
O fabrică din regiunea transnistreană și-a triplat productivitatea cu ajutorul USAID
Chișinău, 30 oct. /MOLDPRES/. O companie de procesare a legumelor din regiunea transnistreană și-a triplat productivitatea de recoltare a conopidei și fabricare a broccoli congelate, datorită unui echipament modern de recoltare mecanizată a legumelor, procurat cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES.
Potrivit USAID, echipamentul de recoltare, în valoare de circa 85 mii de dolari, îi permite companiei să reducă de trei ori timpul de recoltare a acestor legume. Totodată, creșterea productivității i-a permis procesatorului să dubleze terenurile cultivate cu aceste legume, ajungând la 56 de hectare, inclusiv datorită parteneriatelor dezvoltate cu fermierii din regiune.
Fabrica de conserve pentru copii (Завод консервов детского питания) din Tiraspol are o experiență de mai bine de 15 ani de producere a legumelor congelate. Circa 90% din produsele companiei sunt exportate pe piața Uniunii Europene și a țărilor CSI. „Deși conopida și broccoli congelate sunt tot mai solicitate de consumatori, anterior compania nu putea produce cantități comerciale, deoarece producerea și recoltarea acestor legume implica multă muncă manuală, iar costurile înalte făceau produsele necompetitive. În acest an însă, procesul de recoltare a fost mecanizat, ceea ce îi permite companiei să își extindă suprafețele cultivate și să crească volumul de conopidă și broccoli congelată pentru a face față solicitărilor importatorilor”, au explicat surse din cadrul proiectului.
Reprezentatul fabricii de conserve, Artiom Dobran, susține că prin mecanizarea procesului de recoltare a broccoli și conopidei, cu același număr de muncitori, compania a majorat volumul de legume procesate de 2,8 ori. ”Anterior, manual reușeam să recoltăm timp de 8 ore doar jumătate de hectar de broccoli sau conopidă. Astăzi, cu noul echipament reușim să recoltăm în același timp până la 2 hectare. Astfel, fabrica procesează continuu, fără pauze, un aspect extrem de important în obținerea unui sine cost mic al producției finale”, a declarat reprezentantul companiei. De asemenea, colaborarea cu fermierii regionali a permis fabricii să sporească cu eforturi minime volumul de legume cultivate, de aceea parteneriatele cu fermierii vor continua în viitor și vor implica un număr mai mare de agricultori.
La rândul său, Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, afirmă că agricultura Republicii Moldova va prospera doar atunci când toți antreprenorii, indiferent de regiune, vor avea acces egal la tehnologii moderne și la informații, iar prin conjugarea eforturilor vor obține produse competitive pentru piața de export. Potrivit sursei citate, pentru a oferi șanse egale fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului, USAID în ultimii patru ani a investit circa patru milioane de lei în susținerea sectorului agricol din regiunea transnistreană. Datorită acestor investiții au fost dezvoltate mai multe activități demonstrative, programe educaționale pentru pregătirea forței de muncă calificată, dar și promovarea unor tehnologii avansate.
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova își propune în perioada 2016-2021 să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor țării noastre. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul APM, împreună cu antreprenorii agricoli, Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare și alți parteneri, contribuie la majorarea profitabilității fiecărui hectar de teren agricol, creșterea calității și productivității produselor cultivate, sporirea vânzărilor pe piața locală și internațională și încurajarea parteneriatelor în sectorul agricol.
foto: USAID
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Trei trasee noi de la Ungheni îmbogăţesc oferta turistică a ţării
Autorităţile din Hiliuţi, Râşcani, au alocat peste 25 ha pentru plantarea copacilor
Casa de cultură din Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a fost renovată prin Programul „Satul European”
FOTO Un proiect de mediu cu finanţare de stat va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din Onişcani, Călăraşi
FOTO Vremea bună de afară permite progrese în construcția Complexului Sportiv din Șoldănești
În nordul țării va fi pus în funcțiune sistemul de apeduct Prut-Fălești
Fabrica de reciclare din Bălți, un exemplu de sustenabilitate și energie verde în Republica Moldova.
Proiectele regionale iniţiate de stat în ultimii ani au adus investiţii semnificative în comunităţile R. Moldova
Încep pretestările pentru absolvenții de gimnaziu și liceu
La Riad se desfășoară convorbiri ruso-americane în vederea unui posibil armistițiu în Ucraina
În zilele de odihnă, peste 3 400 de șoferi au fost sancționați de polițiști
Copiii din Orhei și Sângerei vor beneficia de servicii stomatologice gratuite
Serviciul Vamal a colectat săptămâna trecută peste 751 milioane de lei
Euro și dolarul se apreciază
Naționala Moldovei va înfrunta Italia în preliminariile Campionatului Mondial 2026
Tentativă de migrație ilegală dejucată pe Aeroportul Chișinău
O delegație a Adunării Parlamentare a NATO efectuează o vizită la Chișinău
Artista care a căzut în timpul unui spectacol la Arena Chișinău rămâne internată la urgență
Capitala Ucrainei, atacată pentru a treia noapte la rând. O persoană este rănită şi mai multe case au fost avariate
Accident la Arena Chișinău. O tânără artistă a căzut de la înălțime în timpul spectacolului
VIDEO // Un tânăr, reținut de poliție după ce a comis un accident în capitală
Povestea migrației prin ochii scriitoarei Claudia Partole: „Viața unei nopti am scris-o în genunchi”
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Traversarea hotarului de stat fără impedimente. Recomandările Poliției de Frontieră