ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PL, PSRM și PDM au comentat rezultatele referendumului de revocare a primarului general al capitalei

21:57 | 19.11.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a mulțumit cetățenilor că au boicotat referendumul local desfășurat astăzi în municipiul Chișinău. Totodată, președintele fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, l-a chemat pe edil să-și dea demisia, iar Partidul Democrat din Moldova (PDM) a mulțumit chișinăuienilor „pentru că au dat dovadă de înțelepciune și nu s-au lăsat atrași în capcana partidelor de stânga”, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, primarul, suspendat din funcție, a declarat că astăzi cetățenii s-au pronunțat ca acesta să-și ducă mandatul până la capăt. „Vreau să mulțumesc celor care ne-au ascultat îndemnul și nu au participat la acest referendum. Este un al patrulea mandat din partea cetățenilor, însă păcat că au fost cheltuiți în zadar aproape 10 mln de lei. Totuși, doar prin ceea ce s-a întâmplat azi, problemele nu se rezolvă, mă refer la dosarele deschise pe nedrept, însă intenționez să lupt și să-mi duc mandatul până la capăt”, a afirmat Chirtoacă.

Președintele socialiștilor în CMC, Ion Ceban, a specificat în cadrul unei conferințe de presă că prezența la urnele de vot a fost una bună. „Ne bucurăm că a existat acest procedeu democratic. Totuși, considerăm că numărul chișinăuienilor prezentat de Comisia Electorală Centrală este exagerat. Cei care au participat astăzi la scrutin sunt aproape 40% dintre cetățenii care au votat la alegerile din anul 2015. Nu a fost o luptă politică, chișinăuienii urmau să se expună direct față de situația dezastruoasă în care se află capitala. În pofida rezultatelor de azi, am mari dubii că edilul Dorin Chirtoacă se va întoarce în fotoliul de primar, de aceea îl îndemn să-și dea demisia”, a menționat Ceban.

În urma scrutinului, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că „rezultatele referendumului pentru demiterea primarului general al Chișinăului nu reprezintă o victorie pentru nimeni, dar indică o uriașă înfrângere pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a inițiat referendumul”. „PDM mulțumește cetățenilor pentru că au dat dovadă de înțelepciune și nu s-au lăsat atrași în capcana PSRM și a celorlalte partide de stânga”, se menționează într-un comunicat de presă remis de către democrați.

Totodată, formațiunea a comunicat că, „în calitate de principal partid de guvernare, este gata să se implice și să sprijine conducerea Primăriei Chișinău, indiferent dacă este sau nu una interimară, dar așteptăm o viziune clară și proiecte concrete pentru cetățenii capitalei”.

La referendumul de revocare a primarului general al capitalei au participat 110 502 cetățeni, sau 17,53% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă că scrutinul nu va fi validat.

În prezent, edilul capitalei este cercetat în două dosare pentru trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu și se află sub control judiciar. În așa fel, chiar dacă referendumul local a eșuat, primarul rămâne suspendat din funcție până la pronunțarea deciziilor instanței în cele două dosare.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17009069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!