
Un producător din Drochia a implementat tehnologii moderne şi a accesat mai multe pieţe externe
Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Un agricultor din raionul Drochia, care administrează livezi de cireș, cais, măr și prun, a afirmat că, datorită instruirilor și asistenței oferite de experții naționali și internaționali, a reușit să recolteze fructe de calitate, competitive pe piețele internaționale, transmite MOLDPRES.
Afacerea fraților Burlacu a început în anul 2018, cu o livadă de prun și vișin. „Am făcut o greșeală, pentru că am plantat fără să fiu informat. Apoi, am văzut că poți avea succes doar dacă implementezi tehnologii moderne și am început să plantăm caiși la modul intensiv. Soiul Kyoto este unul foarte bun, l-am ales corect și sunt foarte mândru de asta. Este transportabil, are aspect atractiv, putem să îl depozităm la frigider, ceea ce ne oferă un răgaz pentru a negocia și a vinde la preț mai bun”, susţine Maxim Burlacu.
Pentru că fructele de calitate produse în Republica Moldova sunt tot mai solicitate pe piața europeană, cu sprijinul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), agricultorul implementează standardele GLOBALG.A.P., care confirmă calitatea și inofensivitatea fructelor și bunele practici agricole respectate de gospodăria agricolă.
Calitatea livezii pe care o dețin frații Burlacu a fost apreciată și de expertul internațional Samuele Caroli, care, în cadrul proiectului USAID, oferă periodic asistență în îngrijirea livezii. „Această livadă a fost înființată după toate cerințele și exigențele unei plantații corecte. Este o livadă cu o intensitate înaltă”, conform lui Samuele Caroli, expert italian de producere a caiselor.
În prezent, caisul reprezintă circa 3,2% din suprafața livezilor din Republica Moldova și constituie în jur de 4,6 mii hectare. Cele mai favorabile condiții de cultivare a caisului în Moldova sunt înregistrate în zona de sud, sud-est și centru ale țării. În ultimii ani, se înregistrează penetrarea culturii caisului și în zona de nord.
În 2021, Republica Moldova a exportat 4.782 tone de caise. În comparație cu câțiva ani în urmă, destinațiile exporturilor s-au diversificat numărând 15 țări, dintre care 12 sunt membre ale Uniunii Europene. Totuși, cele mai mari exporturi au fost în Ucraina și Federația Rusă, constituind 64,7% din total, chiar dacă aceste destinații au oferit prețuri mai mici. Cel mai mare preț l-au obținut producătorii moldoveni pe piața Germaniei - 2,01 USD/ kg, fiind urmată de Franța, Lituania și Olanda.
În luna iunie a anului curent, care este începutul sezonului caiselor, au fost exportate 1,202 tone, dintre care 291 au ajuns în țări UE ca Germania, România, Polonia, Lituania. Sezonul caiselor în Republica Moldova va continua până la finele lui iulie.
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Nistrul care ne inspiră, o valoare socială, cultural-istorică și turistică
Vinul din Moldova, promovat la Tokyo: peste 60 de distribuitori interesați să descopere vinurile moldovenești
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”