
Proiectele regionale iniţiate de stat în ultimii ani au adus investiţii semnificative în comunităţile R. Moldova
Proiectele regionale au un un impact semnificativ al investițiilor asupra comunităților din Republica Moldova. Despre aceasta s-a vorbit astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale (CNCDRL), convocată la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), unde a fost prezentat bilanțul realizărilor Documentului Unic de Program (DUP) 2022-2024, transmite MOLDPRES.
Potrivit raportului, este vorba de 785 km de rețea de apeduct și 149 km de rețele de canalizare modernizate, care au îmbunătățit condițiile de trai pentru 250.000 de locuitori din 156 localități; 610 km de rețele de iluminat stradal instalate în 151 localități; 214 grădinițe, școli și case de cultură renovate, și 191 terenuri de sport și de joacă amenajate, de care beneficiază peste 830.000 de locuitori din întreaga țară.
„În total, Documentul Unic de Program pentru perioada 2022-2024 a inclus 1608 proiecte de dezvoltare locală, cu un buget de peste 5 miliarde de lei, din care cca 4,5 miliarde lei au fost alocați de Guvern și 520 milioane de lei reprezintă contribuții ale administrațiilor publice locale. Astfel, în perioada 2022-2024, au fost implementate integral 494 de proiecte din cele 496 selectate prin Programul Național „Satul European”, ediția 1. Programele „Satul European Expres” cu 380 proiecte și „Servicii de Creșă Publice-1” cu 20 proiecte sunt, de asmenea, integral finalizate”, explică MIDR.
Alte 712 proiecte de dezvoltare locală au fost aprobate prin Programele „Satul European-2” și „Servicii de Creșă Publice-2”, în toamna anului 2024, dintre care au fost lansate 654 de proiecte, cu contracte de finanțare semnate, iar pentru 9 proiecte au fost deja efectuate debursări în valoare de cca 13,2 milioane lei.
Tot în aceeași perioadă, au fost implementate 28 de proiecte de dezvoltare regională din 82 de proiecte incluse în DUP 2022-2024, iar celelalte 53 de proiecte care sunt în derulare vor fi transferate în noul Document Unic de Program, pentru perioada 2025-2027.
La ședința CNCDRL a fost prezentat și aprobat proiectul noului Document Unic de Program 2025-2027, care va include: 54 proiecte de dezvoltare regională, dintre care 53 transferate din DUP 2022-2024; 815 proiecte de dezvoltare locală, dintre care 719 transferate din programele anterioare și 96 de proiecte noi.
„Pentru anul 2025, Planul de finanțare al programelor și proiectelor de dezvoltare regională prevede alocarea unui buget de 701,5 milioane de lei, distribuit astfel: 301,5 milioane de lei pentru dezvoltarea regională; 400 milioane de lei pentru dezvoltarea locală. Aceste proiecte reflectă angajamentul MIDR de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și de a stimula dezvoltarea durabilă a localităților din Republica Moldova”, rezumă sursa citată.
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
Arcașa Alexandra Mîrca a cucerit medalia de bronz la Grand Prix-ul din Turcia
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu noul Cancelar al Austriei, Christian Stocker: „Am convenit asupra importanței viitorului european al Moldovei”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027