ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 160 de ambarcaţiuni au fost radiate din Registrul de Stat al Navelor în ultimii doi ani

14:01 | 18.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Peste 160 de vase maritime au fost radiate în ultimii doi ani din Registrul de Stat al Navelor pentru diverse încălcări ale legislaţiei. Anunţul a fost făcut pentru MOLDPRES de şeful Căpităniei Portului Giurgiuleşti, Victor Andruşca.

Potrivit sursei citate, printre cele mai frecvente încălcări au fost: necorespunderea tehnică a navelor, intrarea în porturi interzise, prezentarea de acte false. “Am mai radiat din Registru şi nave care nu mai sunt efective sau au deficienţe tehnice ce nu pot fi înlăturate. Însă, odată cu radierea lor avem şi pierderi de resurse financiare, necesare pentru buget”, a spus Andruşca.

Şeful portului de la Giurgiuleşti a specificat că în în ultimii doi ani proprietarii mai multor nave sub pavilion moldovenesc s-au ales cu prescripţii şi avertizări. “Chiar recent a fost avertizat proprietarul unui vas înregistrat în R. Moldova şi reţinut pentru deficienţe tehnice în portul norvegian Mosjoen. În cazul în care va mai fi înregistrat un incident cu implicarea navei respective, aceasta va fi radiată din Registru”.

Victor Andruşca a adăugat că nava „Stalvard” de tip cargo sub pavilionul Republicii Moldova, reţinută în Norvegia, este construită în 1958 şi şi-a schimbat steagul de trei ori în ultimii opt ani. Compania care administrează ambarcaţiunea este norvegiană, la fel ca şi comandantul vasului. Ceilalţi membri ai echipajului sunt cetăţeni ucraineni şi polonezi.

Potrivit lui Andruşca, în prezent sub pavilionul Republicii Moldova sunt înregistrate peste 300 de nave maritime şi de râu, dintre care una produsă în anul 1933.

Republica Moldova este inclusă de zece ani în lista neagră a Memorandumului de la Paris – organizaţie care stabileşte indicele de performanţă a statului-pavilion pentru sporirea siguranţei maritime. Țara noastră ocupă locul 70 din 73 de state, alături de Togo, Tanzania şi Congo.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!