ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Situaţia din Ceadîr-Lunga este sub control, au afirmat autorităţile din autonomie

12:32 | 15.06.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/.  Comisia pentru situaţii excepţionale din UTA Gagauz-Yeri s-a întrunit în seara zilei de ieri pentru a evalua starea de lucruri creată în oraşul Ceadîr-Lunga în urma ploilor torenţiale din 13 iunie, comunică MOLDPRES.

Prim-viceguvernatorul autonomiei, Vadim Ceban, a informat că situaţia din oraş este sub control. “Din fericire victime umane nu sînt. În oraş lucrează echipele de salvatori şi pompieri care sînt ajutate de trupele de carabinieri. 30 de persoane au fost evacuate, fiind cazate în Centrul medico-social “Gloria” din Ceadîr-Lunga. Timp de o zi vom prezenta Guvernului un raport în baza căruia vom căuta soluţii pentru problema compensării prejudiciului cauzat de ploi”, a menţionat adjunctul başcanului.

Primarul oraşului Ceadîr-Lunga, Anatoli Topal, a subliniat că situaţia se schimbă în fiecare oră. “Deja se ştie despre opt case prăbuşite în urma ploilor. Aproape o sută de case sînt inundate. Totodată, a avut de suferit infrastructura oraşului. Au fost considerabil deteriorate drumurile locale, pentru reparaţia cărora va fi nevoie de peste un milion de lei. De asemenea, au fost inundate două parcuri, piaţa şi stadionul”, a punctat Topal.

Ploile torenţiale au prejudiciat şi zeci de gospodării agricole din localitate, inundînd plantaţii de orz, grîu, tutun, floarea-soarelui, porumb şi mazăre. Pînă în prezent rămîn fără gaze peste o sută de gospodării din oraş care au fost debranşate în regim de urgenţă din cauza pericolului creat de intemperie pentru conducte.

Alte servicii din oraş activează în regim obișnuit, iar pentru vineri, 17 iunie, autorităţile locale au lansat un apel către toate instituţiile, organizaţiile şi cetăţenii de rînd din Ceadîr-Lunga să participe la lucrări publice de salubrizare şi amenajare a teritoriului.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în seara zilei de 13 iunie, la Postul de observare meteorologică din Ceadîr-Lunga au fost înregistrate circa 80 mm de precipitații căzute în decurs de două ore, ceea ce constituie norma pentru aproape două  luni.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img16004775

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!