ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O întreprindere din raionul Orhei a fost susţinută cu tehnică agricolă printr-un proiect european

14:43 | 18.03.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. O întreprindere intercomunitară din satul Peresecina, raionul Orhei, a primit astăzi echipament agricol prin intermediul proiectului “Clima East”. Acesta este susţinut financiar de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), relatează MOLDPRES.

Datorită proiectului, 500 de hectare de păşuni din Parcul Naţional Orhei sînt restabilite şi întreţinute pentru a obţine o cantitate şi calitate sporită de furaje. Întreprinderea “Prosper Rural” care a fost susţinută de UE deserveşte pajiştile satelor Peresecina, Sămănanca, Donici şi Teleşeu, de care beneficiază peste 12,5 mii de locuitori.

"Schimbările climatice reprezintă o adevărată provocare pentru comunitățile de pretutindeni. Uniunea Europeană acordă asistență considerabilă pentru localităţile din perimetrul Parcului Național Orhei, pentru a restabili pășuni valoroase și păduri, cu scopul de a contribui la atenuarea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, a menţionat la ceremonia de  la Peresecina Aneil Singh, şef pentru Cooperare în cadrul Delegaţiei UE în R. Moldova. 

La rîndul său, Narine Sahakyan, reprezentant-adjunct al PNUD în R. Moldova, a subliniat că la Orhei a fost creat pentru prima dată un parc naţional pentru a conserva patrimoniul naţional, precum şi pentru a spori bunăstarea economică şi socială a comunităţilor locale. “Bazîndu-ne pe un progres major în domeniul mediului, am continuat să investim în Parcul Naţional Orhei, astfel încît acesta să servească drept model de dezvoltare regională durabilă, în conformitate cu cele mai bune practici europene”, a accentuat Narine Sahakyan.

Proiectul “Clima  East” este realizat în perioada 2013-2016, cu un buget de 535 de mii de euro, sumă acordată de  Uniunea Europeană.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img16002197

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!