ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: Ziua Vinului oferă o posibilitate de creștere a notorietății brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”

15:31 | 07.10.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip a participat astăzi la deschiderea celei de a XVI-a ediţii a sărbătorii Ziua Naţională a Vinului 2017. Evenimentul a reunit 47 de producători autohtoni, dar și numeroși vizitatori din țară și de peste hotare, care au avut posibilitatea să se convingă de calitatea vinurilor moldovenești, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În discursul său, Șeful Executivului a remarcat că industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile cheie ale economiei Republicii Moldova în care muncește o treime din populația ţării, iar sărbătoarea națională a vinului oferă o nouă posibilitate de creștere a notorietății brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. „Vinurile noastre au fost fabricate de generații de vinificatori, se află în cele mai mari pivnițe din lume, sunt apreciate de consumatorii din est și din vest. Nu greșim deloc atunci când spunem că avem vinuri de legendă”, a menționat Pavel Filip. 

Totodată, Premierul a specificat că Guvernul va susține în continuare dezvoltarea sectorului vitivinicol și va realiza politici în suportul producătorilor din acest domeniu. În context, Pavel Filip s-a referit la provocările survenite în urma embargourilor impuse vinurilor moldovenești, specificând că acestea au fost depășite cu demnitate de vinificatori, fiind create condiții optime pentru modernizarea ramurii şi îmbunătățirea calității vinului.

„Tot răul – e spre bine! Piețele, cu destulă dificultate, dar au acceptat oferta vinicolă moldovenească pentru că au găsit-o una bună. În țară au apărut vinării mici care au implementat tehnologii noi și au dovedit că Moldova poate produce cele mai calitative vinuri. Prin urmare, am oferit tuturor, chiar și acelor care nu ne-au dorit binele, o lecție de demnitate și corectitudine” , a conchis Premierul.

În cadrul evenimentului, Premierul Pavel Filip a înmânat Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol Combinatului de vinuri „Cricova”. De asemenea, însoţit de reprezentanţii corpului diplomatic, acreditat în Republica Moldova, Prim-ministrul a vizitat  standurile producătorilor de vinuri și a discutat cu aceștia despre tehnologiile moderne de vinificaţie și produsele noi promovate pe piață.

Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator de vin de pe glob. 2% din podgoriile de viță de vie din lume sunt situate în ţara noastră. Anul trecut vinurile moldovenești au fost exportate în 42 de țări și au cucerit circa 300 de medalii la concursuri internaționale, dintre care 60% sunt medalii de aur.