
Vladimir Plahotniuc, reținut în Grecia: 17 pașapoarte false, 155.000 de euro în numerar și o vilă de lux în Saronida
Aproximativ 155.000 de euro în numerar, 17 pașapoarte și acte de identitate false din diverse țări, sisteme de stocare cu software de securitate specializat, telefoane mobile și computere, precum și patru ceasuri de lux. Toate acesta au fost depistate de către polițiștii eleni în timpul perchezițiilor efectuate la vila din Saronida, Grecia, unde s-au aflat până la reținere Vladimir Plahotniuc și fostul deputat Constantin Țuțu, informează MOLDPRES.
Potrivit Poliției Elene, A fost confiscat și vehiculul Skoda Kodiaq pe care Plahotniuc îl folosea pentru deplasări.
Plahotniuc, în vârstă de 59 de ani, locuia în principal în reședința din Saronida, dar își schimba frecvent țara de reședință. Monitorizarea sa a arătat că a călătorit în 22 de țări diferite din 2023 până în prezent. Informațiile operative arată că acesta ar fi reușit să obțină documente juridice grecești, printre care un pașaport și o carte de identitate eliberate pe baza unor certificate false, precum și un permis de conducere grecesc, care a fost descoperit la o reprezentanță auto din Peristeri.
În timpul reținerii celor doi, polițiștii au recuperat mai multe documente falsificate. Asupra lui Vladimir Plahotniuc au fost găsite documente de călătorie cu date bulgărești, 2.670 de euro în numerar, două telefoane mobile, un laptop și suporturi digitale de stocare.
Iar la Constantin Țuțu, în vârstă de 38 de ani, au fost găsite documente și permise de călătorie românești și bulgare, de asemenea falsificate, telefoane mobile și sume de bani.
Cei doi fuseseră plasați sub supraveghere de către autoritățile grecești, care au observat că, duminică după-amiază, aceștia au chemat un taxi și, cu bagaj minim, s-au deplasat spre aeroport, intenționând să părăsească țara. Reținerile au fost efectuate chiar la porțile de îmbarcare pentru zborurile din afara spațiului Schengen, după ce polițiștii le-au întârziat plecarea.
Vladimir Plahotniuc este principalul suspect în mai multe dosare penale, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Numele său este legat de frauda bancară din Republica Moldova, soldată cu dispariția a circa un miliard de dolari din sistemul financiar.
La scurt timp după anunțul reținerii, Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova a confirmat informația, iar Procuratura Generală a comunicat că a demarat procesul de pregătire a documentelor necesare pentru înaintarea demersului de extrădare.
Constantin Țuțu era, la rândul său, dat în urmărire internațională de către autoritățile ruse, fiind bănuit de implicare într-o rețea de trafic de droguri.
Unul dintre cei mai căutați foști politicieni din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut duminică, 21 iulie, de autoritățile grecești pe Aeroportul Internațional din Atena, cu puțin timp înainte de a se îmbarca într-un zbor spre Dubai. Alături de el a fost arestat și fostul deputat moldovean Constantin Țuțu, ambii fiind localizați de ofițeri ai Diviziei de Infracțiuni Contra Vieții și Proprietății.
-
Fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia
-
Procuratura Generală pregătește actele necesare pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc
-
Maia Sandu, după reținerea lui Vladimir Plahotniuc: „Justiția moldovenească nu mai are niciun motiv să tergiverseze. Trebuie să se facă dreptate”
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Proiectele europene transformă viața oamenilor din raionul Cahul”
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Peste 12 mii de persoane, angajate în câmpul muncii cu sprijinul ANOFM. Ministrul Alexei Buzu: „Vom continua să muncim”
VIDEO // Rețea infracțională transfrontalieră, destructurată. Moldoveni implicați în contrabandă cu țigări, fabrici clandestine în Europa și spălare de bani
Miercuri se așteaptă temperaturi de până la 33°C și ploi izolate în timpul nopții
Cum se va numi manualul de istorie? Precizările ministrului Educației, Dan Perciun
Procuratura Generală pregătește actele necesare pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc
Un nou parteneriat pentru împădurirea Moldovei, lansat de Ministerul Mediului și un agent economic
INTERVIU MOLDPRES // Dan Perciun: „Ne propunem un curriculum nou, cu manuale noi, în 2027. Cunoștințele trebuie prezentate într-o lumină nouă”
Premierul Dorin Recean: „Investițiile și alocările de fonduri făcute de Guvern în Chișinău au adus schimbări importante pentru cetățeni”
Vladimir Plahotniuc, plasat în arest preventiv pentru 40 de zile în Grecia
VIDEO // Guvernul respinge protestele regizate ale partidelor pro-ruse. Daniel Vodă: „Sunt bazate pe minciună și manipulare”
Vasile Costiuc mai face o tentativă de a se înregistra în cursa pentru parlamentare cu o listă extinsă de candidați
USM și Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne au lansat un program comun cu dublă diplomă în Drept
Economii în facturi de peste 300 de mii de lei la Spitalul raional Cantemir, după instalarea panourilor fotovoltaice și eficientizarea energetică
Mariana Leahu, propusă pentru promovarea evaluării etice și financiare
După 17 ani, R. Moldova şi Polonia relansează cooperarea în transportul rutier internațional
Vocea societății civile a contat: Amendamentele cu risc de poluare din Legea emisiilor nu au fost susținute
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită la Telenești: „Este esențial să păstrăm direcția europeană a țării”
Ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Gideon Moshe Sa’ar, va efectua o vizită la Chișinău
Climentii Ursu aduce a doua medalie de aur pentru Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European!
Din 1 august, moldovenii stabiliți în Marea Britanie vor putea schimba permisul de conducere fără a susține examene
BTA: Premierul Bulgariei va vizita Universitatea din Taraclia
VIDEO // Percheziții în nordul țării. Un deținut de la Penitenciarul nr. 17 – Rezina este suspectat de șantaj și amenințare
Republica Moldova a emis primul certificat fitosanitar electronic prin sistemul internațional ePhyto