
În Regiunea Centru a fost lansat proiectul transfrontalier MuseumInfoTur
Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Un proiect de păstrare a patrimoniului cultural şi dezvoltare a turismului a fost lansat astăzi în centrul ţării, cu susţinerea Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.
Proiectul „MuseumInfoTur - Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică” va fi realizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” (România).
„Este o acţiune de la care ne aşteptăm la mai multe rezultate benefice Regiunii Centru. Totodată, vom avea mai multe oportunităţi care vor contribui la dezvoltare ramurii turistice în zonă”, a explicat în cadrul lansării online a proiectului Viorel Jardan, directorul ADR Centru.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, cofinanțat de țările participante la program şi are drept scop creșterea vizibilității patrimoniului transfrontalier cultural și istoric al Regiunii Centru, Republica Moldova, și al județului Galați, România, prin consolidarea capacităților instituțiilor culturale și crearea unei rețele de centre de informare turistică în destinațiile majore promovate.
„MuseumInfoTur este o platformă care va contribui la dezvoltarea capacităților muzeelor naționale și locale din Republica Moldova și România; la dezvoltarea turismului cultural; la promovarea patrimoniului cultural național prin crearea mai multor rute turistice în zona transfrontalieră; la lansarea de servicii de informare și educare a publicului larg în privința patrimoniului cultural, precum și la crearea de instrumente online de informare și educare a publicului cu privire la valorile patrimoniului”, a estimat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.
În cadrul proiectului vor fi organizate sesiuni de instruire și vizite de studiu în România și Moldova, precum și tururi de promovare a patrimoniului cultural și istoric din arealul proiectului. La aceste activități vor lua parte persoane din grupurile-țintă din ambele țări. De asemenea, urmează să fie elaborată o analiză de potențial și profilul destinațiilor turistice majore din arealul proiectului, traseele turistice comune și în același timp se vor determina programe excursioniste. Proiectul are în vedere dezvoltarea și promovarea rețelei de Centre de Informare Turistică.
Totodată, proiectul prevede crearea şi promovarea unui brand comun, precum și elaborarea și distribuirea Ghidului „Destinații ale turismului cultural transfrontalier din Moldova” (Republica Moldova – România).
Un alt punct important al proiectul îl constituie modernizarea platformei IT de promovare a produselor turistice din destinațiile remarcabile din arealul proiectului. Proiectul are în vedere dotarea Muzeelor – Centre de Informare Turistică cu standuri demonstrative și mobilier relevant pentru bună funcționare.
Proiectul MuseumInfoTur este implementat în perioada 14 aprilie 2020 – 13 octombrie 2021. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 – 2020, co-finanțat de beneficiarii proiectului, având un buget de peste o sută de mii de euro.
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
„Satul European” // Servicii medicale și de reabilitare de calitate la Buciumeni, Florești
Primele rezultate ale Programului „Satul European II”: Acoperișul grădiniței din Țigănești, Strășeni a fost renovat
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Zonele umede, valori ale patrimoniului natural, de care depinde dezvoltarea durabilă a ţării
Constantin Cojocari, veteran al Armatei Române, a împlinit vârsta de 106 ani. Speakerul Igor Grosu: „Este un erou și simbol al neamului nostru”
Centrul Limbii și Culturii Române a fost redeschis la Universitatea de Stat din Comrat
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Igor Grosu, la 35 de ani de la constituirea primului Parlament: „Majoritatea deputaților primului Parlament au deschis drumul spre independență și libertate”
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu: „Ne dorim o pace justă în Ucraina”
GALERIE FOTO // Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului cu rachete asupra orașului ucrainean Sumî