ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au prognozat în următoarele zile primii fulgi

15:07 | 17.11.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Vremea se răceşte, iar la începutul săptămânii următoare în nordul şi centrul ţării ar putea cădea primii fulgi de zăpadă din această toamnă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), vremea la sfârşitul săptămânii curente, pe întreg teritoriul ţării, va fi determinată  de valori termice de 5-10 grade Celsius, ziua, şi 1-7 grade, noaptea. În zona de nord, în orele nocturne, mercurul termometrelor ar putea coborî în weekend până la 0 grade. Însă prognozele indulgente opresc aici, pentru că în prima parte a săptămânii următoare, meteorologii anunţă un spectru larg de fenomene climatice, care demonstrează încă o dată cât de nestatornică poate fi vremea de afară.

Astfel, în perioada 20-23 noiembrie, se aşteaptă şi cer însorit, şi ploi, şi primii fulgi, care ar putea cădea în regiunile de nord şi centru. Temperaturile vor varia între minus şi plus, atingând în timpul nopţii minus 8 grade Celsius, la nord, şi minus 6 – la sud. Ziua, la sud termometrele ar putea indica încă valori cu plus, la nord însă, miercuri şi joi, se aşteaptă minus 3–0 grade Celsius. Temperaturile scăzute vor fi însoţite de cer variabil şi vânt din nord-vest ce va ajunge până la 8-13 metri pe secundă.

Meteorologii susţin că, fie şi cu precipitaţiile anunţate, trebuie să se înţeleagă că este vorba de a doua jumătate a lunii noiembrie, aproape de pragul iernii. „Or, deja se poate de afirmat că în acest an am avut o toamnă fără semnificative fenomene meteorologice stihiinice, foarte frumoasă şi generoasă, atât cu soare, cât şi cu precipitaţii care au fost de folos agricultorilor”, au afirmat surse de la SHS.  

Şi calendarul popular din această perioadă din noiembrie are mai multe semnificaţii, legate de starea vremii, divinităţi şi superstiţii. „Luna noiembrie, din punct de vedere religios, are în centru sărbătoarea Sfinţilor creştini, Arhanghelii Mihail şi Gavriil (la creştinii ortodocşi de rit vechi pe 21 noiembrie). Se spune că săptămâna când este marcată această sărbătoare, Arhanghelii au puteri ocrotitoare asupra oamenilor şi a turmelor de oi.

Totodată, atunci când sunt prăznuiţi Arhanghelii, este şi hotarul între toamnă şi iarnă. Oamenii din popor credeau că forţele Necuratului voiau cu orice preţ ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail avea rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece. În popor, această perioadă mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”, iar vremea este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. În acelaşi timp, tradiţia spune că între Sf. Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduţe şi binevoitoare”, indică unele surse.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17009031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!