ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul Forum al Profesiilor a avut loc la Cahul

16:49 | 09.10.2017 Categorie: Regionale

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Zeci de tineri din Regiunea de Sud a ţării au participat la finele săptămânii trecute la prima ediţie a Forumului Profesiilor, desfăşurat la Cahul. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), cu suportul Agenției pentru Dezvoltare din Austria (ADA), transmite MOLDPRES.

În cadrul Forumului de la Cahul, pentru tinerii din sudul ţării a fost organizat un training cu oameni de afaceri şi specialişti în construirea carierei. Totodată, participanţii au fost antrenaţi în mai multe ateliere de lucru privind ghidarea în carieră, dezvoltarea abilităţilor de elaborare a unui CV, negocierea salariului, avansarea în carieră etc.

„A fost o experienţă interesantă. Mai ales în ceea ce ţine de salariu, pentru că, probabil, o problemă nu numai a tinerilor este astăzi incapacitatea de a aprecia propriile aptitudini şi a cere remunerarea cuvenită. Totodată, este important şi faptul că nu poţi pretinde la un anumit salariu, fără a oferi în loc serviciile cerute de angajator. Cu aceste, dar şi alte momente ce ţin de orientarea profesională ne va fi mai uşor să ne clarificăm după această întrunire”, au menţionat, solicitaţi de MOLDPRES, participanţi la forum din raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă.

Informaţiile obţinute la evenimentul de la Cahul au fost incluse într-o broşură pentru tineri, intitulată ”Ghidul viitorului angajat: pentru o carieră de succes acasă”. Ediţia conține informații utile despre elaborarea unui CV; lista târgurilor de carieră din Republica Moldova; site-urile de angajare, dar și informații despre locurile de muncă vacante, înregistrate la ANOFM.

Evenimentul de la Cahul este primul dintr-un șir de acţiuni similare. Forumul Profesiilor urmează să fie organizat ulterior la Soroca, pentru localitățile din nordul țării, precum și la Chișinău (localitățile din Regiunea Centru).

Forumul Profesiilor este organizat în cadrul proiectului „Reconceptualizarea orientării profesionale şi consilierii în carieră-REVOCC”, implementat de CEDA, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, ANOFM, cu suportul financiar al Agenției de Dezvoltare din Austria. Proiectul a derulat în decembrie 2014 și continuă până la 30 noiembrie 2017. Scopul programului constă în îmbunătățirea imaginii învățământului profesional tehnic secundar din R. Moldova prin reconceptualizarea orientării profesionale şi consilierii în carieră a elevilor din învățământul secundar general şi profesional tehnic secundar.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)