ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va oferi Republicii Moldova un milion de euro pentru promovarea şi protejarea patrimoniului cultural

15:29 | 17.11.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a prezentat astăzi proiectul Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova prin păstrarea și protecția acestuia". Proiectul are un buget de un milion de euro și este finanţat de Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

În alocuţiunea sa, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că în ultimii ani au fost elaborate şi adoptate şapte proiecte de legi ce ţin de domeniul patrimoniului cultural. ”Proiectul lansat astăzi prevede acordarea de suport cetăţenilor, consolidarea capacităţilor de cunoaştere şi promovare a patrimoniului cultural și poate servi drept o sursă importantă de dezvoltare durabilă”, a subliniat ministrul.

Monica Babuc a precizat că obiectivul general al proiectului, implementat în parteneriat cu Ministerul Culturii din Italia, este de a oferi suport instituțiilor specializate din Republica Moldova pentru consolidarea aplicării cadrului juridic şi îmbunătățirea guvernanței în domeniul protecției patrimoniului cultural.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a afirmat că promovarea şi protejarea patrimoniului cultural este unul dintre elementele de bază în dezvoltarea durabilă a țării. Oficialul a accentuat că acest lucru este specificat şi în Acordul de Asociere cu UE.

Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a declarat că ţara sa va acorda asistenţă la implementarea proiectului dat, menţionând că pentru protejarea patrimoniului cultural guvernul italian alocă 17% din Produsul Intern Brut.

Implementarea proiectului Twinning de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a început în septembrie 2017 şi se va încheia în septembrie 2019.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17009034

img17009034

img17009034

img17009034

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!