu este una profundă. Ambele sunt expresii ale unei convingeri că istoria trăită trebuie spusă, păstrată și transmisă. Că între cele două maluri ale Prutului, dincolo de toate provocările, dăinuie o punte culturală solidă. Perspectiva oferită de Muzeul Presei asupra modului în care jurnalismul a reflectat și influențat istoria noastră comună va fi o mărturie a rolului pe care presa îl are în promovarea libertății de exprimare, a democrației și a valorilor europene”, a arătat Abrudean.
Expoziția de fotografii documentare MOLDPRES – AGERPRES „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori” a fost inugurată tot marți, 6 mai, la Parlamentul Republicii Moldova. Expoziția reconstituie simbolic Podul de Flori de acum 35 de ani și emoțiile trăite de zeci de mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului. Cele 28 de fotografii de arhivă expuse au fost realizate de fotografi cunoscuți din Republica Moldova și România, printre care Mihai Potârniche, Codruța Dragoescu și alții. Autorii fotografiilor au surprins mii de oameni cu flori în mână, la punctele de trecere a frontierei de la Sculeni și Oancea-Cahul.
Accident cu implicarea unui microbuz de rută la Bardar. Șase persoane au fost transportate la spital
Poliția va asigura ordinea publică de 9 mai. Persoanele care vor purta simboluri interzise riscă sancțiuni
Un bărbat din Edineț va ajunge pe banca acuzaților pentru trafic de ființe umane și escrocherii
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe
Veniturile CNAM în primele patru luni ale anului au crescut cu 24%
35 de ani de la primul „Pod de Flori”. Ion Hadârcă: „A fost una dintre cele mai frumoase duminici din istoria noastră recentă”
Pompierii au intervenit la lichidarea unui incendiu de vegetație în localitatea Văleni, raionul Cahul
Start operațiunea „Truck & Bus”. Oamenii legii vor verifica vehiculele destinate transportului de persoane și mărfuri
Doi procurori au fost amendați pentru amestec în înfăptuirea justiției
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
Breaking news
Friedrich Merz a fost ales cancelar al Germaniei din a doua încercare
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
La Comrat va fi deschis un Colegiu moldo-turc
BNM a lansat concursul de design pentru monede jubiliare și comemorative. Câștigătorii vor primi câte 15 mii de lei
Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri
Drumul de ocolire a localității Slobozia Mare intră în reparație. Circulația rutieră este restricționată
La Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a participat la sărbătoarea găgăuzilor „Hederlez”
Profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare
CSM a dispus reevaluarea unui magistrat de către Comisia de Vetting
Mihai Potârniche, fotograful care a imortalizat în culoare „Podul de Flori” din 1990. „Mi s-a creat o impresie că era un val al Prutului care i-a cuprins pe toți”
Festivalul Tradițiilor Românești revine la Chișinău pe 24 și 25 mai
„Scriem în numele celor care nu mai pot”: Mesaje de susținere a libertăți presei, lansate de jurnaliști în cadrul unei acțiuni organizate la Chișinău
Un grup infracțional specializat în escrocherii online a fost destructurat de procurorii PCCOCS
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
CSM a transferat temporar un magistrat la Curtea de Apel Nord