
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Trei trasee noi de la Ungheni îmbogăţesc oferta turistică a ţării
Trei trasee turistice noi în regiunea Ungheni, dezvoltate cu sprijinul PNUD și al UE
Traseele au fost create în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Entitatea ONU pentru Copii (UNICEF).
În anul 2024, regiunea Ungheni își îmbogățește oferta turistică cu trei trasee noi: „Pe meleagurile Movilei Măgura”, „Bucovina basarabeană” și „De la Prut la Movila Măgura”, elaborate de clusterul turistic „Dealurile Măgurii”, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
Traseele au fost create în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
Traseul turistic „De la Prut la Movila Măgura” include 36 de obiective turistice, cu o lungime totală a rutei de 118 km. Traseul pornește din satul Sculeni și continuă prin Gherman și Alexeevca, trecând prin Rădenii Vechi și Rezervația științifică „Plaiul Fagului”. Oferă oportunitatea de a vizita Biserica „Sfânta Treime” din 1890, Muzeul satului, fabrica „Dulce plai” și semnul comemorativ al principelui G. A. Potiomkin de Taurida. Traseul se încheie cu vizite la pensiunea „Ferma Vilador” din Slobozia-Măgura, Crama Mircești pentru degustări de vinuri și obiective culturale și istorice în satul Măgurele și Mircești.
Cel de-al doilea traseu, intitulat „Pe meleagurile Movilei Măgura”, are o lungime de 65 km și o durată de 8-9 ore. Acesta oferă o experiență diversificată, incluzând degustări de ceaiuri din plante medicinale locale și vizite la pensiunea „Ferma Vilador” din satul Slobozia-Măgura, raionul Sîngerei, care oferă cazare, masă și agrement. Pe parcurs, turiștii pot explora Movila Măgura și satul Slobozia-Măgura, unde se află Biserica „Sfânta Treime”. În satul Măgurele se pot vizita casa părintească a umoristului Efim Tarlapan, Dealul Țiglău cu cele trei cruci, Muzeul satului și Biserica „Sfinții Mihail și Gavriil”. La Mircești se găsesc locuri cu încărcătură istorică precum Casa prisăcarului Samson Hurghiș, școala construită în 1930 și pristolul bisericii de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail”. Traseul include și o vizită la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și Crama Mircești, unde se organizează degustări de vinuri. Totodată, Pensiunea „Ferma Vilador” și Crama Mircești, parte din Clusterul turistic „Dealurile Măgurii”, oferă servicii pentru oaspeți, iar pensiunea „Ferma Vilador” funcționează și ca centru de informare turistică.
Cel de-al treilea traseu numit „Bucovina basarabeană” are o lungime de 50 km și se parcurge parțial pietonal. Traseul începe de la intersecția Bahmut și continuă spre Rezervația științifică „Plaiul Fagului”, situată la 4 km distanță. Următorul obiectiv este localitatea Rădenii Vechi, aflată la 5,6 km, unde se pot vizita Biserica „Sfânta Treime”, Muzeul satului găzduit în Casa de cultură, Fabrica „Dulce Plai” și Semnul comemorativ al principelui G. A. Potiomkin de Taurida. La o distanță de 25 km se află satul Pîrlița, care oferă un traseu local cu atracții precum Muzeul satului, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, locul fostei biserici din lemn „Sfântul Ioan Botezătorul”, ruinele conacului familiei Carastachi-Buharin, o porțiune de stradă cu pavaj vechi, fosta școală primară și Muzeul tehnicii agricole. Traseul se încheie la Pensiunea „Plopii fără Soț”, situată la 8 km distanță.
Fiecare traseu valorifică locația avantajoasă a regiunii și scoate în evidență peisajele și biodiversitatea unică, alături de atracții turistice precum rezervații naturale, movile emblematice și tradiții locale autentice. Traseele sunt gândite să satisfacă diverse preferințe, având o durată variabilă, de la excursii de cinci ore până la itinerarii de două zile, care includ popasuri și activități diverse, precum drumeții, vizite la obiective culturale și degustări de produse locale.
„Aceste trasee au o valoare importantă pentru trecutul și prezentul regiunii, deoarece ele îmbină tezaurul autentic local și reprezintă noi puncte de atracție turistică. Traseele turistice elaborate aduc diversitate în oferta turistică a regiunii și valorifică resursele turistice naturale şi antropice din regiunea Ungheni”, estimează Viorel Prisăcari, managerul clusterului turistic „Dealurile Măgurii”.
Cor. Lilia Grubîi
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
Arcașa Alexandra Mîrca a cucerit medalia de bronz la Grand Prix-ul din Turcia
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu noul Cancelar al Austriei, Christian Stocker: „Am convenit asupra importanței viitorului european al Moldovei”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027