ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România va susține Republica Moldova în modernizarea sistemului energetic național

13:13 | 25.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Aspecte ale colaborării bilaterale în domeniul energetic, implementarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România au fost discutate astăzi, la Chișinău, de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu ministrul Energiei al României, Victor Vlad Grigorescu, informează MOLDPRES. 

Serviciul de presă al ME a precizat că cei doi oficiali au apreciat evoluțiile din ultima perioadă în direcția respectivă, în special, după reuniunile Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova, cînd au fost stabilite obiective concrete de implementare a proiectelor de interconexiune. 

În context, Octavian Calmîc şi Victor Vlad Grigorescu au menționat că un pas important în realizarea celor două proiecte de interconexiune este semnarea acordurilor de cooperare între  Moldelectrica și Transelectrica, în domeniul energiei electrice, care presupun lucrări de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistență tehnică prin punerea la dispoziție de experți și specialiști de înaltă calificare, precum și dintre companiile Transgaz S.A. și Vestmoldtransgaz în domeniul interconectării de gaze naturale. 

Cei doi miniștri  au convenit ca în timpul apropiat să fie elaborat un plan comun, care ar prevedea mai multe activități bilaterale de cooperare în domeniul energetic, inclusiv prin inițierea unor proiecte investiționale în sistemul energetic al Republicii Moldova  cu participarea companiilor din România. Victor Vlad Grigorescu a subliniat că România va susține eforturile R. Moldova în modernizarea și crearea unui sistem energetic eficient, care să corespundă standardelor europene. 

La întrevedere au participat viceministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Triboi, și Sorana Baciu, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri al României. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img16006807

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!