ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un proiect de infrastructură a fost lansat în satul Copceac din UTA Gagauz-Yeri

17:22 | 20.11.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. O reţea de canalizare cu sistem de epurare a fost dată în folosinţă astăzi, în cadrul unei ceremonii festive, în satul Copceac, raionul Ceadâr-Lunga, transmite MOLDPRES.

Lucrările de la Copceac au demarat în anul 2015, iniţial cu susţinerea partenerilor de dezvoltare din Germania, care au alocat în acest scop 440 mii de euro. Ulterior, cheltuielile pentru proiect (aproximativ 2,2 mln de lei) au fost acoperite în cadrul Programului “Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu contribuţia Executivului UTA Gagauz-Yeri. Lucrările de conectare la reţeaua de canalizare au fost sprijinite şi de Agenția Slovacă pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională.

În prezent la reţeaua de canalizare sunt branşate nouă străzi şi 13 instituţii din Copceac, iar sistemul de epurare are o capacitate de o sută metri cubi pe zi. În ultimii doi ani a fost valorificată suma de 11 mln de lei, iar în perioada următoare autorităţile preconizează să conecteze la aceste servicii întreg satul.

„Germania este principala sursă de finanţare a acestui proiect, însă este importantă şi contribuţia administraţiei locale care a făcut mult ca acest proiect să fie realizat”, a menţionat la ceremonia de inaugurare Julia Monar, ambasadorul Germaniei în R. Moldova.

Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, a subliniat că asistă la un eveniment important şi fericit pentru localnici. „Aproape zece mii de locuitori din Copceac vor beneficia de o bună infrastructură creată cu ajutorul donatorilor străini”, a precizat diplomatul.

La rândul său, Irina Vlah, guvernatorul autonomiei găgăuze, a accentuat că nu oricare localitate se poate mândri cu asemenea performanţe şi a dat asigurări că Executivul UTA Gagauz-Yeri va susţine toate proiectele de dezvoltare promovate de partenerii internaţionali.

Tot astăzi, başcanul a avut o întrevedere cu ambasadorul Julia Monar, la care s-a discutat despre perspectivele de extindere a relaţiilor de colaborare  şi realizare a mai multor proiecte sociale. Totodată, părţile au examinat posibilitatea efectuării unui schimb de cadre pedagogice care ar creşte calificarea profesorilor de limbă germană din şcolile regiunii.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17009090

img17009090

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!