ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PDM va susţine iniţiativa Ministerului Justiției privind reforma organelor de control

11:59 | 10.10.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Partidul Democrat din Moldova va susţine iniţiativa Ministerului Justiţiei ce prevede reformarea organelor de control şi decriminalizarea încălcărilor de ordin economic. Anunţul a fost făcut astăzi de către vicepreşedintele democraţilor Sergiu Sârbu, la finele şedinţei săptămânale a PDM, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Sârbu, conceptul propus de Ministerul Justiției este inspirat în mare parte de observaţiile făcute de reprezentanţii mediului de afaceri şi investitori. Propunerea legislativă are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiunea organelor de drept şi va oferi atribuţii extinse organelor de control.

“Azi avem mai multe organe de drept cu atribuții de control și cu atribuții în investigarea unor infracțiuni de ordin economic. De multe ori, în practică, se întâmplă că în cazul în care există încălcări, o evaziune fiscală de exemplu, infracțiune care este non-violentă, se fac percheziții, se ridică acte, utilaje şi până se clarifică situaţia, agentul economic are de suferit”, a opinat Sârbu.

El a menţionat că privarea de libertate aplicată pentru infracţiuni economice este un mecanism prea dur și trebuie oferită posibilitatea agenţilor economici să achite prejudiciile cauzate statului și doar dacă recidivează să fie sancţionaţi cu închisoare. „Noul proiect de lege presupune că în cazul infracţiunilor economice să se pună accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greşelilor şi prevenirea unor greşeli pe viitor", a adăugat Sârbu.

Conform proiectului propus de Ministerul Justiției, o încălcare va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau este la nivelul gravităţii care reprezintă un risc iminent pentru ordinea publică, securitatea şi siguranţa persoanelor şi mediului înconjurător. 

Iniţiativa legislativă va fi supusă, în cel mai scurt timp, consultărilor publice.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)