ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un film documentar despre conflictul transnistrean realizat de o cineastă germană va fi proiectat la Chişinău

10:37 | 15.11.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Un film documentar intitulat „Posten nr. 6”  („Postul nr. 6”) de cineasta germană Steffi Wurster va fi prezentat astăzi, începând cu ora 18.30, la Cinematograful „Odeon” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, directorul Centrului Cultural German Akzente, Corina Gârlă, a menţionat că filmul durează o oră şi este prezentat ca work in progress, adică în faza postproducere, autoarea urmând să-l definitiveze. 

Potrivit organizatorilor, în postul de menținere a păcii nr. 6, pacificatorii moldoveni, transnistreni și ruși se află sub un singur acoperiș – exemplu de coexistență inevitabilă a diferitelor tabere și, în același timp, expresie a conflictului blocat între Republica Moldova și Transnistria. Pornind de la microcosmosul postului din zona de securitate, documentarul abordează scenariul politic al conflictului. Autoarea filmului încearcă să-și creeze o imagine. Ea intervievează locuitorii și înregistrează versiunile politicienilor ambelor părți. Ea observă idila de la post, feribotul care leagă cele două maluri, lipsa de perspective din sate.

Coexistența bună a oamenilor contrastează cu pozițiile ireconciliabile ale actorilor politici. În ce constă conflictul de astăzi, după 25 de ani de încercare de soluționare a conflictului? Filmul reflectă eforturile actuale de pace - potențialul, precum și limitele de rezolvare a conflictului, care ar trebui să aducă în primul rând beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale râului. 

După prezentarea filmului va urma un panel de discuții cu participarea autoarei filmului, Steffi Wurster, dar și cu invitați de pe ambele maluri ale Nistrului. Filmul va fi difuzat în limba germană cu subtitrări în limba rusă. Pentru discuții va fi asigurată traducerea în limbile rusă și română. Filmul ”Posten nr. 6” va fi prezentat de asemenea pe 16 noiembrie 2017 la Tiraspol.

Steffi Wurster (1971, Ludwigshafen/Rhine) a studiat Artele Plastice la Academia de Arte Plastice, Universitatea Mainz, și Scenografia la Universitatea de Arte din Berlin. Pe lângă activitatea sa în calitate de scenograf, ea mai dezvoltă proiecte interdisciplinare și lucrări-video, prin intermediul cărora pune la îndoială construcția percepției și se preocupă de vizualizarea proceselor spațiale. Între 2009 și 2013 a lucrat la un proiect de film documentar despre Sochi, zona aleasă pentru Jocurile Olimpice 2014, care dezvăluie efectele secundare al acestui mega-eveniment asupra peisajului și locuitorilor.

Prezentarea filmului este organizată de către Centrul Cultural German Akzente în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Stiftung, cu susținerea Institutului Goethe din România și Deutsch Moldauisches Forum.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17008943

img17008943

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!