
În Regiunea Centru a fost lansat proiectul transfrontalier MuseumInfoTur
Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Un proiect de păstrare a patrimoniului cultural şi dezvoltare a turismului a fost lansat astăzi în centrul ţării, cu susţinerea Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.
Proiectul „MuseumInfoTur - Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică” va fi realizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” (România).
„Este o acţiune de la care ne aşteptăm la mai multe rezultate benefice Regiunii Centru. Totodată, vom avea mai multe oportunităţi care vor contribui la dezvoltare ramurii turistice în zonă”, a explicat în cadrul lansării online a proiectului Viorel Jardan, directorul ADR Centru.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, cofinanțat de țările participante la program şi are drept scop creșterea vizibilității patrimoniului transfrontalier cultural și istoric al Regiunii Centru, Republica Moldova, și al județului Galați, România, prin consolidarea capacităților instituțiilor culturale și crearea unei rețele de centre de informare turistică în destinațiile majore promovate.
„MuseumInfoTur este o platformă care va contribui la dezvoltarea capacităților muzeelor naționale și locale din Republica Moldova și România; la dezvoltarea turismului cultural; la promovarea patrimoniului cultural național prin crearea mai multor rute turistice în zona transfrontalieră; la lansarea de servicii de informare și educare a publicului larg în privința patrimoniului cultural, precum și la crearea de instrumente online de informare și educare a publicului cu privire la valorile patrimoniului”, a estimat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.
În cadrul proiectului vor fi organizate sesiuni de instruire și vizite de studiu în România și Moldova, precum și tururi de promovare a patrimoniului cultural și istoric din arealul proiectului. La aceste activități vor lua parte persoane din grupurile-țintă din ambele țări. De asemenea, urmează să fie elaborată o analiză de potențial și profilul destinațiilor turistice majore din arealul proiectului, traseele turistice comune și în același timp se vor determina programe excursioniste. Proiectul are în vedere dezvoltarea și promovarea rețelei de Centre de Informare Turistică.
Totodată, proiectul prevede crearea şi promovarea unui brand comun, precum și elaborarea și distribuirea Ghidului „Destinații ale turismului cultural transfrontalier din Moldova” (Republica Moldova – România).
Un alt punct important al proiectul îl constituie modernizarea platformei IT de promovare a produselor turistice din destinațiile remarcabile din arealul proiectului. Proiectul are în vedere dotarea Muzeelor – Centre de Informare Turistică cu standuri demonstrative și mobilier relevant pentru bună funcționare.
Proiectul MuseumInfoTur este implementat în perioada 14 aprilie 2020 – 13 octombrie 2021. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 – 2020, co-finanțat de beneficiarii proiectului, având un buget de peste o sută de mii de euro.
Vinul din Moldova, promovat la Tokyo: peste 60 de distribuitori interesați să descopere vinurile moldovenești
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Pe 6 mai, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor sărbători Hederlez, organizat de Agenția Relații Interetnice şi administraţia din Ceadâr-Lunga
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova