
Satele din Moldova vor beneficia de susţinere prin proiectul LEADER, susţinut de USAID şi Polonia
Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Regiunile rurale vor beneficia de noi oportunități de dezvoltare, grație Proiectului LEADER pentru Moldova Rurală, lansat ieri în cadrul unui eveniment online. În acest context, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Programul de Cooperare pentru Dezvoltare (Polish Aid) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone au semnat un nou acord colaborare, transmite MOLDPRES.
Acordul prevede oferirea sprijinului pentru implementarea abordării LEADER în Republica Moldova, care se implementează în țară începând cu anul 2016. Acest proces la care contribuie mai mulți parteneri de dezvoltare, inclusiv Uniunea Europeană, este posibil datorită sinergiei create pe parcursul ultimilor ani între comunitățile locale, donatori și instituțiile de stat. Datorită implicării active a actorilor locali și rezultatelor care au fost obținute, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a început procesul de creare a cadrului legal pentru finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală din surse publice.
Astfel, proiectul va contribui la acest proces complex de dezvoltare, oferind suport Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) existente în țară, precum și susținând crearea unor noi parteneriate. Vor fi create 16 GAL-uri și împreună cu cele existente acestea vor primi finanțare pentru implementarea micro-proiectelor de dezvoltare a economiei locale.
Potrivit lui Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, cel mai mare succes al abordării LEADER și al Grupurilor de Acțiune Locală este faptul că locuitorii zonelor rurale și-au recăpătat optimismul pentru a continua afacerile de familie lansate. „Colaborarea cu Statele Unite ale Americii este o onoare imensă și o recunoaștere a eforturilor depuse în ultimii ani, de Polonia și echipa Solidarity Fund PL în Moldova. Abordarea LEADER reprezintă un instrument european care a demonstrat eficiența în dezvoltarea posibilităților autorităților locale, dar și în domeniul antreprenoriatului prin susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, aceasta fiind în esență - cheia succesului”, a subliniat Bartłomiej Zdaniuk.
La rândul său, Scott Hocklander, director de Misiune la USAID în Moldova, a declarat că prin eforturi comune, proiectul LEADER pentru Moldova Rurală devine o istorie de succes. „Programul LEADER a avut rezultate impresionante în ultimii ani, fapt care a contribuit la atragerea a mai multor donatori. Continuarea sprijinului nostru confirmă angajamentul USAID ce ține de depășirea provocărilor de dezvoltare din Moldova rurală. Este important ca oamenii să vadă rezultatele implicării lor personale, motiv pentru care LEADER împuternicește cetățenii să se unească și să acționeze spre beneficiul propriilor comunități, îi ajută să creeze oportunități la ei acasă, păstrează talentele și oferă o perspectivă pentru tinerele generații. Toate acestea devin și mai importante în aceste momente dificile, când oamenii trebuie să fie puternici, să se sprijine reciproc și să-și întărească comunitățile, pentru a depăși criza economică și sanitară, provocată de COVID-19”, a relevat Scott Hocklander .
Totodată, Scott Hocklander a reiterat importanța implicării MADRM, astfel încât suportul să fie alocat și din bugetul de stat, iar Abordarea LEADER să fie instituționalizată. Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, a confirmat susținerea la nivel de stat în procesul implementării Abordării LEADER în Republica Moldova. „Împreună cu Solidarity Fund PL în Moldova am reușit în acest an, să elaborăm și să promovăm în Parlament, inițiativa legislativă care ne va oferi posibilitatea de finanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, iar cele 5% din Fondul de Subvenționare în Agricultură vor putea contribui la implementarea anumitor proiecte”, a subliniat oficialul.
Mai multe localități rurale vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de viață și creștere economică. Actorii cheie sunt GAL-urile și oamenii care contribuie la dezvoltarea localităților. Proiectul va fi implementat prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală cu suportul Solidarity Fund PL în Moldova și Rețelei Națională LEADER din Republica Moldova. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3 milioane USD, dintre care peste 70% vor fi direcționate pentru finanțarea proiectelor locale. Granturile vor fi oferite antreprenorilor în bază de concurs. O atenție sporită se va acorda creării de noi oportunități de dezvoltare economică în zonele rurale, în special pentru femei și tineri.
sursă foto: enciclopedia.asm.md
Manuale de limbă română, distribuite în grădinițele din UTA Găgăuzia. Ministrul Dan Perciun: „Vom continua eforturile pentru susținerea educației bilingve în regiune”
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Trei trasee noi de la Ungheni îmbogăţesc oferta turistică a ţării
Autorităţile din Hiliuţi, Râşcani, au alocat peste 25 ha pentru plantarea copacilor
Casa de cultură din Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a fost renovată prin Programul „Satul European”
FOTO Un proiect de mediu cu finanţare de stat va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din Onişcani, Călăraşi
FOTO Vremea bună de afară permite progrese în construcția Complexului Sportiv din Șoldănești
În nordul țării va fi pus în funcțiune sistemul de apeduct Prut-Fălești
Fabrica de reciclare din Bălți, un exemplu de sustenabilitate și energie verde în Republica Moldova.
Postul public de televiziune Moldova 1 rămâne fără director. Corneliu Durnescu a demisionat
Șefa statului, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României
Speakerul Igor Grosu s-a întâlnit cu președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean
Judecători cercetați de CNA au fost suspendați din funcție
Trei cadavre depistate de poliție în nordul țării
Implementarea legii care vizează egalitatea salarială în vizorul Parlamentului
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților
UE va introduce până la sfârșitul anului 2030 permisul de conducere auto digital