ro
Sport
24 Mai, 2025 / 08:16
/ 10 Decembrie, 2015

Incidente care ar putea să aibă consecinţe grave, finaluri tragice

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Comentariu sportiv al Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES 

Sezonul fotbalistic autohton, ediţia 2015,  rămîne întipărit în memorie cu evoluţiile modeste, eufemistic vorbind, ale echipelor naţionale de toate rangurile. Toate au fost notate de Comitetul Executiv al federaţiei naţionale de profil cu calificativul „nesatisfăcător”. 

Sezonul fotbalistic care s-a încheiat este memorabil şi prin încăierarea de proporţii, care a avut loc între circa 150 de suporteri la finele partidei Sheriff Tiraspol - Zimbru Chişinău  din etapa a 15-ea a campionatului naţional. Cam o sută din partea gazdelor şi aproximativ cincizeci susţinători ai echipei-oaspete.  

Conform acestui raport de forţe a fost şi finalul bătăii, desfăşurată sub privirile miliţienilor transnistreni, ale străjeriilor ordinii publice angajaţi la clubul Sheriff. Bilanţul ei este un chişinăuian spitalizat, alţi trei au avut nevoie de îngrijiri medicale timp de cîteva zile. 

Aversiunea existentă dintre cele două tabere are origini adînci, este amplificată cu orice ocazie, în primul rînd, din cauza  relaţiilor tensionate existente dintre  Chişinău şi Tiraspol deja timp de aproape două decenii. În atare situaţie nici vorbă nu poate fi despre un respect reciproc din partea celor două tabere. Se va căuta mereu din partea ambelor părţi pretexte pentru discuţii de pe poziţii de forţă. 

Motivul oficial invocat în cazul partidei de la Tiraspol a fost prezentat de delegatul  Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) Vasile Raico din Rîbniţa. Potrivit lui, fanii „zimbrilor” au avut “un comportament neregulamentar în timpul meciului: scandarea expresiilor ofensatoare la adresa echipei Sheriff și afişarea unor lozinci cu conţinut necenzurat”.

Ataşatul de presă al clubului Zimbru, Vitalie Grămadă, şi-a exprimat regretul că delegatul FMF la acest meci nu a indicat în raportul prezentat şi provocările la care au fost supuşi fanii Zimbrului pe parcursul partidei de către suporterii echipei-gazdă: “Aceştia i-au provocat pe oaspeţi îndată ce au venit la meci şi s-au instalat în tribuna din stadion, intonînd imnul Rusiei şi rostind injurii la adresa lor”, a declarat el.

Că delegatul rîbniţean ar fi trecut cu vederea faptul ca atare nu există dubii. Atitudinea lui poate fi chiar explicabilă într-un fel – este stabilit  în zona controlată de regimul autoritar tiraspolean. Ea însă nicidecum nu poate fi justificată, tolerată şi pe viitor. Ideea referitoare la evitarea acestor situaţii nedorite este următoarea. Arbitrul de centru sau  judecătorul de rezervă (unul dintre ei) ar trebui să fixeze în raportul despre meci şi ei comportamentul fanilor adversarelor din teren.

O soluţie ar putea fi şi exemplul recent de la meciul Dinamo Bucureşti  - CSMS Iaşi, din etapa a XX-a a Ligii I din campionatul României. Cităm: “Arbitrul Iulian Călin a întrerupt în minutul 33 meciul Dinamo Bucureşti - CSMS Iaşi, din etapa a XX-a a Ligii I, din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor dinamovişti şi a trimis jucătorii la vestiare. Cu puţin timp înainte, arbitrul Iulian Călin a mers la marginea terenului şi le-a cerut gazdelor să facă un anunţ la megafoane pentru ca suporterii să înceteze cu scandările xenofobe. Scandările au continuat, astfel că arbitrul a decis întreruperea partidei.

Meciul a fost reluat după zece minute”.

Care-i atitudinea clubului Zimbru atunci cînd găzduieşte susţinătorii formaţiei Sheriff? „Atunci cînd vin la meciurile Zimbrului noi îi evacuăm din tribune, în primul rînd, pe ei la autocar sub paza forţelor de ordine. Pe fanii noştri îi blocăm la stadion circa 15 minute după încheierea partidelor. La meciul recent de la Tiraspol stewarzii clubului, miliţienii i-au însoţit pe chişinăuieni pînă la gardul complexului unde deja îi aşteptau înarmaţi cu diferite obiecte susţinătorii Sheriff-ului”, a subliniat ataşatul de presă al clubului chişinăuian Vitalie Grămadă. 

Clubul Sheriff a dat dovadă, cu regret, de o iresponsabilitate crasă, acţionînd  într-o disonanţă totală  cu prevederile regulamentului aprobat de FMF, UEFA şi, în ultima instanţă, cu legile găzduirii după partida disputată acasă cu Zimbru.  I-a condus pe fanii acesteia pînă la poarta complexului şi i-a lăsat în voia sorții.

În fine, care-i mărimea amenzii aplicate în asemenea cazuri?  Doar cite 2 mii de lei dată echipei gazdă pentru faptul că nu a asigurat securitatea suporterilor echipei adversare. Dacă o spitalizare, îngrijirile medicale la care au fost supuşi trei fani ai Zimbrului, urmările celor întîmplate asupra stării sănătăţii lor pe viitor costă doar atît, la sigur aceste situaţii au toate şansele să se repete. Soluţia posibilă ar fi înăsprirea amenzii aplicată pînă în prezent.  Opinia mai multor experţi este însă că ea poate fi egală şi cu 20 de mii de lei, dar majorarea respectivă pentru această încălcare a regulamentului FMF, UEFA va avea efect temporar, nu va rezolva problema pînă la capăt. Întrebarea este următoarea. În caz de, ferit-a Domnul, după asemenea încăierări vor fi înregistrate posibile decese,  cine va purta răspunderea pentru ele? Clubul-gazdă, echipa-oaspete, federaţia naţională de profil, Procuratura, CEDO…?

Deocamdată situațiile respective sînt gestionate de FMF. ”Totul este sub  control. În fiecare echipă este angajată o persoană împuternicită să culeagă, depoziteze informațiile despre comportamentul galeriilor în ajunul meciurilor, pe durata lor și după încheierea partidelor. Cei care se vor face vinovați de inițierea incidentelor vor răspunde în fața legii”, ne-a asigurat responsabilul de securitate la FMF, Sevastian Botnari. Sperăm mult că așa va fi, că posibilele finaluri tragice vor fi evitate.

(Reporter I. Robu, editor M. Jantovan)