ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Diasporei în Republica Moldova reprezintă noi oportunități pentru consolidarea dialogului țară-diasporă

16:13 | 18.08.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Biroul Relații cu Diaspora, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, a lansat astăzi cea de a IV-a ediție a Zilelor Diasporei, la care în acest an s-au înregistrat peste 100 de participanți, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului. 

În cadrul primului eveniment din program - Ziua ușilor deschise pentru diasporă la Guvern, reprezentanți ai Executivului, ai comunităților din diasporă și organizațiilor partenere au trasat perspectivele de colaborare în domeniile strategice pentru țara noastră, accentuînd importanța valorificării experienței acumulate peste hotare de către cetățenii moldoveni.

La eveniment a fost prezentată componența Grupurilor de Excelență ale Diasporei și domeniile în care acestea vor activa împreună cu consilierii Prim-ministrului. Astfel, experții selectați din diasporă vor susține implementarea proiectelor propuse pe sectoarele: cercetare și economie, mediu, consolidarea diasporei, justiție și medicină.

De asemenea, au fost anunțate concluziile studiului de cartografiere a diasporei moldovenești în Germania, Marea Britanie, Italia, Israel, Portugalia, Rusia și Republica Moldova. Totodată, participanții au avut posibilitatea să adreseze reprezentanților Guvernului un șir de întrebări.

Programul va continua astăzi cu desfășurarea seminarelor tematice ce se vor axa pe oportunitățile de promovare a revenirii și reintegrării durabile a migranților, consultări privind Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2030 și bunele practici de implicare a Diasporei în dezvoltarea localităților de baștină din Moldova.

În următoarele zile va avea loc Festivalul Internațional Gustar, Cupa diasporei la mini-fotbal și deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Programului DOR. Totodată, administrațiile publice locale din 14 raioane vor desfășura expoziții de carte și fotografii, ore informative, concerte, întîlniri tematice, mese rotunde și ateliere instructive de studiere a limbii materne pentru copiii migranți. 

img17006292

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!