ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bibliotecari din şase ţări au discutat la Chișinău despre cooperarea bibliotecilor europene în spaţiul virtual

18:20 | 01.11.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Bibliotecari din şase ţări (Estonia, Letonia, Lituania, România, Suedia şi R. Moldova) s-au întrunit astăzi la Chișinău, în cadrul conferinţei internaţionale „Dezvoltarea cooperării bibliotecilor europene în spaţiul virtual”. Evenimentul este prilejuit de consemnarea a 185 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut, secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Andrei Chistol, a menţionat că statul acordă o atenţie deosebită dezvoltării şi cooperării bibliotecilor, care în ultimii ani au devenit centre comunitare. Potrivit oficialului, Legea cu privire la biblioteci, aprobată în acest an de Parlament, va contribui la crearea unui cadru legislativ favorabil pentru dezvoltarea acestor instituţii publice.

Directorul Programului Novateca, Evan Tracz, s-a referit la succesele înregistrate de către bibliotecile publice, subliniind că 2017 este pentru bibliotecile R. Moldova anul elaborării strategiilor naţionale şi instituţionale.

În context, directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a afirmat că Strategia de consolidare şi modernizare a reţelei bibliotecilor publice teritoriale, aprobată de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în 2017 prevede transformarea bibliotecilor publice teritoriale în corespundere cu necesităţile utilizatorilor şi comunităţilor şi oportunităţile oferite de era digitală.

Mâine, în incinta Bibliotecii Naţionale se va desfășura Forumul anual al Managerilor din sistemului Național de Biblioteci. Tot aici va avea loc festivitatea de omagiere a instituţiei la 185 de ani de la fondare.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17008566

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!