
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Conacul familiei Balioz - 150 de ani de la construcție
Conacul din Ivancea, raionul Orhei, face parte din clădirile istorice importante din Republica Moldova. A fost construit între anii 1852-1873, la comanda boierului armean Carabet Balioz, care ar fi fost administratorul și ginerele lui Manuc Bei.
Conacul este înconjurat de un parc cu o suprafață de 3 hectare. De asemenea, complexul include un turn de apă, hambare, pivnițe, grajduri și alte anexe necesare gospodăriei boierești din acea perioadă.
Începând cu 1984 și până în anul 2006 aici a funcționat Muzeul Meșteșugurilor Populare din Moldova. Acesta a fost lichidat în urma încheierii unui contract de parteneriat public-privat între Ministerul Culturii și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, pe de o parte, și SRL „Casa Vinului”, pe de altă parte. Urmau să fie desfășurate lucrări de restaurare și conservare a clădirilor din cadrul complexului, însă antreprenorul nu a respectat normele și tehnologiile necesare. Din acest motiv, contractul a fost reziliat.
În prezent, conacul se află în gestiunea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Potrivit directorului general al instituției, Petru Vicol, în cadrul complexului de la Ivancea activează cinci unități de personal cu un șef de filială, administrator și trei paznici. Astfel, sunt asigurate minime condiții de ordine și pază.
„În planul de activitate din ultimii ani au fost incluse și întreprinse mai multe acțiuni, care aveau și au menirea să reintroducă în circuitul turistic acest complex. Au fost întreprinse acțiuni în vederea elaborării dosarului cadastral al terenului și al construcțiilor din cadrul complexului. S-a actualizat inventarul speciilor de arbori și arbuști din cadrul parcului și a livezii”, ne-a explicat Petru Vicol.
Sursele bugetare ale muzeului au permis desfășurarea reparației cosmetice a unor încăperi din cadrul Conacului și Casei Vechilului, cu scopul de a înlătura parțial și camufla lucrările întreprinse de SRL „Casa Vinului”.
„Cu regret, sursele financiare de care dispunem nu permit să aducem edificiile și încăperile la starea inițială din anul 2006”, a adăugat Petru Vicol.
Potrivit directorului general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în 2023 este planificată inaugurarea unei expoziții dedicate Istoriei Conacului familiei Balioz, precum și Arhitecturii Vernaculare în piatră din bazinul râului Răut.
„Prin intermediul acesteia urmărim punerea în valoare a patrimoniului național și propriu-zis a monumentului”, a explicat Petru Vicol.
Deși se dorește restaurarea conacului, bani încă nu au fost identificați. Primul pas este elaborarea documentației pentru întocmirea Proiectului de restaurare a complexului, în lipsa căreia nu pot fi accesate fonduri.
Din anul 2017, Muzeul colaborează cu administrația publică locală. Cu ajutorul locuitorilor comunei Ivancea, parcul conacului a fost curățit, iar publicul larg are acces liber.
Casa de cultură din Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a fost renovată prin Programul „Satul European”
FOTO Un proiect de mediu cu finanţare de stat va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din Onişcani, Călăraşi
FOTO Vremea bună de afară permite progrese în construcția Complexului Sportiv din Șoldănești
În nordul țării va fi pus în funcțiune sistemul de apeduct Prut-Fălești
Fabrica de reciclare din Bălți, un exemplu de sustenabilitate și energie verde în Republica Moldova.
Proiectele regionale iniţiate de stat în ultimii ani au adus investiţii semnificative în comunităţile R. Moldova
Livezile unei companii din Pocrovca, Donduşeni - un model de perseverență și dezvoltare sustenabilă
În regiunea transnistreană domiciliază peste 360 mii de deținători ai cetățeniei Republicii Moldova
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Lucrările de reabilitare la Rezervația „Orheiul Vechi” au transformat destinaţia într-un pol turistic de interes național și internațional
Sportiva Daria Sazonov a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de box
Viceprim-ministra, Cristina Gherasimov, pleacă din nou la Bruxelles: „Discutăm despre protecția consumatorilor și sănătatea publică”
Un fost polițist din Leova a fost condamnat la patru ani de închisoare
În zilele de odihnă, peste 3500 de șoferi au fost sancționați de polițiști
Serviciul Fiscal de Stat a încasat săptămâna trecută 818 milioane lei la Bugetul public național
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
R. Moldova și Grecia vor încheia un memorandum de cooperare în domeniul Culturii. Diaspora, invitată să participe
Serviciul Vamal a colectat peste 705 milioane de lei într-o săptămână
Poliția avertizează: Pe unele trasee se circulă în condiții de vizibilitate redusă
„Voci care ne unesc” // Soprana Elena Moșuc și pianista ieșeană Vasilica Stoiciu-Frunză, într-un concert la Sala cu Orgă
Peste 7.000 de elevi participă la Testarea de Bază PISA 2025
ANOFM a participat la Târgul de Cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
Șeful diplomației moldovenești va efectua o vizită oficială în India și Nepal
Cursul valutar // Euro crește, dolarul scade ușor
AMDM a emis primul certificat de conformitate cu Regulile de bună practică de farmacie unei farmacii
Miniștrii de externe ai UE discută despre planul de ajutor pentru Ucraina în valoare de zeci de miliarde de euro